Program


“Szkrjabin 150” OZF 2022 - Szkrjabin két arca

“Szkrjabin 150” OZF 2022 - Szkrjabin két arca

A két koncert a szerző két alkotói korszakát mutatja be, kiemeli a műfajok változatosságát és kontrasztba állítja a misztikus komponista zenei két arcát. A két arcot Palojtay János és Csalog Gábor jelenítik meg, akik a hazai élet elhivatott Szkrjabin interpretátorai.
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 8. szombat, 19:30

Válogatások Szkrjabin zongoraműveiből

1. rész: “A ROMANTIKUS”
zongora: Palojtay János

2. rész: “A MISZTIKUS”
zongora: Csalog Gábor

Alekszandr Szkrjabin a késő romantika egyik legizgalmas alakja. A mindössze 43 évet élt szerzőre kezdetben Chopin volt nagy hatással, műveit előszeretettel játszotta hangversenyein, illetve kompozíciós műfajai is Chopinről árulkodnak.
Munkásságának jelentős részét zongoraművei adják, így azokon érhetjük leginkább tetten ars poeticájának változásait. Akár csak Chopin, Szkrjabin is nagyon szerette a rövidebb műfajokat (prelűdök, etüdök, noktürnök, keringők), de a hosszabb lélegzetű szonátákból is írt tíz darabot. A századforduló után kezdi el kialakítani sajátos zenei nyelvezetét, amire nagy hatással vannak okkultista és ezoterikus tanok megismerése.
Messianisztikus önkép rajzolódik ki benne: a zenéje által akarta megváltani a világot, az emberiséget egy új tudati szintre juttatni. Elhíresült feljegyzése is ekkor született:
"Én vagyok az isten! Én vagyok a virágzás és az üdvösség. Én az univerzumot elborító tűz, amely káosszá redukálja."

Ajánlatunk


Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiája, amelynek az eredetét jelentő tévésorozat a BBC műsorán aratott világsikert, a hatalom sajátos kulisszái mögé enged betekintést.

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

JOHANNES BRAHMS: Változatok egy Haydn-témára, op. 56 RICHARD STRAUSS: d-moll burleszk zongorára és zenekarra *** HECTOR BERLIOZ: Rómeó és Júlia, op. 17 – zenekari részletek (Szerelmi jelenet, Mab királynő-scherzo, A magányos Rómeó, Báli jelenet)

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

Szentpéteri Csilla & Band - “Mojito” koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten! Vendég: Carolyn Zhang Yu koloratúrszoprán

A közelmúltban elhunyt, 80 esztendeje született zeneszerző emlékére rendezett koncerten egy korai elektronikus zenei kompozíciója és egy kései kórusműve mellett…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!