Program


Magyarok a világban  - Liszt és Európa 2. / MATINÉKONCERTEK

Magyarok a világban - Liszt és Európa 2. / MATINÉKONCERTEK

Különleges technikai felkészültségű hangszerjátékosok mindig is léteztek, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a virtuozitás modern fogalmát Liszt Ferenc teremtette meg az 1830-as években. Persze nem előzmények nélkül: óriási hatást gyakorolt rá például „az ördög hegedűsének” tartott Niccolò Paganini.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 21. vasárnap, 11:00

A koncerten annak járunk utána, miként vonta bűvkörébe Paganini hegedülése Lisztet, s hogy ennek hatására káprázatos zongorajátékával miként hajtotta uralma alá Liszt egész Európát.

Liszt Ferenc legalább olyan intenzív hatást gyakorolt Európa zenei életére, amilyet a kontinens zenekultúrája gyakorolt rá. Huszonnyolc és harminchat éves kora között bejárta egész Európát: Lisszabontól Szentpétervárig és Dublintól Isztambulig közel ezer hangversenyt adott zongoraművészként, közben újraértelmezte a virtuozitást, feltalálta a szóló zongoraest műfaját, megteremtette a sztárkultusz jelenségét, és tevékeny szerepet játszott a klasszikus zene fogalmának megalkotásában. Szélpál Szilveszter vezetésével, Fazekas Gergely szakértői közreműködésével virtuálisan bejárjuk Európa számos fontos koncerthelyszínét Liszt nyomában: megtudhatjuk, milyen hatást gyakorolt a fiatal Lisztre Paganini párizsi koncertje, miként indította útjára nemzetközi koncertkarrierjét, hogyan állította össze műsorait, milyen marketing trükkökkel tüzelte fel közönségét, s hogy a közönségéből milyen lázas, olykor már-már tébolyult reakciókat váltott ki. Liszt Ferenc zongorázását Balog József zongoraművész, Paganini hegedülését Langer Ágnes hegedűművész idézi meg.

Korosztály: 9-16 év

Paganini: 24 caprice szólóhegedűre, op. 1 - No. 9 (E-dúr); No. 24 (a-moll)

Liszt: Paganini-etűdök - No. 5. (E-dúr); No. 6 (a-moll)

Chopin: a-moll etűd, op. 25, No. 11

Thalberg: Tarantella, op. 65

Liszt: Velence és Nápoly - Tarantella

Liszt: II. (cisz-moll) magyar rapszódia

 

Közreműködők:

zongora: Balog József

hegedű: Langer Ágnes

szakértő: Fazekas Gergely

moderátor: Szélpál Szilveszter

 

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Rúzsa Magdi hazánk egyik legnépszerűbb énekesnője, a rádiós frekvenciákon a legtöbbet játszott előadó, aki 2024. augusztus 31-én újra a Tokaj Fesztiválkatlan színpad lép fel.

Kövess minket!


További ajánlataink


BRÓDY JÁNOS koncert dalról dalra Szép

Erkel Színház

A Kossuth- és Liszt-díjas dalszerző előadóművész gondosan eltervezett zenetörténelmi tárlatvezetésre készül egy kétrészes nagykoncerten az Erkel Színházban, 2024. október 23-án.

Brooklyni mese

Belvárosi Színház

Woody Allen a rá jellemző emberismerettel és sziporkázó humorral tárja elénk az emberi kicsinység és nagyság egész tárházát. Nagy büszkeség,…

musical Az előadást angol felirattal játsszuk.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!