Program


Stephanus bérlet 23/24 2.hangverseny

Stephanus bérlet 23/24 2.hangverseny

Joseph Haydn bécsi klasszikus mester Az évszakok c. művével (1801) új fejezet kezdődött a zenetörténetben, mert ez volt az első eset, hogy oratórium-téma lett a falusi nép élete. A műnek azonban nemcsak a témája idézi a falút, hanem zenéje is, amelyben időről-időre népdal- vagy néptánc emlékek hallhatók. …  more

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Saturday, December 02 2023 6:00PM

Joseph Haydn: Az évszakok című művével (1801) új fejezet kezdődött az oratóriumok történetében, korábban ugyanis nem volt példa arra, hogy egy oratórium főszereplői paraszt emberek, ezen belül is egy család legyen. Míg a szereplők – Simon gazda, lánya Hanna és udvarlója Lukács – a vidéki élet évszakokra lebontott történéseiről mesélnek, elmélkednek (vetés, aratás, nyári zivatar, szüret, vadászat, fonóház stb.) társaikkal együtt, közben Haydn nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy a szöveg történéseit minél hitelesebben visszaadja az osztrák népdal és néptánc elemeivel feldúsított muzsikájában. S a mű végén még egy tanulsággal is szolgál: minden mulandó, az ifjúság tavasza után végül is az öregség ősze, majd a halál tele következik, és emiatt csak egy dolog maradandó az életben, ez pedig az erény.

Vashegyi György a Haydneum – Magyar Régizenei Központ (2021) rezidens együtteseinek, a Purcell Kórusnak (1990) és az Orfeo Zenekarnak (1991) alapítója és művészeti vezetője.
2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. 2022 óta a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. Több, mint 70 lemezfelvételt készített, melyek számos nemzetközi díjat nyertek.

Szutrély Katalin Karvezető és énektanár-képző szakon végzett a Zeneakadémián, majd doktori (DLA) fokozatot szerzett. Énekesként elsősorban a dal- és oratóriumirodalom területén mozog; operaénekesként Purcell, Rameau, Handel, Mozart és Wagner műveiben vett részt.
Legfontosabb együttműködő partnerei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György vezetésével, de rendszeresen énekel a Capella Savaria, a Concerto Budapest és a Szent István Filharmonikusok produkcióiban is.

Komáromi Márton 2008-ban szerzett magánének szakos diplomát a Miskolci Főiskolán. Énekmesterei Kaposy Margit, Keönch Boldizsár és Németh Judit. 2006 óta rendszeresen fellép oratóriumok szólistájaként többek között az Orfeo Zenekar, a Magyar Rádió, a Danubia, a Szegedi, a Miskolci és a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjein.
Koncertrepertoárja számos barokk, bécsi klasszikus, romantikus, huszadik századi és kortárs művet foglal magába. Az MMA ösztöndíjasaként a „Zeneművészet és társművészetek találkozása” című dal-és áriaest sorozat létrehozója.

Melkovics Zoltán 1981-ben született. A szombathelyi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után a grazi Zeneakadémián folytatta tanulmányait magánének és opera szakon - 2006-ban diplomázott. Több szólószerepet énekelt a grazi Operaházban, majd 2007-től Németországban a brémai Operaház kórusában énekelt, ahol szintén játszhatott kisebb-nagyobb szerepeket is. Emellett Európa több országában énekelt dal és oratórium koncerteken. 2017 őszén költözött vissza Magyarországra, ahol előbb a budapesti Magyar Rádió Énekkarának, majd 2022-től a Magyar Nemzeti Énekkarnak a tagja. A Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórusban 2018 óta énekel.

MŰSOR:

Joseph Haydn: Az évszakok (Die Jahreszeiten)
szoprán-, tenor- és basszusszólóra, énekkarra, zenekarra és continuóra
4 rész: Tavasz, Nyár, Ősz, Tél

Személyek:

Hanna (szoprán) – Szutrély Katalin
Lukács (tenor) – Komáromi Márton
Simon (basszus) – Melkovics Zoltán

Purcell Kórus

Vezényel: Vashegyi György

Our offer


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

The Hungarian State Folk Ensemble's nativity programme counts down to the night of the birth of Jesus, with scenes that are sometimes comic and other times heart-warming.

Follow us!


Suggestions


SZABADAKARAT >>>> Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Szabadakarat koncertszínház a Margitszigeten a Petőfi Sándort alakító Ember Márk ajánlásával! Hasznád a MARK50 kuponkódot és vedd meg jegyeidet most…

Aida

Magyar Állami Operaház

Erre az alkalomra olyan legendás művészek térnek vissza híres főszerepeikhez, mint Sümegi Eszter (Aida), Komlósi Ildikó (Amneris) és Fokanov Anatolij…

Huszka Jenő történelmi ihletésű nagyoperettjét a fordulatos sorsú asszony, Lebstück Mária igaz története ihlette, aki az 1848-ban bécsi forradalom kitörésekor…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Culture at Home
online.jegy.hu

Enjoy our online streaming services from the comfort of your couch!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.