Program


Legyek
2

Legyek

A Maladype Színház 2022/23 évadának első, Jean-Paul Sartre: Legyek c. drámája nyomán készülő bemutatójára 2023. január 28-án az Eötvös10 Kamaratermében fog sor kerülni. Az előadás Juraszek Zsuzsanna rendező bemutatkozó munkája a társulat színészeinek tolmácsolásában.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 8. hétfő, 19:00

Jean-Paul Sartre: Legyek
(Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész műveinek felhasználásával)

A szerzőről
Jean-Paul Sartre (1905-1980) irodalmi Nobel-díjas francia dráma- és regényíró, filozófus - a XX. századi egzisztencializmus irányzatának meghatározó alakja. Megjelenése mind a filozófia, mind pedig az irodalom történetében új korszakot teremtett: munkásságában e kettőt egymástól elválaszthatatlan egységként valósította meg. A modern francia irodalom csúcsteljesítményeként aposztrofált életművének kontúrjait, a világ számos nyelvére lefordított novelláskötetei, regényei, drámai művei, valamint filozófiai ontológiai alkotásai rajzolták meg.

A műről
A Legyek Jean-Paul Sartre első drámája, amely 1943-ban szinte egyszerre jelent meg a szerző főműveként számontartott Lét és a Semmi - Egy fenomenológiai ontológia vázlata című művével. A darabban sajátos filozófiai rendszerének érvényében egy klasszikus drámatoposzhoz, az Atreida ház mítoszához, azon belül is Oresztész történetéhez nyúlt vissza, hogy a szabadság mibenlétét járhassa körül, amely elgondolásában nem a mindenkori hatalom ügye, hanem az embereké.
Sartre Oresztésze független mindentől és mindenkitől: szabadságán kívül nincs semmije.
Minden és mindenki idegen számára: nem fűzik emlékekek argosz épületeihez, népéhez és saját testvéréhez, a rabszolga sorba taszított Elektrához sem köti semmi.
Gyökértelenségéből fakadó szabadsága súlytalan lebegésként veszi őt körül: arra vágyik, hogy rátalálhasson egy útra, egy tettre, ami csak az övé, ami által - akár a király gyilkosság bűnének árán is - felszabadíthatja hugát, “betöltve ezzel az űrt szíve helyén”.
A Maladype Színház előadásában a Sartre-i elgondolás hangsúlya a politikummal átszőtt társadalomkritikáról az egyén belső életének, a “másikhoz” való kapcsolódás vágyának és önnön szabadságának összeütközésére helyeződik. Euripidész, Aiszkhülosz, valamint Szophoklész klasszikusaiból is kölcsönözve, didakszistól mentesen kérdez rá az önmagunk magányos mivoltával való szembenállás és szembesülés felismerésének és megértésének örökérvényű problematikájára.

Játsszák
Jupiter: András Gedeon
Aigiszthosz: Ádám Kornél
Iphigénia, Erinnüsz: Erőss Brigitta
Elektra: Lukács Andrea
Püladész: Mesés Gáspár
Oresztész: Pál Zoltán
Klütaimnésztra: Zsenák Lilla

Alkotók
Rendező: Juraszek Zsuzsanna és a társulat
Dramaturg: Juraszek Zsuzsanna
Jelmez: Kiss Daniella Bernadett mv.
Kreatív producer: Huszár Sylvia
Produkciós vezető: Balázs Katalin

Ajánlatunk


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Kövess minket!


További ajánlataink


Liliomfi Szép

Vígszínház

Közel két évszázada ad reményt és erőt „e rút világban” Liliomfi és Mariska minden ukázt felülíró szerelme, Szellemfi játékkedve és…

Cotton Club Singers & Hot Jazz Band HANGOSFILM! Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band a Margitszigeti Szabadtéri Színpad jóvoltából 20 év után ismét színpadra állítja…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!