Program


Hommage á Kodály

Hommage á Kodály

Hommage à Kodály
Sej Nagyabonyban, Á-bé-cé-dé, rajtam kezdé, Ó mely sok hal terem az nagy Balatonban - ki ne dúdolta volna akár önkéntelenül is ezeket a valamennyiünk által ismert, hozzánk tartozó, velünk élő dallamokat?

 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. március 7. kedd, 19:30

E mindennapos zenei valóságot Kodály Zoltán első nagyszabású színpadi művének, az 1926 októberében bemutatott Háry Jánosnak köszönhetjük, mellyel első ízben kerülhetett operaszinpadra - s igy részben a nagyvárosok közönsége számára is a figyelem középpontjába - a magyar népdal. Nem véletlen, hogy a Háry Jánosban szereplő dallamok mit sem vesztettek ismertségükből, sőt. Debrecennek különösen erős a kötődése e műhöz, hiszen 1934-ben először városunkban adták elő szabadtéren az átdolgozott, kibővített változatot.

A Garay János reformkori költő: Az obsitos c. elbeszélő költeményéből készült darab zenei szövete különösen érdekes, alapvetően szimfonikus jellegű, a tisztán zenei fogantatású formavilághoz áll közel. Ez sokat segített abban is, hogy míg maga a daljáték leginkább magyar honban aratott és arat osztatlan sikert, az opera zenei anyagából formált Háry János-szvit mindmáig népszerű választott darabja a rangos hangversenytermek programjának is.

Előadásunk elnevezése nem véletlen. Szinte napra pontosan 50 esztendeje, hogy az egyik legnagyobb magyar komponista, a Psalmus, a Székelyfonó, a valamennyiünk zenei táplálékául szolgáló, remekbe szabott kórusművek szerzője, a Missa Brevis, a Galántai táncok, a Fölszállott a páva alkotója eltávozott közülünk. Különösen fontos évforduló ez számunkra, a nevét viselő, szellemiségét képviselő együttesek tagjainak. Emlékezhetünk-e rá méltóbb módon, mint e jelentős műve ismételt előadásával?

Kodály Zoltán hatása felmérhetetlen mind a mai napig. Akiknek volt olyan szerencséjük, hogy napiénekórákat adó általános vagy középiskolába járhattak, egész életükben érzik Kodály Zoltán munkásságának pozitív hatását, szellemi örökségének meghatározó jelentőségét. A mindennapi minőségi zenejelenléte - akár ha csak egyszerűen életünk természetes része az értékes, színvonalas zenei közlés és az ehhez kapcsolódó, ezáltal kialakuló érzékenység, az ezzel együtt járó lelki minőség- valójában egész életünket emeli fel és teszi teljesebbé, pontosan a kodályi gondolat megvalósulásaként.

Műsor:

Kodály: Háry János, op.15

Közreműködik:

Debreceni Népi Együttes (művészeti vezető: Hercz Vilmos)

Lautitia Gyermekkar (karigazgató: Nemes József)

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Kovács László

Ajánlatunk


Robert Icke: Oidipusz Fordította: Upor László

A két nagysikerű könyv szerzőjének egész estét betöltő estje, ahol minden a generációkról fog szólni, szóban és esetenként zenében is.

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!