Bálint Ház

Részletes információ


A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első közösségi központjaként a holokauszt óta. Azóta a budapesti zsidó közösségi élet központjaként működik.

Alapítás:
A Bálint Ház létrehozása az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye. A továbbiakban az ORT kiemelkedő szerepet játszott a jól felszerelt számítógépes központ felállításában.

Névadás:
A szervezetek támogatásán túl a magyar származású, Londonban élő Bálint család jelentős adománnyal járult hozzá a közösségi ház megalapításához.

Jelen:
A Bálint Ház sok-sok éve kínál programokat minden korosztálynak és érdeklődőnek. Időközben többször megújult, új lendületet és irányt vett, hogy olyasmit képviseljen, amire tényleg szükség van. Elsősorban a budapesti és magyar zsidó közösség tere és kapuja, amelyen bárki bemehet: biztosan talál az érdeklődésének, igényeinek megfelelő programot, szolgáltatást, legyen szó kultúráról, vallásról, filmről, játszóháztól, fitneszről vagy egy jó kártyapartiról. S mindemellett olyan közösségi hellyé is vált, ahová csak egy kávéra is érdemes beugrani.

A 1994-ben alapított Bálint Ház az Operától két percnyi sétára található. A fitnesz és a szauna a Majré pincében, a Sabres Kávézó és a Grund (a „nagyterem”) a földszinten kapott helyet. Az emeleten a Smúzdából (kellemes ücsörgésre invitáló „nappali”) nyílik az Éden Játszóház, a Macesz és a Gombóc termek (egybenyitva a Maceszgombóc terem), és a Meló iroda. A körfolyosón sétálva térhetünk be a Stika, a Szarvas és a Közösségfejlesztés irodákba (ha ügyet intéznénk), az ORT-ba (számítógép terem) illetve a Kohn és a Grün termekbe.

Az idei év a Tandem jegyében telik a Bálint Házban.
Induljunk el együtt! Például biciklin, vagy bárhogy máshogy. A lényeg, hogy ne szakadjunk el egymástól.
Célunk, hogy összeadódjanak az energiáink, és együtt valami többet hozzunk ki a helyzetből. Hiszen egyedül nem csak, hogy nem olyan vidám, de sokszor lehetetlen is elérni, amit szeretnénk. Beszélgessünk, mulassunk, tanuljunk – különböző generációkkal, más vallásúakkal, tőlünk eltérő világlátású emberekkel. Legyünk együtt, egymásért.

2009-ben adtunk először keretet az évnek, amely így az Utak, utazások jegyében telt. 2010-ben Hidakat építettünk. Tánclépésben jártuk körül többféle tánc és kultúráik világát, a Pillérek a zsidó ünnepeket helyezte új és személyesebb megvilágításba. Zsinagógákba látogattunk Budapesten és vidéken, és rendhagyó sétáinkon Budapest kerületeinek új arca is kibontakoztak. Az Hidak programsorozat célja volt, hogy csökkentsük a távolságot emberek, csoportok és kultúrák között. Azt akartuk megmutatni, hogy számtalan híd létezik, és mindegyiken érdemes elindulni.

Missziónk és céljaink:
A Bálint Ház a zsidó közösség otthona kíván lenni. Egy központi tér, egy agóra, ahol a különböző közösségi kezdeményezések, ötletek találkoznak, s otthonra találnak.
Fontos feladatunknak tartjuk, hogy segítsük a zsidó szervezeteket, együttműködést kínáljunk, erősítsük a zsidó közösség tagjaiban a hovatartozás érzését, az azonosságtudatot és az önmegvalósítást. A további kezdeményezések motorja kívánunk lenni. Közösségi és kulturális programjainkkal nem csak a zsidó közösségen belül kívánunk párbeszédet kezdeményezni, hanem szeretnénk nyitott kapukat kínálni mindazoknak, akik közelebb kívánnak kerülni gyökereikhez és azoknak is, akik szeretnének többet megtudni a zsidóságról, annak kultúrájáról, hagyományairól.
Közösségi Házunk mindenki előtt nyitva áll tartozzék bármely valláshoz, vallási irányzathoz, csoporthoz, világnézethez. Mindenkit szívesen látunk, aki tiszteletben tartja a másik embert s annak szabad véleményhez való jogát.
Missziónk megvalósítása érdekében a következő célokat tűztük ki magunk elé.

Szeretnénk:

* kiszolgálni minden korosztály és érdeklődési kör igényeit, ezzel színesítve a zsidó közösségi életet,
* olyan programokat szervezni és befogadni, melyben a különböző háttérből érkező zsidók felvethetik kérdéseiket és megtalálhatják saját válaszaikat,
* minél több lehetőséget kínálni az aktív részvételre és az aktív résztvevőknek lehetőséget és támogatást adni az új ötletek megvalósításához, kezdeményezéséhez,
* különböző világnézetek és gondolatok ütköztetésével erősíteni a közösség pluralizmusát és nyitottságát,
* minél több olyan akciót kezdeményezni és támogatni, amely kifejezi értékeinket és előmozdít egy sokszínűbb és toleránsabb világot,
* a fenti céljaink elérése révén példaként szolgálni a társadalom számára; kirakat lenni, melyen keresztül mindenki betekintést nyerhet a zsidó közösség életébe, mindennapjaiba, nehézségeibe, sikereibe.

Célcsoport:
A Bálint Ház, a JDC Hungary és a MAZS Alapítvány intézményeként Budapesten fejti ki tevékenységét a zsidó vallású, a zsidósághoz kötődő fiatal családok, gyermek- és ifjúsági csoportok, támogatásra szoruló társadalmi rétegek, valamint idős emberek számára szociális támogatás, közösségfejlesztés és informális oktatás, valamint a zsidó hagyományok megőrzése révén. Programjainak résztvevői és alkotói legfőképpen Budapesti lakosok, de rajtuk kívül a Budapest környéki kisebb településekről is járnak be gyerekek és fiatalok.

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

Közösségi Házunk a budapesti belváros szívében helyezkedik el. Közlekedési szempontból ideális a helyszín: az Operától egy percre, megközelíthető mindkét metró vonallal, és a földalattival, villamossal az Oktogonig, onnan gyalog 5 perc. A parkolás főleg az esti órákban a színházak és az Operaház közelsége miatt nehézségekbe ütközhet!

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok