
III. Natúr Sümeg - BORPÁRLAT MESTERKURZUS ÉS KÓSTOLÓ
MITŐL JÓ EGY PÁLINKA?
Pach Gábor előadása és bemutatója élőben
A program 18 éves kortól ajánlott. Belépőt mindenkinek váltatnia kell.
MITŐL JÓ EGY PÁLINKA?
Pach Gábor előadása és bemutatója élőben
A program 18 éves kortól ajánlott. Belépőt mindenkinek váltatnia kell.
A „Natúr Sümeg” borászati rendezvényt 2021-ben Egly Márk - helyi borászok közreműködésével - hozta létre azzal a céllal, hogy az ökológiai szőlőművelés, természetes borkészítés és a fenntarthatóság fontossága mellett hitet téve a natúr borokkal kapcsolatos szemléletformálás meghatározó rendezvénye legyen.
Sümeg 2021 óta Magyarország legkisebb - egyben Európa második legkisebb - önálló borászati apellációjaként jelent kuriózumot a világ borvidékei, borai és pezsgői sorában.
A Natúr Sümeg alapelve, hogy a magyar borvidékek képviselői mellett a Kárpát-medencemagyar natúrborászai és nemzetközileg elismert biodinamikus szőlőművelési szakértőiis állandó résztvevői legyenek az eseménynek.
A komoly szakmai hozzáadott értéket és ismeretanyagot felmutató programunkban a magyar és külföldi szakértők előadásai, konferenciabeszélgetések, prezentációk szerepelnek; a borok iránt érdeklődők a történelmi Magyarország legjobb natúr borait ismerhetik meg.
A rendezvény jelentős nemzetközi érdeklődést mutat, hiszen belga, francia, osztrák és grúz szakmai résztvevők mellett napjainkban már a legjelentősebb natúrborral foglalkozó nemzetközi rendezvények is partnerként tekintenek a Natúr Sümegre.
A Natúr Sümeg jelentősen javítja a régió hazai és nemzetközi ismertségét ezáltal munkát, megélhetést és helyben való boldogulást teremthet a jövő borászgenerációi számára, valamint ezzel párhuzamosan utat jelenthet a fenntartható közös jövőnk formálásában.
A jelentős szakmai érdeklődésen túl a Natúr Sümeg sikerét jelenti az is, hogy a rendezvény a borhoz kapcsolódó szakmák - gasztronómia, borkereskedelem, vendéglátás, borászati eszközöket gyártás és a szakmai média - figyelmének középpontjába is került.
A rendezvény az elmúlt években jelentősen bővítette hazánkban a biodinamikus szőlőművelés és a natúr bor készítés ismeretanyagát.
A program lehetőséget biztosít az igényes fogyasztói elvárások teljesítésére is, ezen keresztül támogatva a borkultúra és a gasztronómia nemzetközi trendjeinek és színvonalának hazai fenntartását.
A Natúr Sümeg Sümeg város elsőszámú nemzetközi szakmai rendezvénye, amelyet jól mutat a rendezvénnyel kapcsolatos jelentős médiaérdeklődés is.
A Natúr Sümeg rendezvény a natúr borok, pezsgők hazai és nemzetközi helyzetének és folyamatainak ismeretében, a hasonló nemzetközi partner-rendezvények tapasztalataira, valamint saját szakmai és szervezési ismereteire támaszkodva, hosszú távú szakmai jövőképpel rendelkezik.
Program:
2023. április 28. péntek, helyszín: Püspöki Palota (Sümeg, Szent István tér 8.)
10.00-10.15. Egly Márk, Balaton-felvidéki Borvidék alelnök:
Megnyitó; A Natúr bor és a fenntarthatóság
10.15-10.45. Gál Péter, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály vezető:
Natúr borok jogszabálya és törvényi háttere
10.45-11.15 Dr. Kovács Barnabás, MATE-SZBI adjunktus:
Szőlőültetvényekben alkalmazható technikák, amik a natúr-borász keze alá dolgoznak
11.15-11.45 Dr. Bene Zsuzsanna, oktatási rektorhelyettes, Szakfelelős egyetemi docens, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezető:
A természettel való harmónia megjelenése a natúr borok kémiai összetételében
11.45-12.15 Tamašek Zoltán, (Szlovákia), Biológiai növényvédelmi szakmérnök:
Biológiai növényvédelem
13.45-14.15 Mezei Mihály, Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnök:
Biodinamikus hozzáadott érték
14:15-14:45 Boldizsár Máté, Salt Budapest étterem, sommelie:
A natúr borok szerepe a csúcsgasztronómiában
14:45-15:15 Horváth Sándor, A BOR/the WINE, borkereskedő:
Natúr borok a kereskedelemben
15:15-16:15 dr. Gallyas Igor kommunikációs szakértő kerekasztal beszélgetése az előadókkal
Natúr borok és pezsgők a kommunikációs térben
A program előzetes regisztrációt követően, ingyenesen látogatható.
Előzetes regisztráció: natursumeg@gmail.com
2023. április 29. szombat, helyszín: Püspöki Palota
13.00-15.00 Szakmai borbemutató (zártkörű, belépés kizárólag szakmai meghívottaknak)
15.00 Megnyitó: Dr. Nagy István agrárminiszter; Egly Márk Balaton-felvidéki Borvidék alelnök
15.30-20.00 Sétáló borkóstoló: Negyven hazai és kárpát-medencei borászat borai
Belépőjegy: 10.000 Ft/fő
Pálffy Pince (Köveskál), PANK (Köveskál), Bóka Birtok (Pálfa), Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk), Turay Családi Pincészet (Neszmélyi borvidék), Kristinus borászat (Balatonboglári borvidék), Csobánci Manufaktúra (Badacsonyi borvidék), Weingartner Olivér (Nemesgulács), Nagyváradi Péter (Balatonfüred-Csopak Borvidék), Homoky Dóra (Tállya), Szóló Pince (Tokaj), Vaskapu Kastély Pince (Pécsi Borvidék), Pécseli Pince (Etyek-Budai borvidék), Wassmann Pince (Villány), Unger Bormanufaktúra (Kőszeg), Sziegl Pince (Hajós), Levente Pince (Mátra), Páger Pince (Mátra), Karner Wines (Mátra), Losonci pince (Mátra), Palya Wines (Mátra), Pap Wines (Szent György-hegy), BENCZE BIRTOK (Szent György-hegy), Egly (Sümeg), Capári Borászat (Sümeg), Abeles (Somló, Sümeg), Tomcsányi Családi Birtok (Somló), Barcza Pincészet (Somló), Somló Kincse Kézműves Kispince (Somló)
Szlovákia: Tamasek családi Pince BioTomal (Kürt), Organic wine sk. (Kürt), Kasnyik Borászat (Kürt), Vino Vdovjak (Veľká Trňá), Kövesd (Garam-mente), Sütő Zsolt (Kürt), Bóna Winery (Bátorkeszi), Geönczeöl Pince (Garam-mente)
Szerbia: Mauer Oszkár (Szerémség), SAGMEISTER Winery (Magyarkanizsa)
Románia: Yanka Winery (Érmellék)
17.30-18.00 Borpárlat mesterkurzus és kóstoló: Mitől jó egy pálinka?
Pach Gábor előadása és élő bemutatója
Belépőjegy: 10.000 Ft/fő
A Sétáló borkóstolóra és Mesterkurzusra belépő előzetesen a jegy.hu-n és a rendezvény napján a helyszínen vásárolható.
Jegyvásárlás: előzetesen www.jegy.hu
április 29-én a rendezvény helyszínén: Püspöki Palot; Sümeg, Szent István tér 8.
Érdeklődés e-mailben: natursumeg@gmail.com
Folyamatos hírek: https://www.facebook.com/natursumeg
instagram.com/natur_sumeg/
Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesület
A program változtatás jogát fenntartjuk.
Egy bálnavadász expedíció történetét meséli el Herman Melville a Moby Dick, a fehér bálna című regényében. A könyv és a…
tétel a kosárban
összesen:
Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!