Program


Kombinált - Új világ született és Szubjektív kiállítás

Kombinált - Új világ született és Szubjektív kiállítás

Tekintse meg több kiállításunkat is kedvezményesen, vásároljon kiállításbérletet!
Látogasson el Új világ született állandó és a Szubjektív időszaki kiállításainkra a Várkert Bazárba!

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. június 28. vasárnap, 19:00

A kombinált jegy érvényes: 2019. július 12 ‒ 2020. január 31.között

 

az Új világ született kiállításról:

A több mint 2000 négyzetméter alapterületű tárlat nemcsak Magyarországon, de összeurópai viszonylatban is az eddigi legnagyobb ívű kísérlet arra, hogy száz év távolából – a háborús győztesek, valamint a totális diktatúrák által sulykolt értelmezések helyett – új szempontok alapján mutassa be az egész 20. századot meghatározó tragikus eseménysorozatot.

„Az Új világ született – 1914-1922” című átfogó tárlat első része 2015 nyarán nyílt meg „Európai testvérháború” címmel, a következő szakasz 2016 novemberében „A háború urai” elnevezést kapta, míg a befejező rész 2018 novemberében indult „Új világ született” címmel. Az immár teljessé váló kiállítás a modern kiállítástechnológia széles eszköztárával az első világháború eddigi legteljesebb bemutatására törekszik.

Az „Európai testvérháború” című szakasz a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat. Bemutatja, miként sodorta el a polgári berendezkedést az iparosított és világméretűvé váló háború, hogyan fordult visszájára a 19. század haladásba vetett hite, és vált csatatérré a hátország is. A háborús lövészárkok rettenetes valósága vagy éppen a hátországban maradó nők szerepének megváltozása mellett a tárlat kísérletet tesz arra, hogy a hazugságok részét képező és sokáig kötelező ellentétpárok nélkül (győztes-vesztes, agresszor-áldozat, demokratikus-diktatórikus) mesélje el déd- és ükszüleink történetét.

A multimediális és interaktív, különleges grafikai elemekkel színesített „A háború urai” című szakasz egykori dinasztiák uralkodóit (pl. I. Ferenc József, Ausztria császára és Magyarország királya, Ferenc Ferdinánd, a Monarchia meggyilkolt trónörököse, II. Vilmos, Németország császára, II. Miklós orosz cár), a kor nagyhatalmú politikusait, meghatározó személyiségeit (pl. Georges Clemenceau, Franciaország miniszterelnöke, Woodrow Wilson, az Egyesült Államok elnöke, gróf Tisza István, a háborús Magyarország miniszterelnöke) mutatja be, akik egy letűnt kor alakjaiként szembesültek világuk pusztulásával. A látogatók olyan évszázadokat megélt uralkodócsaládok jelentős államférfiait ismerhetik meg, akiknek saját nemzeti szempontunkból is kiemelkedő szerepük volt az első világháborúban. A kiállítás célja ugyanakkor – ahelyett, hogy részletesen ismertesse az érintettek közéleti pályáját – sokkal inkább az, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a régi világ főszereplőinek életébe, megismerhessék emberi vonásaikat.

A befejező, „Új világ született” című szakasz már az új világrend létrejöttéről szól. Látványos installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető információkon és kisfilmeken keresztül válik megismerhetővé a háború vége, az azt követő évek története, a Párizs környéki békék következményei, valamint az európai, tengeren túli és magyarországi események legfontosabb csomópontjai. Vagyis az új világ megszületése.

 

a Szubjektív c. kiállításról:
A múzeum legtöbbünk számára a kiállítást jelenti, holott valójában jóval árnyaltabb és sokszínűbb szakmai munkát képvisel. A Várkert Bazárban megvalósuló tárlat az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést.

Többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy mivel foglalkoznak a muzeológusok, milyen szaktudásra van még szükség egy múzeumban… Mi kerül egy gyűjteménybe? Mennyi ideig tart a restaurálás és egy kiállítás előkészítése? Végül miért nem lehet megérinteni, kipróbálni vagy éppen felpróbálni a műtárgyakat?

A Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban című kiállítás a jelenleg rekonstrukció miatt zárva tartó Iparművészeti Múzeum színfalak mögött zajló aktív munkáját mutatja be az ezredforduló óta bekerült és az utóbbi két évtizedben restaurált műtárgyakon keresztül.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Várkert Bazár együttműködésében valósult meg. A kiállított műtárgyak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből valók.

 

 

Ajánlatunk


Robert Icke: Oidipusz Fordította: Upor László

Öt év kihagyás után 2024. március 23-án ismét a közönségé a színpad, az alkotóké a nézőtér – de ami még fontosabb, a színházé az éjszaka! Új szlogen, új ötletek, és soha nem látott csatlakozási kedv. Légy részese az Éjszakának – hiszen Minden Egy!

A nulladik perc ősbemutató, csodás látványvilágot és igazi sztárparádét ígér. Udvaros Dorottya, Grisnik Petra, László Lili, Pataki Ferenc, Rohonyi Barnabás, Ficzere Béla játsszák a fordulatos komédiát.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Isteni végjáték / David Javerbaum / a Kultúrbrigád előadása Szép

Átrium

A Teremtő Alföldi Róbert bőrébe bújva meglátogat minket, hogy angyalaival karöltve bemutassa legújabb projektjét, a modern kor igényeire átszabott Tízparancsolatot!

Eric Lee-Magic Show-Francia vendégjáték

Fővárosi Nagycirkusz

Március utolsó hétvégéjén a francia Eric Lee az illuzionisták vérbeli fenegyereke, a négy alkalommal látható Magic Show című műsorában megmutatja…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!