Program


Nyitóhangverseny 2021

Nyitóhangverseny 2021

Csajkovszkij: Hegedűverseny
Saint-Saëns: II. szimfónia

Lendvay József – hegedű
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. augusztus 13. péntek, 20:00

Nyitóhangverseny 2021

Az idén 30 éves Zempléni Fesztivált az elmúlt évekhez hasonlóan a fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitja meg.

A Nyitókoncerten elsőként Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye szólal meg, mely a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legnehezebb hegedűversenye, a „nagy” versenyművek egyike, amit hegedűre írtak. A komponista a darabot Auer Lipótnak ajánlotta, ő azonban lejátszhatatlannak tartotta, ezért a fiatal Adolf Brodszkij mutatta be. Később Auer is megváltoztatta a véleményét, többször eljátszotta, sőt a ma ismert kottakiadást is ő rendezte sajtó alá. A komponista kiválóan oldotta meg az orosz népies jelleg és a nyugat-európai versenymű-irodalom összhangba hozását. A darab szólóját a nemzetközi hírű hegedűművész, Lendvay József játssza. Lendvay négyéves kora óta hegedül, első tanára apja, az ismert prímás, Lendvay Csócsi József volt. Korán kezdett koncertezni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának növendéke volt.

A koncert második felében Saint-Saëns II. szimfóniáját hallhatja a kedves közönség. Saint-Saëns csodagyerek volt, hétévesen már komponált, tíz évesen pedig nyilvános hangversenyt adott. Fiatalemberként elnyerte Gounod, Rossini és Berlioz barátságát, zeneszerzői és zongoraművészi kvalitásairól Liszt Ferenc is elragadtatással beszélt, és a kor legjobb orgonistájának nevezte. Sokszínű életművet hagyott hátra, ebből a bőséges termésből II. szimfóniáját választottuk nyáresti hangversenyünk programjába. A mű egy sajátos keveréke a romantikus értékeknek és a szigorúan klasszicista gondolatoknak: A bécsi klasszika üde, vidám, játékos karakterei ugyanannyira észrevehetőek a darabban, mint a Saint-Saëns-re jellemző stílusjegyek.

Ajánlatunk


Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Kövessen minket!


További ajánlataink


NYÁRI KÁROLY - SZÓLÓ ZONGORA KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Egy zongora és egy hang, amely betölti a koncerttermet Nyári Károly egyedülálló Szóló zongora koncertjén 2024. június 1-én a Kongresszusi…

A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!