Program


Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918 - Állandó kiállítás

Új világ született – Európai testvérháború 1914-1918 - Állandó kiállítás

'Új világ született'


Az Új világ született – Európai testvérháború 1914–1918 elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott: felbomlottak a korábban stabilnak gondolt birodalmak, drámaian megváltozott a kultúra, és a közgondolkodás.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. július 18. kedd, 19:00

 A világháború maga alá temette a régi világot, következménye egy újabb világégés, majd a hidegháború lett. Európa testvérháborúban vérzett ki, hogy a 20. századot már Amerika és Oroszország uralják.
A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat. Bemutatja, miként sodorta el a polgári berendezkedést az iparosított és világméretűvé terjedő háború, hogyan fordult visszájára a 19. század haladásba vetett hite, és vált csatatérré a hátország is. A háború természete átalakult: a győzelem immár a hadianyag mennyiségének függvénye lett.
A július 8-tól látogatható tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára: a mindent elemésztő, totális pusztítás egy gőzölgő fekete mocsár képében jelenik meg, míg a brutális mészárlást egy vágóhíd jelképezi. A látogatók bejárhatnak egy lövészárkot, és szembesülhetnek a propaganda tömegeket megmozgató hatásával is.
Bemutatják a háború hatását az egészségügy fejlődésére és az új orvosi eljárások megjelenésére. Hangsúlyt kap a nők és a család szerepének megváltozása, a „Hősök folyosóján” pedig több mint 300, hősi halált halt katona arcképe jelenik meg, akik a történelmi Magyarország hadseregében harcoltak.
A Várkert Bazárban 2015 júliusától megtekinthető kiállítást az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából a XX. Század Intézet készítette. A tárlat vezető kurátora Schmidt Mária történész.
A tárlat megtekintése 14 éves kor alatt nem ajánlott. Tárlatvezetésre jelentkezni az ujvilagszuletett@varkertbazar.hu email címen lehet. A tárlatvezetésről bővebben ide kattintva olvashat.
A kiállítás pénztárának telefonszáma: (+36-1)225-0554/164-es mellék.
Felnőtt jegy                                                                                                                       2000 Ft
Kedvezményes jegy*                                                                                                         1000 Ft
Családi jegy 2 felnőtt és 3 gyermek (18 év alatti)                                                             4 000 Ft
Csoportos jegy (minimum 20 fő)                                                                                          10%
                                                                                                                                                         
6 éves kor alatt ingyenes                                                                                                        
Fogyatékkal élő személyeknek és 1 kísérőnek ingyenes                                           
* 6-26 éves kor közötti diákok, 62 év feletti nyugdíjasok. Kizárólag az Európai gazdasági Térség (EGT) állampolgárai számára

 

A new world was born – Europe's fraternal war 1914-1918
The exhibition guides visitors from the belle époque through wartime enthusiasm to bitter disillusionment on over 600 square metres. The exhibition brings the horrors of war closer to the spectators of today with the help of exceptional visual devices: all encompassing, total destruction is depicted as a steaming black swamp, visitors may wander around a trench and are even brought face to face with the force of propaganda that is able to move masses.
Venue: Castle Garden Bazaar, Southern Palaces (Budapest I. kerület, Ybl Miklós tér 6.)
Open: Tuesday to Sunday, between 10 am and 6 pm.

 

Ajánlatunk


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

Az abszurd közegben megelevenedő mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik.

„Jön a fordulat. Tudom. Érzem. Már jön, aki azt fogja kiabálni: Félre! El az útból! És csak özönlik a többi is utána, és azt üvöltik mind: "Félre! Helyet! Helyet! Helyet!" Meglátod, a fiatalok mindjárt bekopognak az ajtómon, és..." Részlet a darabból.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Táncháztalálkozó

Papp László Budapest Sportaréna

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!