Program


Átátszó Hang Újzenei Fesztivál 2019 - Inert Mass

Átátszó Hang Újzenei Fesztivál 2019 - Inert Mass

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál: Inert Mass
Nikolaus Gerszewski vonószenekari művét a Giusto kamarazenekar játssza.
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. január 11. péntek, 21:00

Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy ez nem nevezhető a szó szoros értelmében „zenei” darabnak. Sokkal inkább egy masszív, szinte teljesen statikus hangtömbről van szó; például nincs benne előrehaladás, csúcspont, vagy elérendő cél sem. Az egész kompozíció egy óriási absztrakt festményként értelmezhető, minden hang egyszerre van jelen benne, és a hallgatás folyamata nem a megoldás felé kell, hogy irányuljon, hanem az anyag mélysége felé.
A kompozíció egy 12 hangból álló hangfürtön alapszik, mely 3 oktávban van szétosztva, melyet a zenészek 24 percen át, folyamatos tremoloban játszanak. Ebben a tömbben azonban folyamatos, fokozatos változások történnek négy szempontból, melyek egyenlő fontosságúak: a hangmagasság az egész- vagy félhangos glissando; a dinamika a crescendo és diminuendo; a hangszín a sul ponticello és a sul tasto közötti vonóváltások által változik, továbbá a tempó a nyolcad és a harmincketted lüktetés között mozog. Azonban ezek a változások mindig egyesével, külön kerülnek bemutatásra, és minden részben percenként más-más sorozatban váltakoznak. 12 perc után a kezdőpozíció áll vissza, és újraindul a folyamat.

Nikolaus Gerszewski (1964, Hamburg), Budapesten és Hamburgban élő képzőművész, autodidakta , úgy nevezett kísérleti zenei zeneszerző. 20-as éveitől kezdve festőként és teoretikusként foglalkozik az absztrakt művészettel. 2005-ben találkozott először Cornelius Cardew Treatise című grafikus kottájával. Ezután kidolgozta saját zenei notációs rendszerét, grafikus kották, szövegkották, alternatív jelrendszerek és hagyományoshoz közelítő kották formájában. 2008-ban bevezette saját fogalmát, a „hétköznapi zenét” (ordinary music), mely kifejezi abbéli meggyőződését, hogy a hangok létrehozása mindenki számára elérhető, természetes kifejezésmód kell, hogy legyen, nem pedig kizárólag a művészet és szórakoztatás világának része. Ennek ellenére továbbra is született művészként értelmezi magát.

A Giusto Kamarazenekar 2004-ben alakult meg és alapvetően vonószenekarként működik. Azóta rendszeresen ad koncerteket Budapesten és országszerte egyaránt. A zenekar karmester nélkül játszik Litván Erika koncertmester, szólista vezetése alatt. Ez idáig 3 CD-nk jelent meg, 2016, 2017 és 2018-ban. Többségében kortárs zeneszerzők műveiből. Több magyar kortárs zeneszerző műveinek ősbemutatója fűződik nevünkhöz, illetve külföldi kortárs zeneszerzők műveinek magyarországi bemutatói.

Kövess minket!


További ajánlataink


Vígszínház jegyelővét!

Vígszínház, Pesti Színház, Házi Színpad

Elindult a jegyértékesítés a Vígszínház 2024. júniusi előadásaira!

ATTRACTION Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon!

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!