Program


Perényi Miklós

Perényi Miklós

GRANDIOSO / 2.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 8. csütörtök, 19:30

Műsor
J. Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra op.35a
J. Haydn: D-dúr csellóverseny – közreműködik: Perényi Miklós (cselló)
-- szünet –
Varga J.: Mosar II.
J. Suk: Esz-dúr szerenád op.6

Ki volt Dvořák kedvenc tanítványa, később veje, Brahms pártfogoltja és a cseh nemzeti függetlenség zenei nagykövete? A 150 évvel ezelőtt született Josef Suk, a cseh romantikus zene meghatározó szerzője. Ifjúkori szerenádja Dvořák kérésére született, amikor 1892 nyarán a kifejezetten melankolikus alkatú növendékét biztatta, írjon végre valami vidámabbat a sok moll hangnemű darab után. Szerencsére ekkor a mester nyári rezidenciáján töltötte idejét. Itt ismerte meg Dvořák fiatal lányát, aki kellő inspirációt jelentett a tizennyolc éves fiatalembernek. A négytételes szerenád magával ragadó bájával nemcsak Otilie-t nyűgözte le, de a nagy Brahmst is, aki később elősegítette a mű kiadását a Simrock kiadónál. Suk 1914 szeptemberében írta Meditációját, amely Szent Vencelhez, a csehek fő védőszentjéhez fordul segítségért az első világháború kitörése előtt. 

Varga Judit zeneszerző, a bécsi és a budapesti Zeneakadémia professzora, Mosar II. című kompozícióját az Anima Musicae Kamarazenekarnak ajánlotta. „A darabot a mohák inspirálták. Olyan hangzásfelületet akartam létrehozni, amely messziről nézve homogén, de ha elég közel megyünk hozzá, kiderül, hogy ezer kis pici, különböző egyéni kinövésből áll… Hol szép, hol keserédes vagy éppen nagyon is szomorú a zene, és mindvégig olyan ismerős.” 

Az Anima Musicae szólistája az esten a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Príma Primissima díjas csellóművész, Perényi Miklós lesz, aki világszerte nagyrabecsült előadója a zeneirodalom legértékesebb műveinek.

Fotó: Felvégi Andrea

Ajánlatunk


A Rumini a mai magyar meseirodalom egyik sztárszerzőjének, Berg Juditnak a legismertebb műve, melyet évről-évre több ezer magyar gyerek olvas kötelező irodalomként az alsó tagozatban.

A nemzetközi historikus régizenei előadópraxis egyik legjelentősebb képviselője, a világhírű holland csembaló-, orgonaművész és karmester, Ton Koopman idén októberben tölti be 80. életévét.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Kövess minket!


További ajánlataink


Lesz majd úgy | VÁCZI ESZTER és a QUARTET koncertje Szép

Pesti Színház

A VÁCZI ESZTER és a QUARTET 2024-ben hét év után adja ki legújabb, immáron ötödik albumát, LESZ MAJD ÚGY címmel.

AZAHRIAH

Puskás Aréna

Az üstökösszerű karriert építő Azahriah az esemény súlyának megfelelően grandiózus látvánnyal, a tőle megszokott színvonalú zenei produkcióval és sok-sok meglepetéssel…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!