Program


Tízparancsolat

Tízparancsolat

A közel kétórás előadás személyes vallomás hitről, bizonyságtétel Istenről és tanítás a harminc évszázada ható tízparancsolatról.  több...

Aktuális előadásokRajkai Zoltán személyes előadása

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK

Mert azt mondja a Szentírás: „Az igaz ember pedig hitből él.”

/Róm.1,17/

 

A közel kétórás előadás személyes vallomás hitről, bizonyságtétel Istenről és tanítás a harminc évszázada ható tízparancsolatról. A szöveget személyes élményekből, történetekből, Bibliai idézetekből, valamint Cseri Kálmán református lelkipásztor Tízparancsolat és a törvény betöltése című köteteiből állította össze az előadó színművész, Rajkai Zoltán.

Egy modernkori DJ a puszta szórakoztatás és bulizás helyett, Istentől kapott tartalmakkal tölti meg az estét, miközben lejátssza kedvenc zenéit. A háttérben a világhírű grafikus művész, animációs filmrendező Cakó Ferenc homokanimációi láthatóak, amelyeket kifejezetten ehhez az előadáshoz készített.

Színpadra alkalmazta és előadja: RAJKAI Zoltán színművész

Homokanimációk: CAKÓ Ferenc

 

Szakmailag, szellemileg és lelkileg is rendkívül különleges és egyedi feladatot vállaltam az előadás elkészítésével. Hívő keresztyénként évek óta foglalkoztat az a gondolat, hogy mint gyakorló színművész, a színházművészet eszközeivel is bizonyságot kellene tennem Istenről. Sok-sok év és imádság után érkezett el ez a lehetőség.

Túlzottan nyomasztó lett a korszak, amiben élünk. Járványok, háborúk dúlnak, növekszenek az ezekkel járó társadalmi és gazdasági nehézségek; elindult egy modernkori népvándorlás, közben frusztrál bennünket az agresszív politikai, világnézeti kommunikáció, a kultúrharc, a közösségi médiából és az internetről ránk zúduló féktelen, szélsőséges információhalmaz és megjelent a mesterséges intelligencia, ami beláthatatlan következményekkel riogat. Mindezt a gyors és intenzív változást képtelenek vagyunk egészségesen feldolgozni. Úgy vélem, hogy az életünk mindenestül kezd összezavarodni, erősödik az emberekben a félelem, a szorongás. Elvesztettük az iránytűt, elveszett a zsinórmérték, amihez igazodva biztonságosan és kiegyensúlyozottan élhetnénk. A „nyugati világ” és az európai kultúra zsidó-keresztény gyökerei lassan elszáradnak: a keresztény értékek, Jézus tanításai és a megváltás evangéliuma egyre kevésbé fontos a mindennapokban. A kommunizmus diktatórikus vallás- és egyházellenes évtizedei után, a szabadosság álságos és önző szellemisége, a fogyasztás, a pénz és a vagyon bálványai radírozzák ki az emberek szívéből Isten gondviselő szeretetét. Világossá vált számomra, hogy vissza kéne nyúlni az alapokhoz, a fundamentumokhoz.                                                                              

Isten az emberiség történelme egy pontján, az élet védelmében adott a választott népének tíz igét, tíz parancsolatot, ami leegyszerűsítve: az egész emberiség erkölcsi és kulturális fundamentuma. Vagy, ha úgy tetszik, az alaptörvénye, amely harminc évszázada létezik. És ma is élő és ható, ami a történelem egyik csodája. Kultúránk, civilizációnk egyik legmeghatározóbb alapja. A kereszténység forrása. A nyugati civilizáció etikai alapvetése. Sőt, azé az erkölcsi alapon álló humanizmusé is, amelyik sutba akarja dobni a vallást.

Manapság Isten alaptörvényét a keresztény nyugati kultúrában egyre többen megkérdőjelezik, sokan figyelmen kívül hagyják és lassan elfelejtik. Ezért arra gondoltam, hogy ebben a felfordult és zavaros élethelyzetben, amibe jutottunk, arra van a legnagyobb szükség, hogy visszatérjünk az alapokhoz, Isten törvényéhez, ami eligazít, helyes döntésekre és életútra vezet bennünket. Az, hogy az ember elfordult Istentől, és a maga kezébe vette az irányítást, sok bajt, kárt, tragédiát, téves döntést eredményezett. Számomra hitből és szívből fakadó vállalás az, hogy erre felhívjam a figyelmet.

/Rajkai Zoltán/

 

Kövess minket!


További ajánlataink


Molnár Ferenc vígjátéka, a Kultúrbrigád Egy, kettő, három című előadása szeptembertől a RaM-ArT Színházban látható!

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!