Program


Zongorapárbaj

Zongorapárbaj

Zongorapárbaj
Habkönnyűnek látszó, mégis jelentős Haydn-szimfónia, drámai Mozart-versenymű, a legsikeresebb ál-Rahmanyinov- filmzene, végül egy nagyzenekari "oktatóprogram" Britten-módra... - avagy "Kovács- Somogyi-Tóth-féle baráti házimuzsika", persze szimfonikus méretekben, a Kölcsey Központban.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 21. kedd, 19:30

Rendeztek már Önök zenehallgatási estet barátaikkal, amikor legújabb felfedezéseiket vagy épp zenei kedvenceiket mutatták be közeli ismerőseiknek? Ez teremtődik újjá élőben a Kölcsey Központ nagytermében is, ahol a két barát, zongorista és karmester, Kovács László és Somogyi-Tóth Dániel tesz felejthetetlen túrát zenei kedvenceik között.

Haydn szellemes, 1788-ban komponált, de csak angliai díszdoktorrá avatása, 1791 júliusa óta "Oxfordi" szimfóniájával kezdenek, mely az 56 éves mester egyik legkoncentráltabb, legérettebb, virtuóz alkotása, tele megkapó színekkel s - a záró tételben kiváltképp - szellemes felelgetésekkel, izgalmas hangterekkel, szórakoztató meglepetésekkel - igazi karmesteri csemege.

A folytatásban már komolyabb vizekre evezünk, Mozart d-moll, K.466-os zongoraversenyét szólaltatja meg a baráti kettős, azt a későbbi korok által is piedesztálra emelt alkotást, melynek első és harmadik tételéhez Beethoven külön kadenciát is irt, annyira megkedvelvén e darabot. Ezen opusz épp drámai ereje - s tegyük hozzá: megkapó lírai középrésze - folytán lehetett különösen kedvelt előadási tétel a romantika korában is.

Ezt követően a legrahmanyinovibb - és keletkezése, 1941 óta a legsikeresebb - stílusgyakorlat, Richard Addinsell legendás filmzenéje, a Varsói Koncert hömpölyög 7 percben. Ha jogdíjra már nincs pénz, komponáljRahmanyinovot - oldotta meg a Veszélyes holdfény c. készülő háborús mozi zenei problémáit a nagy ötlet, melynek nem várt eredménye lett a hangversenyünkön is hallható önálló előadási darab. Ez nemcsak a koncerttermeket, de - főleg Japánban - a műkorcsolya-kűröket is meghódította, s mindmáig mint a legsikeresebb világháborús brit zeneművet tartják számon.

Végül Benjamin Britten 1946-ra elkészült "oktató darabja", a Variációk és fúga egy Purcell-témára, Op.34. csendül fel. A cél - és a megrendelő brit Nevelésügyi Minisztérium kérése - annyi volt, hogy a gyermekeket e mű szórakoztató formában ismertesse meg a szimfonikus zenekar hangszercsoportjaival. Elképesztő hangszerelési mestermű született közvetlen a háború vége után. Micsoda zeneszerző, mondhatnánk, és - bármily furcsa, a kor gazdasági helyzetének ismeretében hozzá kell tegyük - micsoda minisztérium!

Házi muzsikálás "Kodály Filharmónia-i méretekben" a Kovács-Somogyi-Tóth kettőstől, könnyed felszínnel, mély tartalommal, gazdag érzelmi síkokkal - és játékkal, szellemmel elejétől a végéig. Szórakoztató zenekari kirándulás, baráti és korszakok közötti igaz kézfogással.

Műsor:

J. Haydn: G-dúr "Oxford" szimfónia, Hob.I:92

W.A. Mozart: d-moll zongoraverseny, K.466

R. Addinsell: Varsói zongoraverseny

B. Britten: Variációk egy Purcell témára, op.34

Közreműködik:

Somogyi-Tóth Dániel, Kovács László – zongora

Kodály Filharmonikusok Debrecen 

Vezényel: Kovács László, Somogyi-Tóth Dániel

Ajánlatunk


A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan fölkészült Simon esküvője előtti utolsó kiruccanására, ám hiába az alapos tervezés, a dolgok mégsem úgy alakulnak, ahogy szeretnék.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Süsü, a sárkány kalandjai

Vidám Színpad

Süsü, a kedves egyfejű sárkány elmenekül családjától, mert apja kitagadta. Miután örök barátságot köt a királyfival, új otthonra talál a…

Még egy kört mindenkinek

Belvárosi Színház

A hatalmas sikerű dán filmből készült életigenlő színdarab beleérzéssel és humorral szembesít azzal, mivel jár, ha megpróbáljuk elengedni a kontrollt.

Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról.…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!