Program


Hisztaminózis és komplex társkihívásai - Speciális előadás

Hisztaminózis és komplex társkihívásai - Speciális előadás

Az első és egyben utolsó ilyen témaspecifikus előadásunk, mely során egyedülálló módon a következő szakterületeket kapcsoljuk össze: élelmiszertudomány-táplálkozástudomány-orvostudomány-pszichológia Egyedülállóan megszervezett, kiváló minőségű online-élő közvetítéssel!

Aktuális előadások



Ezen az estén más szemszögből közelítjük meg a fenti kérdéseket és konkrét ESETTANULMÁNYOKKAL is készülünk.

----------------------------------------------------------

"Napjainkban gyakori beszédtéma, hogy túlérzékenyek lehetünk bizonyos élelmiszerekre (tejcukor), vagy konkrétan allergiásak is (szójafehérje). Az első emésztőrendszeri, a második immunológiai reakció. Egyelőre nem ismerünk minden olyan étrendi összetevőt és egyéni érintettséget, ami ezeket a reakciókat kiválthatja, ám azt tudjuk, hogy mind az ételallergiások, mind a hisztaminózisban érintettek száma folyamatosan nő. Ez aggodalomra ad okot. Figyelemfelkelő adat, hogy a hisztaminnal összefüggő panaszokat 75-85%-ban Nők tapasztalják, többségük a termékeny éveikben. Egyes feltételezések szerint mindennek hormonális okai is lehetnek, például az ösztrogén-anyagcsere változásai, élén a HPA-(stressz) tengelyt érintettségével (a krónikusfáradtság-szindrómát megelőzően)." - Bartha Ákos. Alacsony FODMAP-étrend című könyv

A hisztamin NEM ellenség. A hisztamin jelentős és komplex szerepet játszik szerveztünk működésében, jótékony hatásai például:
• segíti a gyomorsav-termelődést, ezzel a fehérjeemésztést is,
• szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, éberré tesz,
• kontrollálja az étvágyat, csökkentheti a testsúlyt,
• javítja a tanulási készséget és a memóriát, egyfajta antidepresszánsként is hat,
• gyorsítja a sebgyógyulást,
• befolyásolja az immun- és a neuroendokrin rendszert.

A hisztamin árnyoldalai általában akkor mutatkoznak meg, ha az ételekkel bevitt, valamint a szervezet különféle folyamataiban megtermelt hisztamin összeadódva lényegesen meghaladja a lebontóenzimek (DAO és HNMT) kapacitását. De még ebből sem következik semmi… (hiszen a DAO-enzim szintje lehet genetikailag kódoltan alacsonyabb, évezredek alatt mégsem okozott ennyi panaszt).

“Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™, avagy miért érezzük hosszú évek óta úgy, hogy az általános “alacsony DAO-enzimszintre fókuszáló” panaszokra vonatkozó étrendi megközelítéseken túl kell lépnünk, de legalábbis más szemlélettel
kell a megoldásokat közvetítenünk?

Ennek alapvetően két fő oka van:

— a hisztamin-érzékenység megközelítése tradicionálisan nem pontos (nem is lehetett az, hiszen oly kevesen foglalkoznak vele átfogóan, ráadásul elsősorban német nyelven) és emiatt az egész problémakör ellentmondásokkal tarkított, illetve több tudományos szakterületet is szervesen érint.
— az Érintettek közvélekedése (leggyakrabban magánemberek általa torzítva) a hisztamint feleslegesen és egyre erősebben kizárólag negatív szemléletben tünteti fel, mely nézőpont további erősödése nem vezet sehová és egyéni szinteken gyakran nagyon téves, eltorzult megközelítéséket eredményez: számos ételt démonizálnak (sokszor jogosan, sokszor jogtalanul) mindenféle hisztamin-diétákban, anélkül, hogy a pontos okokat bárki feltérképezne és kiutakat mutatna ezen ellentmondások útvesztőiből.

------------------------------------------------

- Minden résztvevő hozhatja a meglévő és kapcsolódó alap-laboreredményeit, ugyanis az IDEÁLIS ÉRTÉKEK/ARÁNYOK/ÖSSZEFÜGGÉSEK tekintetében azokat is át fogjuk beszélni, illetve segítünk értelmezni... (nem egyesével, hanem közösen-csoportosan!).
- Minden résztvevő további célirányos, megoldás-orientált és kiegészítő labor-és adott esetben terápiás táplálékkiegészítő javaslatokkal távozik az este végén.
•    vérkémiai eredmények elemzése/magyarázata
•    székletvizsgálati kutatási eredmények értelmezése
•    vizeletvizsgálati lehetőségek bemutatása
- Táplálkozás-Beállítás™ gyulladáscsökkentő/bélregeneráló protokollok™ és az ide átdolgozott alacsony FODMAP-étrend megismerése

-------------------------------------------------------------------

A leggyakrabban laborral diagnosztizált, kiindulási hisztamin-probléma a DAO-enzim hiánya (érdemes is megnézetni), azonban az előadások során kitérünk még:

--- allergiás reakciók (elsősorban ételekre, IgE)
--- alacsony DAO-szint (és hisztamint bontó metiltranszferáz-HNMT)
--- hisztamintermelő béldiszbiózis
--- hisztamin-liberátorok szerepe
--- az ételek vélt vagy valós hisztaminkoncentrációja
--- masztocitózis
--- krónikusfáradtság-szindróma

--------------------------------------------------------

VALAMINT A KÖVETKEZŐ TÁRSKIHÍVÁSOKAT IS érintjük:
--- kontaminált vékonybél (SIBO) és kapcsolódó béldiszbiózisok (pl. ekcéma is)
--- HPA-tengely érintettsége (ezen belül akár endometriózis)
--- Migrén (hisztamin vagy tirozin?! Valószínűleg IR és fokozottan átjárható bélfal LPS-ekkel)
--- szervezetszintű, többféle vírust és baktériumot érintő fertőzéses komplexek (MSIDS)
  - Funkcionális emésztőrendszeri diszfunkciók gyakorlati értelmezése-FGID (emésztetlenség-vizsgálatrok, bélgyulladások, stb.)
  - Hypoallergén étrendi alapelvek
  - Funkcionális diszpepszia és elégtelen gyomorműködés
  - Vékonybél-kontamináció (SIBO) és emésztetlenség (a "káros-páros")
  - ÚJDONSÁG#1: TAPASZTALATOK újgenerációs székletgenomikai vizsgálatok kapcsán (NGS Genom)
  - ÚJDONSÁG#2: szelektív rostok szerepe a mikrobiom területén

-----------------------------------------------------------------------------

Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.
2-es terem
IDŐPONT: 2019. december 13. (péntek) 17:30 órától 21:00 óráig

-------------------------------------------------------------------------------

ELŐADÓK:
Bartha Ákos
Eckhart Erzsébet
Dr. Markó Sylvia

Nagyra értékeljük, ha megosztással támogatod az Eseményünket.
Köszönjük!

"Kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből"™
"Megteremtjük a hazai funkcionális egészségfejlesztés alapjait, hidat építve a hagyományos orvoslás és a tudományosan alátámasztott természetes módszerek, valamint a modern alkalmazott táplálkozástudományi ágazatok között... személyre szabottan, célirányosan és megoldásorientáltan"™

Kövessen minket!


Ajánló


Karácsonyi Ajándék Bérlet

Belvárosi Színház, Hatszín Teátrum

Három előadásból álló szabad bérlet, mely az Orlai Produkciós Iroda 2020. január 1.…

Egy kocsma, nyolc pasi, egy wurlitzer és sok pofa sör. Mindig ütős kombináció.

Sanzonok, kuplék, swing és bossa nova örökzöldek, valamint a zenekar számára legkedvesebb holiday…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok