Program


Duna Szimfonikus Zenekar - Örömteli alkotások

Duna Szimfonikus Zenekar - Örömteli alkotások

TAVASZI BÉRLET / 4.
 több...

Jegytípusok


3 200 Ft
Erkély, Földszint

Aktuális előadásokMűsor:

Smetana: Az eladott menyasszony – Komédiások tánca
Enescu: Román rapszódia (A-dúr), op.11 No.1
Dohnányi: Szimfonikus percek, op.36
Sosztakovics: 9. (Esz-dúr) szimfónia, op.70

Vezényel: Ligeti András
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Ligeti András (1953) hegedűművész és karmester. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán először 1970 és 1976 között a hegedű főtanszakon, majd 1974–1979 között a karmesterképzőben tanult. Hegedűművészi tanulmányai befejezése után lett a Zeneakadémia tanára és a Magyar Állami Operaház koncertmestere, később pedig karmestere. 1986-tól Bécsben Claudio Abbado munkatársa lett és megbízták a Mahler Ifjúsági Zenekar irányításával is. Ekkortól kezdve rendszeresen dirigált hazai és külföldi zenekarokat vendégkarmesterként. Többek között a Suisse Romande, az Izraeli, a BBC, a Drezdai, a Dortmundi és a Bergeni Filharmonikusok, a Japán Kamarazenekar és a római Santa Cecília Akadémia vendégkarmestere lett. Közben rendszeresen együtt dolgozott az English Opera North társulatával is, illetve öt éven át a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, majd három évig igazgató karmestere volt. 1997-től kezdődően 2008-ig a Telekom Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatójaként tevékenykedett, 2001-től pedig a Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és első állandó vendégkarmestere lett. Közben egyetemi docensként éveken át vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szimfonikus zenekarát, illetve később ugyanitt a karmesterképző munkáját is irányította. 2005-ben a Taipei Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója lett. Díjai közül kiemelkedik a Bartók–Pásztory-díj (1988, 2001); Liszt Ferenc-díj (1988); érdemes művész (2002); Kossuth-díj (2007).

Bedřich Smetana (1824-1884) Az eladott menyasszony c. vígoperájának III. felvonása egy csehországi falu főterén játszódik, ahová vándorcirkusz érkezik. A művészek rögtön próbát is tartanak, hogy a bámészkodó falusiak közül minél többen kedvet kapjanak az előadáshoz. Smetana hat operája közül azért szeretik a legtöbben Az eladott menyasszonyt, mert abban sok lendületes dallam és vérpezsdítő polka található.

George Enescu (1881-1955) zeneszerző, hegedűművész, pedagógus és karmester legismertebb szerzeménye az 1. Román rapszódia, melynek alapkarakterét a tánc adja. A darab a szólóklarinéton lassan kibontakozó román népdallal kezdődik, hogy aztán tempóban, ritmikában és hangvételben is különböző zenei anyagok egyre csillogóbban hangszerelt kavalkádja röpítse el a művet a frenetikus fináléig.

Dohnányi Ernő (1877-1960) Szimfonikus percek c. művéről így írt Tóth Aladár 1933-ban: „Csupa harmónia, csupa formásság és könnyedség ez az öt pompás kis bagatell, ahol csintalankodik, vagy szeszélyeskedik, ott is csupa dalolás, szellemessége mindig egyúttal lelkesség is, azaz olyan „divertimento”, mely nemcsak a szellemet szórakoztatja, hanem felüdíti a lelket is. Lebilincsel és felszabadít...”

Dmitrij Sosztakovics (1906-1975) volt az első, akinek a zenéje a földön kívül is felcsendült. 1961. április 12-én Jurij Gagarin, az első űrhajós az irányítóterem közönségének egy Sosztakovics-dalt énekelt: Az én hazám hallja, az én hazám tudja,/ hol, mely egekben száll fia. Az 1945-ben keletkezett 9. szimfónia a szerző szerint „vidám kis darab”. A Szvjatoszlav Richterrel szűk körben eljátszott, majd ugyanazon év novemberében bemutatott 9. szimfónia „nem tragikus-hősi karakterű, hanem áttetsző, könnyen áttekinthető, és könnyed, derűs hangulat hatja át”.

(Zelinka Tamás)

Jegyek vásárolhatóak 2018. január 1-től.

Kövess minket!


Ajánló


OMEGA 55

Papp László Budapest Sportaréna

Az Omega velünk élő történelem. 55 éve bizonyítják újra és újra, hogy különleges…

Király Viktor

MOM Sport

Napjaink egyik legnépszerűbb magyar énekese december 22-én 20 órától a budapesti MOM Sport…

A Magyar Állami Operaház is készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ