Program


Nyári napfordulat - Virágos Szent János ünnepe (Medve Színpad)

Nyári napfordulat - Virágos Szent János ünnepe (Medve Színpad)

MEDVE SZÍNPAD BEMUTATJA
Nyári napfordulat – Virágos Szent János Ünnepe
Molnár V. József előadása az Évközi Rítusrend sorozatban

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. június 3. péntek, 18:30

„A nyári napfordulat ünnepének előestéjén szerte a hazában tüzek gyulladtak, hogy a gonoszt Isten tüze erejével elűzzék a határból, és távol maradjon az ember lelkétől is. Azok a párok, akik összeházasodni készültek, cseresznyeágat tartva a páros gyümölcs erejét varázsolva ugrották át a napfordulati tűz parazsát, hogy áldás lehessen majdani házasságukon.”

Medve Színpadról:

A Medve Színpad törekvéseinek alapja olyan egyedülálló színházi forma megteremtése és működtetése, régi-új rítus elemek felhasználásával, mely alkalmazkodik az új kihívásokhoz. Társulatunk 6 éve alakult 2010-ben. Célunk, hogy az ősi hagyományok vezérlő elvei mentén visszatérjünk ahhoz az eredeti elgondoláshoz, miszerint a színház emberi és isteni mélységekbe kalauzolja el nézőit, akik ez által közel kerülhetnek a mindennapjaikban meglévő mítoszi mélységekhez és saját problémáik megoldásához. A mindennapi gondok, feszültségek, szépségek, boldogság, a múltban gyökereznek, időtlenek, de közvetlenül hatnak minden percünkre. Ennek bemutatása és megmutatása az, amire vállalkozunk. Olyan történeteket, konfliktusokat, emberi értékeket, illetve embertelenséget, problémákat tárunk fel őszintén, amelyekkel szembe kell nézni, hogy új felismerésekhez, önnön valónk megismeréséhez juthassunk el. Társulatunk elismert színészekből és kezdő, még alig ismert fiatal tagokból áll. A bemutatókra való felkészülés mellett fontosnak tartjuk, hogy külön időt szenteljünk a közösségi élet különböző összejövetelire, ezeket nevezzük medve próbáknak, ahol lehetőség szerint a társulat minden tagja részt vesz és a mindennapi gondok és problémák megtárgyalásán túl a színház működésének irányelveit vesszük sorra. Ilyenek például a hagyományokkal való foglalkozás, a keletkutatás, az értelemileg visszamaradott emberek felkarolása, segítése, a szegények és a rákosok felé való fordulás. Mind a három közegben rendszeresen játszunk, pl értelmileg visszamaradott emberek otthonában, rákos betegek kórházában, illetve a Máltai Szeretett Szolgálat hajléktalanszállóján. A Medve Színpad kísérleti színház, mely nézőit szakrális cselekedetnek kijáró tisztelettel, saját emberségükhöz vezeti vissza. A színpadon történő eseményekben bárki benne találhatja magát, a katarzisban bárki jobb emberré válhat, és kimondódhatnak olyan gondolatok, melyeket egyébként talán sosem mernénk kimondani. Az őszinteség, a kimondott egyetemes, emberi igazságok egyrészt jó érzést okoznak, másrészt a néző számára új felismeréseket hozhatnak, megértést, melyet saját életébe is magával vihet, segítve érzelmi-értelmi harmonizálódását, jobb életminőség elérését.

Egy-egy Radnóti, Ady vagy Márai költészetén alapuló előadásunk egyszerre rengeteg dimenzióban szól- referenciáink szerint is széles közönség réteghez. A formanyelv gazdagsága, az élő zene, a tánc és a mozgás jelenléte segít abban, hogy ébren tartsuk a nézők figyelmét. Azt tapasztaljuk, hogy előadásainkról még egyetlen néző sem ment el, az utolsó sorban is figyelnek. Az előadó művészet tudatos komplexitása a megidézett világot érzékelhetőbbé varázsolja.  Aki eddig nem tudott ezekről a költői világokról, akinek nem sírt még a hegedű, annak színházi rítusainkkal mutatunk utat, s ezen túl előadásaink után - akármilyen távol vagyunk Budapesttől - mindig szívesen maradunk, ha van érdeklődés egy jó beszélgetésre.

Előadó:

Molnár V. József – Magyar Örökség díjas néplélek- és néprajz-kutató, grafikusművész, 1956-os szabadságharcos, a Történelmi Vitézi Rend tagja. Olyan emberek segítették elméletei kidolgozásában, mint Nagy Dénes elméleti matematikus, Lugosi György vegyészmérnök, Váci Pál mérnök, Pap Gábor művészettörténész. Molnár V. József szerint a hagyomány egyetlen célja a hagyomány folytatása.Hintalan Lászlóval és Pap Gáborral létrehozta az Örökség Népfőiskolát. A Kárpát-medencét járva a magyar hagyomány műveit népszerűsítő rádiósorozatokat, előadásokat tart. Az Ég és föld ölelésében, A Nap arca és az Újraszülető világ c. könyveiben gyerekrajzokat elemez. A Kalendárium c. könyvéből megismerhetők az adott napnak az évszakhoz, a paraszti élethez vagy éppen a valláshoz köthető hagyományai. A könyv a naptári évet kétszeresen osztja fel: az állatövi jegyek és a naptári hónapok szerint is. Ezzel megismerhetővé válik a hagyományos népi kultúrában élő ember életének és az évszakok körforgásának kapcsolata, vagyis hogy a klasszikus paraszti világban az ember szinte együtt lélegzett a természettel, az évszakok változásával, azaz a Nappal, annak útjával, „forgásával”.Pap Gábor ösztönzésére írta meg, szerkesztette kerek egésszé logikai modelljének ismereteit, melyet a Világ-virág. A természetes műveltség alapjelei és azok rendszere című munkájában adott közre.

Helyszín:

Fészek Művészklub – Nagyterem (1073 Budapest, Kertész utca 36.)

Jegyárak: 1.500 Ft

Az előadásra szóló jegyekkel érkezési sorrendben foglalhatja el helyét.

További információ:

MEDVE SZÍNPAD 
www.meseshagyomanyok.hu
Facebook: Medve Színpad közösség

www.facebook.com/medveszinpad​

Ajánlatunk


Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé...

A két nagysikerű könyv szerzőjének egész estét betöltő estje, ahol minden a generációkról fog szólni, szóban és esetenként zenében is.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

Paul és Corie friss házasok, a fiú konzervatív, ambiciózus ügyvéd, a lány romantikus és igazi szabad lélek. Az első, tökéletes…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!