Program


MŰVÉSZASZTAL-Tompa Andreával

MŰVÉSZASZTAL-Tompa Andreával

MŰVÉSZASZTAL a hallgatásról
Vendég: Tompa Andrea író, színikritikus
Beszélgetőtársa: Karádi Zsolt főiskolai tanár
Az est háziasszonya: Kováts Judit író
A színpadi jelenetek rendezője: Kosik Anita

 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 8. csütörtök, 17:00

A MŰVÉSZASZTAL egy különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható rendezvénysorozat.

Célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. Ugyancsak fontos cél, hogy a műveket tolmácsoló színészeket, s általuk a Móricz Zsigmond Színházat még közelebb vigye a kultúra iránt érdeklődő közönséghez, kicsit más arcukat is megmutatva.
Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező. A MŰVÉSZASZTAL
A Vörös Postakocsi Műhely, a Móricz Zsigmond Színház és a Szépírók Társasága együttműködése révén valósul meg, mintegy alátámasztva e gondolatokat – fogalmazott a miértekről Kováts Judit író, a rendezvénysorozat ötletadó háziasszonya. – Az sem véletlen, hogy az estek helyszíne színházunk MŰvész Stúdiója.
A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. A beszélgetés mellett zenei betétek és improvizatív vagy megrendezett performanszok színesítik az esteket. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet? Hogyan lehet az író által megkomponált szövegnek (jelenetnek) többféle megvalósulása a színpadon különböző dramaturgi vagy színészi felfogások révén? Kíváncsiak vagyunk arra is, hogyan fogadja maga a szerző a színpadon születő megoldásokat?
Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy a mese a felnőtteké is. A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva.
A második esten Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt a vendég, a központi téma pedig a család. Színművészeink a Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó- művekből alkotott jelenetekkel illusztrálták a témát, felolvasó színház formájában.
A MŰVÉSZASZTAL harmadik estjére 2018. február 8-án, csütörtökön 17 órakor kerül sor. Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője lesz a vendég, a téma a kisebbségi lét. (A színpadi megoldás legyen meglepetés!)
*

Tompa Andrea író, színikritikus.
1971. július 4-én született Kolozsváron, 1990 óta Budapesten él. Az ELTE Bölcsészkarán orosz szakon végzett. 2000–2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, 2005-től a Színház folyóirat szerkesztője, 2015-től főszerkesztője. 2008 óta tanít a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, 2009 óta a Színházi Kritikusok Céhének vezetője.

Regényei:
A hóhér háza (2010. Kalligram Kiadó)
Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben (2010. Kalligram Kiadó)
Omerta. Hallgatások könyve (2017. Jelenkor Kiadó)

Díjai:
Erdély Magyar Irodalmáért debüt-díj (2010)
NKA alkotói ösztöndíj (2010, 2014)
Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj (2008, 2011)
Békés Pál-díj (2013)
Artisjus-díj (2014)
Déry Tibor-díj (2014)
Márai Sándor-díj (2015)
Natalia Gorbaniewska Díj (Lengyelország, 2017)

 

Ajánlatunk


Kata és Bianca egy gazdag páduai úr lányai. Egyik szelíd, mint a galamb, de a másik vad, indulatos, csípős nyelvű, fékezhetetlen. A kisebbiknek akad is kérője bőven, de apja nem adja férjhez addig, míg a nagyszájút el nem veszi valaki. Hiába a sok kérő, Makrancos Kata senkinek nem kell. Ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben jelenik meg Petrucchio, akit nem riaszt vissza a feladat. Elhatározza, hogy megzabolázza a gazdag, csinos, vonzó hárpiát.

Székely Csaba drámaíróként először 2011-ben, a POSZT Nyílt Fórum programjában tűnt fel, ahol Bányavirág című színdarabjáért a Színházi Dramaturgok Céhe neki ítélte oda a Vilmos-díjat. Pályája azóta töretlenül ível felfelé. Darabjait számos magyar színház bemutatta, ő pedig háromszor nyerte el a Színikritikusok díját a legjobb új magyar drámáért.

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Kövess minket!


További ajánlataink


NYÁRI KÁROLY - NYÁRINDÍTÓ KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Nyári Károly a koncerten a boldogság, az öröm és a szeretet életérzését fogja átadni a dalokon keresztül a közönségnek. A…

Ments meg, szerelem! Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről.

Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!