Program


Múzsák és szerelmek

Múzsák és szerelmek

Múzsák és szerelmek
Az egyik legnépszerűbb nyitányfantázia jól ismert témákkal, egy posztromantikus, elképesztő nagyzenekari felfedezés, végül egy "romantikus bécsi klasszikus szimfónia" - Csajkovszkij, Richard Strauss és Johannes Brahms műveiből válogatunk Múzsák és szerelmek c. estünk programjában.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. január 24. kedd, 19:30

 

Csajkovszkij 1870-ben bemutatott Rómeó és Júlia nyitányfantáziája - mely Shakespeare ismert művén alapul - ,talán a leginkább követhető, legnépszerűbb romantikus nagyzenekari alkotások egyike. Az eredeti történet szinte kínálja magát a drámai zenekari megjelenítésre, a mű keletkezése idején alig 30 esztendős komponista pedig máig ható sikerdarabot alkotott, mely szinte programzeneként vezeti végig hallgatóját a tragikus végkifejletig. Nem túlzás állítanunk, hogy az opusz legendás szerelmi témája nemcsak az elegáns koncerttermekben kel életre újra meg újra - mindennapjaink ismert szerelmi dallamaként is velünk él.

Hangversenyünk 1888-ban keletkezett második darabja igazi felfedezés, zeneszerzői forradalom és a posztromantikus nagyzenekari interpretáció lehetőségeinek egyértelmű feszegetése. Az alig 24 esztendős Richard Strauss Don Juan c. szimfonikus költeménye a biedermeyer költő, Nikolaus Lenau 1844-ben befejezetlenül maradt alkotását veszi alapul a XIV. századi reneszánsz monda legendás nőcsábászának, Don Juannak tragikus történetéről. Kibővített zenekarával, bonyolult szerkezetével, rendkívüli technikai nehézségével már a weimari bemutatón is zajos sikert aratott - szinte wagneri hatású, nagyszabású remek darab, a legendás richard strauss-i szimfonikus költemények sorában a második.

Programunk záró száma, Johannes Brahms I. szimfóniája a nemes beethoveni alapokhoz tér vissza - olyannyira, hogy Hans von Bülow korabeli kritikus epésen "Beethoven: X. szimfóniájának" is nevezte a komponista nem kis bosszúságára. Több mint 22 év vívódás árán készült el a mű, hiszen a "Beethoven után szimfóniát írni? " dilemmája a fiatal Brahms-ot is befolyásolta. Végül 1876-ban, alig pár hónap alatt vált teljessé e klasszikus szerkezetű, gyönyörű témákat felvonultató, Beethovennek egyértelműen emléket állító, de ízig-vérig romantikus alkotás, melynek éneklő, felemelő záró tétele méltó módon utal a nagy előd munkásságára.

Műsor:

Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantázia, TH42

R. Strauss: Don Juan, op.20

Brahms: I. szimfónia, op.68

Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Kollár Imre

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Az évad művésze, Snétberger Ferenc koncertsorozatának első estjére vadonatúj mű ősbemutatójával készül. Movements című háromtételes darabjában zeneszerzőként és virtuóz szólistaként is remekel.

Kövess minket!


További ajánlataink


NYÁRI KÁROLY - NYÁRINDÍTÓ KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Nyári Károly a koncerten a boldogság, az öröm és a szeretet életérzését fogja átadni a dalokon keresztül a közönségnek. A…

Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiája, amelynek az eredetét jelentő tévésorozat a BBC műsorán aratott világsikert, a hatalom sajátos…

Fenyő Miklós – Tasnádi István: MADE IN HUNGÁRIA musical két részben

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!