Program


Celluloid Nights by Cinema Niche: Éjféli cowboy

Celluloid Nights by Cinema Niche: Éjféli cowboy

Midnight Cowboy
amerikai filmdráma, 109 perc, 1969
angol nyelven, magyar felirattal

Aktuális előadások



Rendező: John Schlesinger
Szereplők: Jon Voight, Dustin Hoffman, Sylvia Miles, John McGiver, Brenda Vaccaro, Barnard Hughes, Ruth White, Jennifer Salt

 

Vetítés 35 mm-es kópiáról!

A Cinema Niche mögött álló csapat 2024 tavaszán új vetítéssorozatot indít. A Celluloid Nights küldetése újraéleszteni azt a megismételhetetlen élményt, ahogyan kedvenc filmjeinket 35mm-es filmszalagról élhetjük át, miközben egy fiatalabb generációnak talán először adódik ez a kivételes alkalom. Míg a mozik ma már digitálisan projektálnak, a filmvetítés élménye celluloidról egészen más. Olyan kortárs rendezők, mint Christopher Nolan vagy Paul Thomas Anderson számára a filmre forgatás elsősorban alkotói döntés, amely befolyásolja, hogy munkáik hogyan mutatnak majd a nagyvásznon. Hozzájuk hasonlóan, a Celluloid Nights a film anyagiságát ünnepli, felismerve a film, mint fizikai médium egyediségét és örök dicsőségét. 

A sorozat második filmje John Schlesinger klasszikusa, a Hollywoodi Reneszánsz 1969-es provokatív alkotása Dustin Hoffman és Jon Voight felejthetetlen alakításaival.

A brit új hullám egyik legsokoldalúbb rendezője, John Schlesinger az 1960-as évek végén érkezett New Yorkba, hogy elkészítse az Éjféli cowboy-t. A film a barátság pikareszk története, amely egy válságban lévő modern metropolisz pillanatképét örökíti meg, és elindította a hollywoodi filmtörténet egy új, dicsőséges korszakát. Jon Voight karrierjének meghatározó alakítását nyújtja Joe Buckként, a texasi szélhámosként, aki gazdag new york-i nők lakásán keresi a gyors gazdagodás titkát. Társra talál Enrico "Ratso" Rizzóban, a sánta, piti szélhámosban, akit Dustin Hoffman formál meg mindössze két évvel a Diploma előtt című filmben elért sikerei után – rövid időn belül kiérdemelve második Oscar jelölését. Az Éjféli cowboy annak ellenére aratott osztatlan kritikai és kereskedelmi diadalt, hogy homoszexuálitásra tett utalások miatt X besorolást kapott és számtalan korabeli szakmai szerv tiltakozott az ellen, hogy megkapja a legjobb filmnek járó díjat az Amerikai Filmakadémiától (sikertelenül). És bár a New York Times kritikusa a film megjelenésének másnapján (az egyébként pozitív hangnemű) kritikájában azt írta, hogy „(...) az Éjféli cowboy nem állja majd ki az idők próbáját”, Schlesinger filmje rácáfolt az elhamarkodottan ítélőkre: míg a filmtörténet legnagyobbjai unalomig magasztalják interjúról interjúra, Harry Nilsson főcímzenéje a mai napig visszhangzik a fülünkben, ahogy Joe Buck és Ratso is az ellenkultúra ikonikus alakjai maradtak egy fél évszázadon át.

Jegyár: 3.900 Ft

Kövess minket!


További ajánlataink


A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

Święto ognia lengyel társadalmi dramedy, 95 perc, 2023 lengyel nyelven, magyar felirattal

Angol nyelven, magyar felirattal. A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!