Program


Hangforrás bérlet Zenepalota

Hangforrás bérlet Zenepalota

HANGFORRÁS BÉRLET B. (VÁLASZTHATÓ)

„B” kamarakoncert a Zenepalotában
 több

Műsor:

Rossini: A selyemlétra – nyitány

Mozart: B-dúr zongoraverseny K. 595

Schubert: V. (B-dúr) szimfónia D. 485

Közreműködik:

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Zongora: Berecz Mihály

Vezényel: Gál Tamás

A tavaszváró hangverseny programja – szokatlan módon – a „romantikus” Mozart és a „klasszikus” Schubert művészetét állítja párhuzamba, amit egy csipetnyi sziporkázó, hamisítatlan olasz dallamossággal fűszerez meg Rossini örökifjú zenéje.

A fölcsendülő Mozart-darab a zeneszerző utolsó zongoraversenye. Az opera mellett ez a műfaj bizonyult számára a legfontosabbnak, gyakorlatilag végigkísérve életművét. E kompozíciók billentyűs szólamát rendre önmagának írta a szerző – így a B-dúr zongoraverseny esetében is, amely egyike a legszemélyesebb hangú versenyműveinek. A muzsikusgéniusz általa már-már az eljövendő század felé kacsint! Szinte schubertien elégikus, vándorló-éneklő kezdőtémájába alpesi „ízű” fanfármotívum ékelődik, később egy fuvola-holdfénnyel átszínezett, éjszakai csalogánydallam válik a 19. századi természetpoézis előhírnökévé. Romantikus „előszél” jellege mellett e kései Mozart-stílus szinte a végletekig egyszerűsödött: érettsége a legnemesebb óboréhoz hasonlítható. A humánum és emelkedettség  hangja ez, amely az utolsó életév számos kompozíciójával, például A varázsfuvolával rokonítja a fiatalon elhunyt szerző „kései” zongoraversenyét. Napokkal a mű befejezését követően Mozart újból felhasználta a zárótétel főtémáját egy közismert dalához, amely a Vágyódás a tavasz után címet viseli.

A nála is rövidebb életű Schubert szintén B-dúr hangnembeli V. szimfóniája még a zeneszerző romantikus fordulatát megelőző darab: maga a klasszikus rend és fegyelem, ám az egyéni lelemény legváltozatosabb skálája mentén megalkotva. Elsősorban a kései Mozart világa jelentett számára kiindulást, a mozarti derű és dráma hangját később a haydni játékosság tónusa váltja föl a fináléban. Teljességgel schuberti ugyanakkor a mű megannyi harmóniafordulata, a szerző kedvelt dúr-moll kettősségére (mint zenei fény-árny effektusra) is célozva ezzel.

A romantikába áthajló klasszika hagyományait fölelevenítő hangverseny a bérlettulajdonosok által választható programok egyike. Ígéretes élmény a Zenepalota szemet gyönyörködtető koncerttermében! Az ifjú Berecz Mihály generációjának egyik legjelesebb tehetsége, aki tavaly már Beethoven c-moll zongoraversenyének szólistájaként együtt szerepelt a Miskolci Szimfonikusokkal a budapesti Művészetek Palotájában.

Sziklavári Károly

Ajánló


ABBA SYMPHONY

Papp László Budapest Sportaréna

A Budafoki Dohnányi Zenekar az ABBA legnépszerűbb dalaiból állítja színpadra legújabb, ABBA Symphony…

2017. évi Budapesti Felnőtt Judo Világbajnokság

Papp László Budapest Sportaréna

2017. augusztus 28. és szeptember 03. között Felnőtt Judo Világbajnokságnak ad otthont a…

A Kossuth- és Liszt-díjas Szakcsi Lakatos Béla, akit a Müpa 2017/18-ra Az évad…

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ