Program


Csihán Királyúrfi zenés bábelőadás

Csihán Királyúrfi zenés bábelőadás

Bábjáték székely népmese nyomán
2023.09.29. 14.00
Gödöllői Királyi Kastély, Barokk Színház

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 29. péntek, 14:00

Zenés bábelőadás a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Középont produkciója, mely a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház bábosainak közreműködésével kerül bemutatásra.

 

A Csihán Királyúrfi székely népmese sok eleme hasonlít a Perrault által lejegyzett Csizmás kandúr címen ismert meséhez. A székelyföldi magyar mesében a segítő állat nem a legtöbb rokon mese sztereotip macskája, hanem a róka. Egy szegény molnárlegény megmenti a róka életét, ki cserébe csalafinta cselekedeteivel gazdaggá teszi, és gyönyörű feleséget  is szerez neki. A mese érdekessége a végkifejlet, mikor a királyfi rájön, hogy a róka rengeteg jó tette helyébe jócselekedet jár és a rókát maga mellé veszi, a jócselekedetek sorozata soha nem szakadhat meg.

 

Az előadás időtartama 40 perc, melynek zenei anyagát Molnár Szabolcs, a Hagyományok Házának erdélyi munkatársa, kiváló népzenész állította össze a közismert népi gyerekdalok és Gyergyószék népzenéjére alapozva. Az előadás a színházi előtérben már megkezdődik, az épületben belépéskor már hallható az előadás világát idéző zene, a nyitány, mely elkísér a nézőtéren is, és megteremti a hangulatot, ráhangolja a nézőket a bábelőadásra. A Csihán királyúrfi bábelőadás a 3-10 éves korosztálynak készült, a wayang báb (pálcás báb) technikát használva. Az előadás képi világát is Gyergyószék népművészete ihlette, a bábok és a díszlet is feldolgozza a helyi látványilágot és viseletet.

 

A szakmai stábot a következő személyek alkotják:

Producer: Kolcsár Béla

Rendező: Borsos Virág

Dramaturg: Tamás Gyopár

Zene: Molnár Szabolcs

Bábtervező: Tamás Anikó

Bábosok: Bajna Gyöngyi, Tamás Gyopár és Borsos Virág

Technika: Baricz-Tamás Imola

 

A HalVirág Bábszínház 2011-ben alakult, fő célja bábszínházi előadások bemutatása, szervezése Székelyföldön. A független társulat 2017-től állandó játszóhellyel rendelkezik Gyergyószentmiklós központjában, a Bábudvarral. A megalapítás óta 15 saját előadást mutatott be, melyekkel felkereste a legeldugottabb települések magyar ajkú csoportjait is. A rendszeres előadásoknak köszönhetően kialakult és egyre nő az igény Székelyföld kis településein is a bábszínházi előadások iránt.

Ajánlatunk


A szenvedélyes hangú, expresszív és szuggesztív hangú tenor, a Royal Opera House, Teatro Regio di Torino és a Gran Teatre del Liceu után, először ad egész estés, önálló koncertet Magyarországon.

Az Aranyakkord formációt Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) hozta létre egy 2018-as ködös januári napon teljesen öntudatlanul. Egymás mellett ültek gitárral a kezükben és rájöttek, hogy megalakultak. Az Aranyakkord egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések.

A Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemese időnként bohókás, máskor lélekmelengető pillanatokon keresztül számlál vissza Jézus születésének éjszakájáig.

Kövess minket!


További ajánlataink


“Szeretni bolondulásig” Szécsi Pál dalai Szép

Várkert Bazár

Az első, nagysikerű Megasztárban feltűnt Mujahid Zoltánt az évek során számtalanszor hasonlították Szécsi Pálhoz, így néhány éve arra a döntésre…

Liliomfi Szép

Vígszínház

Közel két évszázada ad reményt és erőt „e rút világban” Liliomfi és Mariska minden ukázt felülíró szerelme, Szellemfi játékkedve és…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!