Program


Martonvásár - Beethoven-estek
3

Martonvásár - Beethoven-estek

BEETHOVEN 2017 – MARTONVÁSÁR

 több

Jegytípusok


2 100 Ft - 4 000 Ft
3 jegytípus

Aktuális előadások


Jegyvásárlás

Jegyvásárlás

Jegyvásárlás

Beethoven középső, hősinek is nevezett korszakába nyerünk bepillantást két, a korban forradalmian új hangvételűnek számító, hasonló gondolatvilágú remekművel. Mindkettő akár a végzetes betegségen emberfeletti erővel és akarattal felülkerekedő Beethoven credója lehetne, hiszen a sötétségből vezetnek a világosságba, a béklyózottságból a teljes szabadságba. Az életét a szabadságeszme oltárán feláldozó németalföldi hőst középpontba állító Goethe-színműhöz – a szintén németalföldi felmenőkkel is rendelkező – Beethoven 1809-ben és 1810-ben írta meg a kísérőzenét, amelynek teljes elhangzása különleges alkalom, hiszen többnyire csak a nyitányt szokták játszani. Az V. szimfónia a klasszikus repertoár egyik legismertebb alkotása, ebben a kontextusban azonban bizonyára többet mutat majd magából és a különleges géniusz kimeríthetetlen gazdagságú, tökéletesen soha meg nem ismerhető világából. A Kossuth-díjas Kovács János az egyik legtapasztaltabb magyar dirigens; 2015-ben kapta meg a Prima Primissima-díjat, évtizedek óta a Magyar Állami Operaház karmestere, ma már örökös tagja. Az Egmont kedvese, Klärchen dalait éneklő Fodor Gabriella már nagy sikerrel alakította Paminát Mozart Varázsfuvolájában, valamint a Schubert-maratonon a Rosamunda-kísérőzenében is hallhattuk őt, ebben a stílusban az egyik legjobb énekes szólista. Narrátorként pedig a megannyi film-, színházi és televíziós szerepet alakító, népszerű színművészt, Kovács Istvánt köszönthetjük.

Július 15. (esőnap 16.)

Kovács János vezényletével 

Kovács János karmester

Beethoven: Egmont – kísérőzene, op. 84

Beethoven: V. szimfónia c-moll “Sors”, op. 67

Fodor Gabriella: szoprán

Kovács István: színművész

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Július 22. (esőnap 23.) 

Medveczky Ádám vezényletével 

Medveczky Ádám karmester

Beethoven: I. szimfónia C-dúr, op. 21

Beethoven: Zene egy lovagi baletthez Wo01

Beethoven: VII. szimfónia A-dúr, op. 92

Július 29. (esőnap 30.)

A Krisztus az Olajfák hegyén Beethoven egyetlen, sajnálatosan ritkán előadott oratóriuma nem sokkal a betegséggel számot vető heiligenstadti végrendelet megírása után született, témája Jézus lelki vívódása a Gecsemáné-kertben, a keresztre feszítés előtt. Megszólaltatásában három kiváló magyar énekművész a közreműködő: a szeráf szerepében Kolonits Klárát, a Magyar Állami Operaház kamaraénekesi címmel kitüntetett szopránját hallhatjuk, Jézus szólamát az a Brickner Szabolcs szólaltatja meg, aki többek között Helmuth Rilling és Valery Gergiev vezette produkciókban lépett színpadra a Bayerische Staatsoperben és a Frankfurti Operában. Pétert pedig Kovács István alakítja, akinek zengő basszusára sokszor rácsodálkozhattunk már az elmúlt két évtizedben. Az oratórium előtt a vele egy időben, az 1800-as évek elején komponált zongoraverseny hangzik el, amely rendhagyó módon nem zenekari bevezetéssel, hanem a szóló hangszer bemutatkozásával kezdődik, második tétele pedig a legenda szerint Orfeusz és a lant hangjától megbabonázott vadak csodálatos jelenetét ábrázolja. Balog József nemzedékének egyik legtehetségesebb zongoraművésze, aki eddigi rövid, de sikerekben annál inkább bővelkedő pályáján több mint ezer hangversenyt adott már szólistaként vagy kamarazenészként. Az élesen különböző, de nagyszerű Beethoven-műveket egymással társító koncertet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba vezényli.

Somos Csaba vezényletével 

Somos Csaba karmester

Beethoven: IV. zongoraverseny G-dúr, op. 58

Beethoven: Krisztus az Olajfák hegyén, op. 85

Balog József: zongora

Kolonits Klára: szoprán

Brickner Szabolcs: tenor

Tomas Selc: basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

 

 

 

 

 

 

Ajánló


Caramel koncert

Tokaj FESZTIVÁLKATLAN

Molnár Ferenc Caramel. Énekes-dalszerző, 12 éve állócsillag, alighanem a legjobb férfihang a hazai…

Az Operaházban ünnepli a Hegedűvel a világ körül turnéja 50. állomását Mága Zoltán.…

Ákos 50 turné ismét Győrbe érkezik. Az Audi Arénában elsőként egy különleges színpadi…

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ