Program


Perényi Miklós

Perényi Miklós

GRANDIOSO / 2.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 8. csütörtök, 19:30

Műsor
J. Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra op.35a
J. Haydn: D-dúr csellóverseny – közreműködik: Perényi Miklós (cselló)
-- szünet –
Varga J.: Mosar II.
J. Suk: Esz-dúr szerenád op.6

Ki volt Dvořák kedvenc tanítványa, később veje, Brahms pártfogoltja és a cseh nemzeti függetlenség zenei nagykövete? A 150 évvel ezelőtt született Josef Suk, a cseh romantikus zene meghatározó szerzője. Ifjúkori szerenádja Dvořák kérésére született, amikor 1892 nyarán a kifejezetten melankolikus alkatú növendékét biztatta, írjon végre valami vidámabbat a sok moll hangnemű darab után. Szerencsére ekkor a mester nyári rezidenciáján töltötte idejét. Itt ismerte meg Dvořák fiatal lányát, aki kellő inspirációt jelentett a tizennyolc éves fiatalembernek. A négytételes szerenád magával ragadó bájával nemcsak Otilie-t nyűgözte le, de a nagy Brahmst is, aki később elősegítette a mű kiadását a Simrock kiadónál. Suk 1914 szeptemberében írta Meditációját, amely Szent Vencelhez, a csehek fő védőszentjéhez fordul segítségért az első világháború kitörése előtt. 

Varga Judit zeneszerző, a bécsi és a budapesti Zeneakadémia professzora, Mosar II. című kompozícióját az Anima Musicae Kamarazenekarnak ajánlotta. „A darabot a mohák inspirálták. Olyan hangzásfelületet akartam létrehozni, amely messziről nézve homogén, de ha elég közel megyünk hozzá, kiderül, hogy ezer kis pici, különböző egyéni kinövésből áll… Hol szép, hol keserédes vagy éppen nagyon is szomorú a zene, és mindvégig olyan ismerős.” 

Az Anima Musicae szólistája az esten a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Príma Primissima díjas csellóművész, Perényi Miklós lesz, aki világszerte nagyrabecsült előadója a zeneirodalom legértékesebb műveinek.

Fotó: Felvégi Andrea

Ajánlatunk


Egy spanyol kisvárosban eljegyzést tartanak: Mayor Mendoza, a helyi polgármester férjhez adja lányát, Catarinát José Riverához. Az esemény azonban váratlan fordulatot vesz, amikor megérkezik Carmennel az élen egy cirkuszi vándortársulat.

“Színdarabot csinálni valahogy régi álmom volt, mert szép, kreatív dolog. De eddig hiányzott a drámám hozzá. Most megvan. Én bányászom a nyersanyagot, de a végső formáját az alkotótársaim fogják megadni, amíg lehet, az én közreműködésemmel. Elfogadom, ha esetleg én már nem látom az előadást. Nagyon szeretném, de ebben a játékban nem a győzelem, a részvétel a fontos.” /Karsai Dániel/

A szenvedélyes és életteli előadás páratlanul hiteles módon jeleníti meg a tradicionális spanyol flamenco kirobbanó erejét és érzelmi töltetét. (esőnap szeptember 1.)

Kövess minket!


További ajánlataink


Brooklyni mese

Belvárosi Színház

Woody Allen a rá jellemző emberismerettel és sziporkázó humorral tárja elénk az emberi kicsinység és nagyság egész tárházát. Nagy büszkeség,…

Az énekesnő és zenekara 2024-ben ismét bejárja az országot Örökzöld című új adventi koncertjével. A meghitt hangulatú helyszínekre elhozzák a…

A Kossuth- és Liszt-díjas dalszerző előadóművész a legnagyobb örömünkre 60 év óta aktív szereplője a magyar dalkultúrának, és gondosan eltervezett…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!