Program


Aktuális előadások


Jegyvásárlás

Jegyvásárlás

Műsor: 
Vassilis Tenidis: Rebetiki ‒ szvit gitárra és zenekarra (ősbemutató)
Rodrigo: Concierto de Aranjuez
Vassilis Tenidis: Tarregiana – szvit
Rodrigo: Fantasía para un gentilhombre

Aki szereti az álomszerű mediterrán dallamokat, főként a szívhez szóló gitármuzsikát: semmiképp se hagyja ki a Zenepalotában megrendezésre kerülő, novemberi koncertet! A ciprusi-görög születésű, de második hazájának Magyarországot tekintő gitárművész Notis Georgiou szólistaként és karmesterként egyaránt gondoskodik az élmény emlékezetes voltáról!

Joaquín Rodrigo spanyol zeneszerző (1901–1999) elévülhetetlenül érdemdús gyarapítója volt a gitár 20. századi irodalmának. Életművének viszont csupán egyetlen darabja, s annak is egyetlen része vált igazán közismertté: ez a Concierto de Aranjuez, a komponista első gitárversenye (1939), benne a lassútétel halhatatlan szépségű kezdőmelódiájával. A szerző bevallása szerint az Aranjuez-i királyi palota kertjeinek fenséges élményvilága – a magnoliák illata, a madarak éneke és a szökőkutak csobogása – inspirálta a mű zenéjét. S nem kevésbé ihletett Rodrigo második gitárversenyének (1954) tételfüzére sem, régi spanyol táncok pompás, új köntösbe öltöztetett sorozataként: a darab Fantasía para un gentilhombre (Fantázia egy úriembernek) címet visel, a megrendelő ‒ korszakos jelentőségű spanyol gitárművész ‒ Andrés Segovia személyére utalva ezzel.

A görög Vassilis Tenidis (*1936) hazájának egyik legkiválóbb kortárs zeneszerzője. Két műve is fölcsendül az est folyamán, méghozzá a Rebetiki című szvit zenekari verziója a majd’ nyolcvan esztendős mester alkotásának ősbemutatójaként! A rebetiko néven összefoglalt stílusvilág „a görög kultúra hagyományos bölcsőjéből, Kis-Ázsiából ered” – írja Notis Georgiou, kiemelve Szmirna városának szerepét a repertoár kialakulásában. Fénykora az 1930–1950-es évekre tehető. „A rebetiko dalok tele vannak bánatos keserűséggel, fájdalommal, szenvedéllyel és csalódással, de nem hiányzik belőlük a csipkelődés és a jókedv sem” – folytatja a görög gitárművész. „A teljes szvitet [akkor még két gitárra hangszerelt formájában] először magam és feleségem, Susan Marku mutattuk be, s azóta repertoárunk egyik fő és legnépszerűbb darabja szerte a világon”, amely „az egyik legsikeresebb ötvözete a görög zenei hagyományoknak és a kortárs zeneszerzésnek.”
 

Ajánló


JOSÉ CARRERAS

Papp László Budapest Sportaréna

A legendás tenor, José Carreras utolsó világ körüli turnéjának keretében hazánkba is ellátogat…

RAPÜLŐK Áj lav ju! - KONCERT

Papp László Budapest Sportaréna

A 90-es évek legismertebb hazai zenekara a RApülők 10 ev után újra színpadon!…

Cseh Tamás emlékest a Budapest Kongresszui Központban.

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!