Program


Erzsébet királyné az ezredéves ország fővárosában, Budapesten

Erzsébet királyné az ezredéves ország fővárosában, Budapesten

Erzsébet királyné először 1857 tavaszán járt Pest-Budán. Már nagyon várta, hogy magyar földre lépjen, de itt élte át élete első nagy tragédiáját gyermeke, Zsófia elvesztésével, aki a Budai Várban hunyt el vérhasban. A kislány halálát sosem tudta kiheverni, azonban a magyarok részvéte ekkor érintette meg igazán.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 12. csütörtök, 18:30

Hosszabb ideig először 1866 nyarán, a porosz-osztrák háború alatt időzött a magyar fővárosban, ahová a gyermekeit is magával vitte. Részt vett velük Szent István király ünnepén, ezért annyi ember özönlött Pest-Budára, hogy a Lánchídon és a Várba vezető utakon fennakadt a közlekedés. Ekkoriban Erzsébet már minden erejével a kiegyezés elősegítésén munkálkodott Andrássy Gyula gróffal és a haza bölcsével, Deák Ferenccel. 1867. június 8-án, nagy külsőségek közepette koronázták magyar királynévá az uralkodó királlyá koronázásával egy szertartáson belül, amire addig még soha nem volt példa. A kiegyezés után megindult hazánkban a kulturális és gazdasági fejlődés. Elég végigsétálnunk Budapesten ahhoz, hogy lássuk, mai turistalátványosságaink nagy részét a kiegyezésnek köszönhetjük (fővárosunk még annak ellenére is az egyik legszebb Európában, hogy a második világháború hatalmas pusztítást végzett).

A királyné legutolsó reprezentációja is hazánkhoz kötődik: Erzsébet megtisztelte jelenlétével az „ezredéves kiállítás” megnyitóját.

Ekkoriban már egyáltalán nem vállalt nyilvános szerepléseket, ezért egész Európa figyelme Budapest felé fordult.

Az előadás során nemcsak reprezentatív eseményekről lesz szó, hanem sok olyan, a királyi család életével és fővárosunkban eltöltött napjaival kapcsolatos érdekességről is, amelyek betekintést engednek az Osztrák–Magyar Monarchia letűnt világába.

Előadó:
Káli-Rozmis Barbara,
Erzsébet királyné kutatója
 
Az előadás hossza kb. 90 perc szünet nélkül

A bemutató végén lehetőség lesz az előadó köteteinek megvásárlására és dedikálásra is.

Ajánlatunk


A világhírű 100 Tagú Cigányzenekar klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A társulat hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát és népdalt is játszanak.

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Kövess minket!


További ajánlataink


BRÓDY JÁNOS koncert dalról dalra Szép

Erkel Színház

A Kossuth- és Liszt-díjas dalszerző előadóművész gondosan eltervezett zenetörténelmi tárlatvezetésre készül egy kétrészes nagykoncerten az Erkel Színházban, 2024. október 23-án.

Brooklyni mese

Belvárosi Színház

Woody Allen a rá jellemző emberismerettel és sziporkázó humorral tárja elénk az emberi kicsinység és nagyság egész tárházát. Nagy büszkeség,…

A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!