Varga Árpád, a pince tulajdonosa és egyben borásza a birtokot 2002-ben alapította, aki azóta a folyamatos telepítéseknek és ültetvény-felújításoknak köszönhetően ma már kb. 65 hektár szőlőterülettel rendelkezik. A fajtaösszetétel, melyben kiemelt szerepet játszanak a vidék hagyományos fajtái, mint az arany sárfehér és az ezerjó, jól tükrözik Árpád meggyőződését, hogy ezek a hungarikumok tökéletes adottságokkal rendelkeznek üde, könnyed, gyümölcsös borok készítéséhez. A magyar fajták mellett nemzetközi választéka is színes, sőt, a két helyi fajta házasításából gyönyözőbort is készít. A buborékok iránti vonzalma és szakmai hozzáértése könnyen érthető, hisz a borász Izsákon tanulta a pezsgőmesterséget.
Varga Árpád elmondta: "Dédszüleim, nagyszüleim mind borászok voltak itt az izsáki térségben. Gyakorlatilag a most épülő borászattól néhányszáz méternyire, a Gedeon dűlőben gyerekeskedtem. Édesapám ott művelte azt a kis szőlőt, amiből mindig megvolt egy jó 100 hektónyi háztáji borunk. Nem is volt kérdés, hogy nekem itt kell megmutatnom mire is vagyok képes.
Érezhető a kunsági borvidék negatív kihallása, de mi épp ebben látjuk a kiugrási lehetőséget. A Kunság és a hozzá tartozó helyi fajták új, minőségi megfogalmazása izgalmas kombinációt alkot. Most már vagyunk néhányan, akik így gondolkodunk, bízom benne, hogy az elsők között lehetünk, akik kiemelkedhetnek és változtathatnak a mai helyzeten. Éppen emiatt hungarikum-túlsúly jellemzi a birtokösszetételt. Az ismertebb fajták mellett (ezerjó, kadarka) kiemelt szerepet kap a kevésbé ismert arany sárfehér, és a friss, citrusos kövidinka. Nagyapáink, szüleink borai voltak ezek, nagyon hiszek bennük. Amiben a legjobbak vagyunk, az a gyöngyöző bor. Nehéz feladat finom, hosszan tartó, könnyed buborékokat csempészni a borba, de ebben tényleg van tapasztalatunk. Nagy felülettel, folyamatos kevergetés mellett lassú elnyeletéssel dolgozunk. Ezzel a fortéllyal sokáig megmaradnak az apró buborékok a borban. Bontás után egy nappal, akár egy deciben is megmarad, és ez nagyon ritka dolog!"
A borokhoz illeszkedő menüsort az A38 Hajó chefje, Vipler György állította össze.
Vipler György 1964-ben született Keszthelyen. Pályáját szülővárosában kezdte, Kaposváron és Veszprémben folytatta, majd egy soproni étterem konyháján szerzett elismerést a helyi ínyencek között, főleg vadételeivel. Ezek után saját vállalkozásba kezdett Válluson, a Keszthelyi-hegységben, hogy később Budapesten folytassa munkáját a Carne di Hall és a Lou Lou éttermekben. 2007 óta az A38 Hajó chefje.
Az est vendége Varga Árpád, a Gedeon Pincészet vezetője.
MENÜSOR
Gedeon Perle Gyöngyözőbor 2008
Kolbásztallérok mini paradicsommal és galambbegy salátával.
Gedeon Perle Rosé Gyöngyözőbor
Bazsalikomos, epres, ricottás rizottó.
Gedeon Kövidinka 2010
Tojásos galuska fejes salátával, csirketepertővel bolondítva.
Gedeon Arany Sárfehér 2009
Bárányszelet morzsában sütve, szalonnás paprikás krumplival és tejfölös uborkasalátával.
Gedeon Ó Rajnai Rizling
Diós sajt
A borvacsora ára tartalmazza a felszolgált borokat, illetve ételeket.