Program


Martonvásár - Beethoven-estek

Martonvásár - Beethoven-estek

Beethovennel a szabadban 60 éve
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
Beethoven – sorozata a Brunszvik-kastély parkjában
 több...

2018. július 14. szombat 19 óra  (esőnap: július 15. vasárnap)

Prometheus-nyitány, op.43
Hármasverseny, C-dúr, op.56
III. szimfónia Esz-dúr, „Eroica”, op.55

közreműködik:

Szabadi Vilmos - hegedű
Fejérvári Zoltán - zongora
Devich Gergely – cselló
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
vezényel: Bogányi Tibor

Beethoven úgynevezett középső alkotói periódusának emblematikus műveit hallhatjuk a koncerten. A Prometheus teremtményei eredetileg balettzenének készült, különlegessége pedig, hogy zárótételében megszólal az a híres téma, amelyet a szerző a 3. szimfónia zárótételében nagyszabású variációs formában dolgozott fel. Az 1800-as évek elején írt Eroica-szimfónia valódi forradalmi esemény a zene és a műfaj történetében, hiszen a beethoveni erő, kendőzetlenül személyes hang és radikalizmus első érett megnyilvánulása. A híres történet szerint a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméit hirdető Beethoven Napóleon tiszteletére írta, de mikor tudomására jutott, hogy az első konzul császárrá koronázta magát, összetépte a címlapot – az alcímből maradt a „hősi” (Eroica) jelző. Az ugyanebben az időben komponált Hármasverseny hangszer-összeállítása miatt egyedi alkotás, zárótétele pedig lengyeles karakterű rondó. Három fantasztikus szólista játssza ezt a csodálatos művet: a rangidős Szabadi Vilmos évtizedek óta a magyar zenei élet egyik kiemelkedő hegedűse, a fiatalabb generációhoz tartozó Fejérvári Zoltán nem először lép fel a zenekar martonvásári sorozatában, a mindössze húszéves Devich Gergely pedig az utóbbi években vált csodagyerekből fényes jövő előtt álló gordonkaművésszé.
A Nemzeti Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli, aki hét éve a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, és aki Finnországban is komoly karriert futott be.

2018. július 21. szombat, 19 óra  (esőnap: július 22. vasárnap)

Ah, perfido! – koncertária, op.65
IV. szimfónia (B-dúr), op.60
Karfantázia, op.80

közreműködik:

Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar
Ránki Fülöp – zongora

szólisták:
Rálik Szilvia – szoprán

Schnöller Szabina – szoprán 

Dóri Eszter- szoprán
Galgóczy-Boros Dóra - alt
Kun Tibor- tenor
Pásztor Péter- bariton
Kelemen Dániel- basszus

               
karigazgató és vezényel: Somos Csaba

Nagyszabású, mintegy negyedórás, több szakaszból álló ária, vagy idegen szóval: scena – a huszonhat éves Beethoven rendkívüli énekes virtuozitást igénylő alkotása a Magyar Állami Operaház egyik vezető drámai szopránjának közreműködésével hangzik el. A 4. szimfónia az életmű két súlyos szimfóniája között helyezkedik el, mint afféle boldogságsziget a középső alkotói korszak hősi tematikájú, súlyos művei között. Könnyed, olykor kacagtatóan szellemes mű, és nem utolsósorban izgalmas fordulatokban gazdag, elég az első tételt említeni, amelynek sötét hangvételű, baljóslatú bevezetéséhez meglepetésként kapcsolódik életerőtől duzzadó, optimista muzsika. A koncert második felében a zenetörténet egyik legkülönlegesebb összeállítású alkotását hallhatjuk a Nemzeti Énekkar, a rendkívüli tehetségű Ránki Fülöp és nagyszerű énekes szólisták közreműködésével, Somos Csaba Liszt-díjas karnagy vezényletével. A szándékosan bombasztikus hatású mű a Beethoven életében kiemelkedő jelentőségű, éppen 210 éve rendezett szerzői estre íródott, lehengerlő fináléként; a zeneszerző a koncert valamennyi résztvevőjét fel szerette volna vonultatni ebben a rendkívüli darabban, amelynek jellege, hangvétele a 9. szimfónia utolsó tételében köszön vissza.

2018. július 28. szombat, 19 óra (esőnap: július 29. vasárnap)

MARTONVÁSÁR 60.    Ünnepi  koncertek

A délutáni koncertek ingyenes látogathatók, a 19 órakor kezdődő Ünnepi hangverseny  belépőjegyes.

15.00: Szent Anna Templom - a Nemzeti Énekkar hangversenye
16.00: Az Emlékezés terén -  a Grazioso Kamarazenekar hangversenye
17.00: Kastély Előadóterem    Kolonits Klára ária-délutánja, km.: Dinyés Dániel –zongora
18.15: Platánfa alatt - Rézfúvós zene


19.00: ÜNNEPI HANGVERSENY   

I. zongoraverseny, (C-dúr), op.15
C-dúr mise, op.86

közreműködik: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar
(karigazgató: Somos Csaba)


Balázs János- zongora
Váradi Zita- szoprán
Vörös Szilvia- alt
Megyesi Zoltán -tenor
Blazsó Domonkos - basszus


vezényel: Hamar Zsolt

C-dúr mint tisztaság, fény és pompa – a bécsi klasszika idején általában ezek a jelzők és ezek a karakterek, hangulatok kapcsolódtak a legegyszerűbbnek tartott hangnemben írt kompozíciókhoz. Beethoven C-dúr zongoraversenye valójában előbb készült, mint a második, viszont ezt adták ki előbb, így lett a sorban az első. A huszonnyolc éves ifjú titán sebtében írta, egészen egyszerűen azért, hogy sikeres bécsi hangversenye után minél előbb egy másik koncerttel is közönség elé tudjon állni. A szólista Balázs János, aki ugyan öt évvel idősebb, mint a szerző volt a mű komponálása idején, de még mindig csak harminc esztendős, és már rendkívüli sikerek állnak mögötte. A nagyszerű szólisták és a Nemzeti Énekkar közreműködésével elhangzó C-dúr misét a Haydn-korszak után regnáló Esterházy herceg felkérésére írta az élet- és alkotóereje teljében lévő Beethoven, az akkoriban etalonnak számító Haydn-misék iránti legmélyebb tisztelettel. Az először megrendezett martonvásári nyári Beethoven-est hatvanadik évfordulóján délutáni koncertek is várják a közönséget, az egykori Brunszvik-kastély parkjában, színes műsorokkal, családias hangulatban, gyönyörű környezetben, jobbnál jobb művészekkel.

Kövessen minket!


Ajánló


A kiállítás részletesen bemutatja testünk felépítését, különböző szerepeit és egyediségének lenyűgöző nagyszerűségét. A…

Angela Gheorghiu gálakoncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Budapesti Nyári Fesztivál komolyzenei programjában idén Angela Gheorghiuval ismerkedhetnek meg, korunk egyik…

Giuseppe Verdi: Aida Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal 16…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok