Program


Kürtvarázs

Kürtvarázs

Kürtvarázs
Ódon aranystukkó, sziklacsúcs-zendület, acélkék dallamív, alpesi távlatok....Mozarttól Hacsaturjánig fókuszban a karakteres szín, a mélabús bánat, a masszív erő, a hangtér-teremtő bérc-ragyogás messze zengő férfias hangszere: a kürt.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 6. szombat, 19:30

Mozart 1779-ben megjelent, otthonos, hangulatos, alapvetően kamarazene-fogantatású B-dúr (K.319) szimfóniájával kezdjük kirándulásunkat a "kürthallás" megszerzésére. A szimfóniába simuló, szerény de gyönyörű fényt adó, az olykor orgonapontot vagy témafejet megszólaltató kürt búvópatakként fonja egységbe e gyönyörű darabot - hallhatóan jelenik meg de mégis tökéletesen eggyé olvad a harmóniával. Háttér és fény, stabil hangfreskó-alap, még a virtuóz záró tételben is különleges, áttört, finom, nemes ragyogás - avagy mit tesz egy csipetnyi kürt, ha mesteri kézben, mértékkel alkalmazva ízesíti vele szimfóniája háttereit a salzburgi mester.

Ezt követően két darab erejéig Franz és Richard Strauss családjánál vendégeskedünk, ahol a kürt, sőt a kürtverseny kihagyhatatlan, már csak atyai hagyomány okán is, elvégre Franz Strauss korának legendás kürtszólistája volt, a híres kritikus Bülow mint a kürt Joachimját emlegette. 1865-ben, 43 évesen komponálta opusz 8-as kürtversenyét, ezt a gyönyörűen áramló, dallamos, világos tagolású zenét, melyben a zenekarral párbeszédet folytató, éneklő, romantikus kürt iskolapéldáját hallhatjuk, olykor izgalmas állásokkal ugyan, de végig tiszteletben tartva kürt és zenekar külön álló, egymásra reflektáló, egymás gondolatait tovább fűző klasszikus viszonyát.

A fiú, Richard Strauss, a későbbi nagy opuszok, a Don Juan, az Alpesi szimfónia alkotója még alig múlt 20 esztendős, amikor 1883-ban befejezte első kürtversenyét. Atyjához hasonló, ekkor még szinte az ő stílusát folytató, de érezhetően bonyolultabb, a kürtöt és zenekart állandó egységben kezelő darabjában a Mendelssohn-i ízek ellenére már ekkor érződik a későbbi nagy zeneszerző egyénisége. Ragyogó, szinte a későbbi Alpesi szimfónia kürt-hangulatát idéző kezdés, izgalmas belső harmóniák, technikás szólamvezetés, virtuóz kóda - s mindehhez a Franz Straussra is jellemző nagyívű dallamok jelenléte, a romantikus, valóban kürtöt kívánó tág hangterek megteremtése... - kürtversenye méltó de egyben fejlettebb folytatása is atyja munkásságának.

Hangversenyünk befejezéseként Aram Hacsaturján színpadi műhöz, Mihail Lermontov: Álarcosbál c. darabjához írt, majd később - hasonló címen sikeressé vált - önálló szvitté formált opusza csendül fel. Az 1944-ben befejezett, öttételes mű remek példája a kürt sokoldalú alkalmazásának. A Mazurka tételszerű tömb-kürtjei, a Románc-ban felsejlő távoli "fény-kürtök" hatása, vagy a záró Galopp tétel virtuóz, elképesztő háttér-kürtszólamai teljessé teszik képünket az est hangszeréről: a kürtről, a bécsi klasszikus, a romantikus, végül a negyvenes évek közepének posztromantikus, örmény-orosz színpadi zenei eszköztára segítségével. 

Műsor:

W.A.Mozart: B-dúr szimfónia K.319

F. Strauss: Kürtverseny op.8

R. Strauss: Kürtverseny Nr.1 op.11

Hacsaturján: Álarcosbál szvit

Közreműködik:

Ember Dániel – kürt

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Káli Gábor (Nürnberg)

Ajánlatunk


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását és a lagziját, Fadinard kénytelen beszerezni egy ugyanolyan kalapot, miközben menyasszonyt, apóst, násznépet kell percenként leszerelnie. Kortalan francia csúcsbohózat.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Varnus Xaver karácsonyi orgonakoncertje a Zeneakadémián

Zeneakadémia, Nagyterem

Varnus Xaver őszi turnéján egy lenyűgöző tehetségű ifjú hegedűvirtuózzal, a Hollandiában született Bácsy-Schwartz Zoltánnal osztja meg a pódiumot.

Spiró György: Szappanopera

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Szentendrei Teátrum, 6SZÍN

Ki a zsidó? Mi az, hogy zsidó? Budapesten, egy Holokauszt-kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A darab olyan tabukat tör…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!