Program


Hangforrás bérlet Zenepalota

Hangforrás bérlet Zenepalota

HANGFORRÁS BÉRLET B. (VÁLASZTHATÓ)

„B” kamarakoncert a Zenepalotában
 több

Műsor:

Rossini: A selyemlétra – nyitány

Mozart: B-dúr zongoraverseny K. 595

Schubert: V. (B-dúr) szimfónia D. 485

Közreműködik:

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Zongora: Berecz Mihály

Vezényel: Gál Tamás

A tavaszváró hangverseny programja – szokatlan módon – a „romantikus” Mozart és a „klasszikus” Schubert művészetét állítja párhuzamba, amit egy csipetnyi sziporkázó, hamisítatlan olasz dallamossággal fűszerez meg Rossini örökifjú zenéje.

A fölcsendülő Mozart-darab a zeneszerző utolsó zongoraversenye. Az opera mellett ez a műfaj bizonyult számára a legfontosabbnak, gyakorlatilag végigkísérve életművét. E kompozíciók billentyűs szólamát rendre önmagának írta a szerző – így a B-dúr zongoraverseny esetében is, amely egyike a legszemélyesebb hangú versenyműveinek. A muzsikusgéniusz általa már-már az eljövendő század felé kacsint! Szinte schubertien elégikus, vándorló-éneklő kezdőtémájába alpesi „ízű” fanfármotívum ékelődik, később egy fuvola-holdfénnyel átszínezett, éjszakai csalogánydallam válik a 19. századi természetpoézis előhírnökévé. Romantikus „előszél” jellege mellett e kései Mozart-stílus szinte a végletekig egyszerűsödött: érettsége a legnemesebb óboréhoz hasonlítható. A humánum és emelkedettség  hangja ez, amely az utolsó életév számos kompozíciójával, például A varázsfuvolával rokonítja a fiatalon elhunyt szerző „kései” zongoraversenyét. Napokkal a mű befejezését követően Mozart újból felhasználta a zárótétel főtémáját egy közismert dalához, amely a Vágyódás a tavasz után címet viseli.

A nála is rövidebb életű Schubert szintén B-dúr hangnembeli V. szimfóniája még a zeneszerző romantikus fordulatát megelőző darab: maga a klasszikus rend és fegyelem, ám az egyéni lelemény legváltozatosabb skálája mentén megalkotva. Elsősorban a kései Mozart világa jelentett számára kiindulást, a mozarti derű és dráma hangját később a haydni játékosság tónusa váltja föl a fináléban. Teljességgel schuberti ugyanakkor a mű megannyi harmóniafordulata, a szerző kedvelt dúr-moll kettősségére (mint zenei fény-árny effektusra) is célozva ezzel.

A romantikába áthajló klasszika hagyományait fölelevenítő hangverseny a bérlettulajdonosok által választható programok egyike. Ígéretes élmény a Zenepalota szemet gyönyörködtető koncerttermében! Az ifjú Berecz Mihály generációjának egyik legjelesebb tehetsége, aki tavaly már Beethoven c-moll zongoraversenyének szólistájaként együtt szerepelt a Miskolci Szimfonikusokkal a budapesti Művészetek Palotájában.

Sziklavári Károly

Ajánló


ABBA SYMPHONY

Papp László Budapest Sportaréna

A Budafoki Dohnányi Zenekar az ABBA legnépszerűbb dalaiból állítja színpadra legújabb, ABBA Symphony…

HARLEM GLOBETROTTERS

Győr, Debrecen, Veszprém, Szeged

A Harlem Globetrotters kosárlabdacirkusza 2017-ben ismét egy fantasztikus kosárlabda show-val turnézik Magyarországon.

musical esőnap: augusztus 14., 15., 21., 22.

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ