Program


Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: 'C'

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett – 2. koncert: 'C'

„C-dúr – Teljesen tiszta. A karaktere: ártatlan, egyszerű, naív, gyermeki.” Illetve, „c-moll – a szerelem kinyilatkoztatása és ugyanakkor a boldogtalan szerelem feletti kesergés.


 több...

Jegytípusok


2 000 Ft
Földszint, Karzat

Aktuális előadásokA szerelmi-bánatos lélek minden sóvárgása, sínylődése, sóhaja ebben a hangnemben van.” Ezt írja F. D. Schubart egy 19. század eleji traktátusában (Ideen zu einer Aesthetik der Tonkunst) a koncert fókuszában lévő két hangnemről.

Először Mozart C-dúr vonósnégyese (K. 465) hangzik el, amely a Haydnnak dedikált hat kvartettből az utosló. A mű az egészen különleges lassú bevezetője okán kapta a Dissonanzenquartett nevet. Utána egy fiatal zeneszerzők csoportosulásának, a CentriFUGÁnak az egyik tagja, Szigeti Máté miniatúrája következik — c tonalitásban — Second Movement címmel.

A szünet után a c-moll felé fordulva először Schubert Quartettsatz (D.703) című műve csendül fel, amelyet a szerző egyik első érett művének szokás tartani. Csupán ezt az egy tételt fejezte be Schubert tervezett vonósnégyeséből; a második Andante tételből mindösszesen egy expozíció készült el, mielőtt félbehagyta volna a komponálást. A műsor zárószáma Sosztakovics egyik legismertebb és legtalányosabb műve, a 8. vonósnégyes, amely alcíme szerint a fasizmus és a háború áldozatainak emlékére íródott. A művet a lebombázott Drezdában komponálta Sosztakovics, alig három nap alatt. Mások szerint a kompozíciót valójában a totalitarianizmus áldozataira emlékezik, de olyan olvasata is van a számtalan önidézetet tartalmazó darabnak, hogy ez a szerző saját magának emelt síremléke.
A Das Wohltemperierte Streichquartett (A jól temperált vonósnégyes) a Classicus Quartet koncertsorozata a BMC-ben, amelyen a 12 alaphang egy-egy hangnemeire épülő vonósnégyeseket szólaltatnak meg. A sorozatban 4 év alatt, évi 4 koncerten (tavasz-nyár-ősz-tél) összesen több, mint 60 mű csendül majd fel, a vonósnégyesirodalom egyedülálló keresztmetszete.

A hangnemek szerint szervezett koncertek mindegyikén egy fiatal magyar szerző, a CentriFUGA zeneszerzői közösség tagjai miniatűrjének ősbemutatója is elhangzik, továbbá minden évben lesz egy koncert, amelyet a magyar kvartettirodalom jelentős darabjainak (Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág György, Vidovszky László és Eötvös Péter) szentelnek.

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr vonósnégyes K.465 ('Dissonanzenquartett')
Szigeti Máté: Second movement
Franz Schubert: Quartettsatz D.703
Dmitrij Sosztakovics: 8. vonósnégyes

Közreműködik:
Classicus Quartet - Rácz József, Baksai Réka, Tornyai Péter, Zétényi Tamás

Kövess minket!


Ajánló


EDDA MŰVEK

Papp László Budapest Sportaréna

Az Edda Művek 2018 március 10-én ismét birtokba veszi a Papp László Budapest…

Zenén túli jótékonysági estet ad Vásáry Tamás és Marton Éva idén márciusban! Az…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ