Program


Somló Dávid: Áthallás

Somló Dávid: Áthallás

Az Áthallás a hallgatás és a térérzékelés horizontját kutatja a Trafó Nagytermében. Az előadás során talált és kreált hangokból, minimalista zenei elemekből építkezve, egy ismeretlenül ismerős, folyton változó környezet épül fel és veszi körül a befogadót.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 2. szerda, 20:00

Somló Dávid: Áthallás
/Scroll down for English/

“Észrevetted már, hogy a hangok azért annyira hatásosak, mert nem lehet elbújni előlük? Akárhova is mész, akármit is csinálsz, a hangok mindig ott lesznek veled. Áthallunk a falakon, halljuk azt is, amit nem látunk.
Mondjuk engem általában nem zavar, ha hallok másokat, mert én imádok hallgatózni. Hallgatni a szomszéd néni skypolását, a szomszédok családi jeleneteit, vagy amikor nem tudom eldönteni, hogy mit is hallok éppen: valaki halkan mulatóst hallgat, vagy csak a légkondi zúg?
Kíváncsi vagyok, hogy mások mit hallanak meg belőlem.”

Az Áthallás a hallgatás és a térérzékelés horizontját kutatja a Trafó Nagytermében. Az előadás során talált és kreált hangokból, minimalista zenei elemekből építkezve, egy ismeretlenül ismerős, folyton változó környezet épül fel és veszi körül a befogadót. A bekötött szemű hallgatók képzeletét és érzékelését filmszerű dramaturgiával vezető hangfolyam mindenkinek más belső narratívát ajánl, míg a jelenlévők figyelmének összeadódása egy intenzív közös teret teremt. Az előadás tér- és hangélményét meghatározza, hogy a nézők nem a nézőtéren, hanem a hangszórókkal körülvett színpadon foglalnak helyet. Az életünk során hallott hangok misztériumát középpontba helyező Áthallás napjaink egyik fő kérdésére rezonál: mi a valóság, kitől jön a hang, és mi igaz abból amit hallok?

A darab Somló Dávid Listening Club című hangperformansz-sorozata alatt kialakított formanyelvéből építkezik, és a színház, a hangművészet és a térspecifikus installációk műfaji határán mozog.

"A gyerekkorom jutott eszembe, amikor azzal hipnotizáltuk magunkat, hogy a lámpába néztünk és közben az apró zajokat hallgattuk. Az előadás fel és le utaztatott magával, miközben arra az időre emlékeztetet, amikor minden hang új volt. Olyan mintha kinyílt volna egy új érzékelés."
/Nézői visszajelzés a Listening Club után/

"A ‘kvantum-hallgatás’ az egynél több valóság egyidejű hallgatása. A lehető legkisebb érzékelhető változást hallgatni - érzékelés az új határterületén. (…) Amikor valaki egy pontra fókuszál és megváltoztatja azt a pontot csak azáltal, hogy hallgatja."
/Pauline Oliveros/

Somló Dávid egy Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hangalapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Vass Imrével közös IITTHHOONN című előadásuk Halász Péter-díjat kapott, Drift című köztéri koreográfiáját pedig Lábán Rudolf-díjra jelölték. Előadásaival nemcsak Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a Prague Quadriennale (CZ), a FIME Sao Paolo (BR), a CROSS Awards (IT), a Festival d'Avignon (FR), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az Placcc Fesztivál (HU) keretében.

Az előadás előtt, a minél teljesebb hangélmény érdekében, a nézőknek szemmaszkokat osztunk ki, és a viselésükre kérjük őket.

Hang, rendezés: Somló Dávid
Alkotótársak: Ivan Mijacevic, Vass Imre
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Fény: Dézsi Kata
Production: Trifonov Dóra

Támogatók: Trafó, Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund, X10 Theatre, Cross Attic, Sín Művészeti Központ, Placcc Fesztivál
Külön köszönet: Amper, Bárány Dániel - Tulipán Máté (Tunelkatz), Yvon, ‘Myoken’ Bec, Petr Dlouhý, Freesound Community, Jónás Vera, Kelemen Márta, David Lynch, Salomé Mooij, Szabó Veronika

The second night of the Overheard is going to be in English on 14 October!

“Have you noticed that the reason why the sounds are so very effective is that there is no hiding place from them? Wherever you go, whatever you do the sounds are most likely to stick with you. We hear through the walls, we hear things that we cannot see.
But generally it doesn’t bother me, if I hear other people, because I love to eavesdrop. To listen to the old lady next door talking on Skype, the neighbor’s family scenes or when I cannot decide if someone is listening to folk music or it is just their air conditioner’s melodic buzz.
I am wondering what others hear from me.”
For the fullest sound experience audience members will be asked to wear eye covers, which will be provided before the performance.

Sound, director: Somló Dávid
Co-creators: Ivan Mijacevic, Vass Imre
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Light: Dézsi Kata
Production: Trifonov Dóra

Supported by: Trafó, Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund, X10 Theatre, Cross Attic, Sín Művészeti Központ, Placcc Fesztivál
Special thanks: Amper, Bárány Dániel - Tulipán Máté (Tunelkatz), Yvon, ‘Myoken’ Bec, Petr Dlouhý, Freesound Community, Jónás Vera, Kelemen Márta, David Lynch, Salomé Mooij, Szabó Veronika

Ajánlatunk


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a Recirquel új produkciója. A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális előadás korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét.

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Kövessen minket!


További ajánlataink


WellHello 10 Aréna Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Immár tíz éve, hogy a Wellhello először kérdezte meg, hány szerelmet bír még el a rakpart, és ezzel be is…

Európa Kiadó Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Ismét a Várkert Bazárban koncertezik a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!