Program


Sándor Júlia - Nagy Péter István: Éhség

Sándor Júlia - Nagy Péter István: Éhség

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, nincstelenségében koplal, nyomorog, de a fejében nagyszerű, az irodalom és a világ folyását új mederbe terelő terveket forgat. Közben éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 22. hétfő, 20:00

Dargay Marcell – Devich Botond – Nagy Péter István – Sándor Júlia – Vincze Alina: Éhség

Knut Hamsun, norvég író. Koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló. 30 évesen megírja Éhség című regényét, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kap. 85 évesen nekrológot ír a halott Hitlerről. Pszichiátriai kényszergyógykezelés alatt írja utolsó könyvét: az önmagával számot vető Benőtt ösvényeken-t. Demensnek és beszámíthatatlannak nyilvánítják, vagyonát elkobozzák, házi őrizetet kap. Egyesek alakját mindenestül zárójelbe teszik, mások igyekeznek szétválasztani irodalmi zsenijét és politikai tetteit.

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, nincstelenségében koplal, nyomorog, de a fejében nagyszerű, az irodalom és a világ folyását új mederbe terelő terveket forgat. Közben éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére. Pillanatnyi sikerek és fojtogató kudarcok közepette próbál érvényesülni, mint művész. Átszűri magán, és saját világészlelése részeként teremti újra élményeit. Közben a testi-lelki összeomlás határán egyensúlyoz. Retteg az önfeladástól, a megőrüléstől, attól, hogy végleg kiszorult a középosztályból, és hogy mindezt leleplezik. A fiatal író kompromisszummentes művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát, a művészi pálya árnyoldalát és kihívásait.

Hamsun önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye és az író időskori alakjának vitatott megítélése egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban ütközik egymással. Az előadás problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat a hamsuni életmű kontextusán, reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit is.

Rendező: Nagy Péter István e.h.

Szereplők: Domokos Zsolt, Dunai Csenge, Nagy Norbert, Pallag Márton, Pálya Pompónia

Zene: Dargay Marcell
Dramaturg: Sándor Júlia
Látványtervező: Devich Botond e.h.
Video: Vincze Alina
Sound design: Csizmás András
A látványtervező munkatársa: Pestalits Benjámin
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
A szöveg Pap Vera-Ágnes fordításának felhasználásával készült.

Ajánlatunk


Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Kövessen minket!


További ajánlataink


WellHello 10 Aréna Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Immár tíz éve, hogy a Wellhello először kérdezte meg, hány szerelmet bír még el a rakpart, és ezzel be is…

A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!