Program


Budafoki 2023-24/6
2

Budafoki 2023-24/6

Előadók:
Szepesi Bence – szaxofon
Vezényel: Thomas Kornél

Műsor:

Debussy: Petite suite
Thomas Kornél: Szaxofonverseny
Schumann: I. (Tavaszi) szimfónia
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 22. péntek, 19:00

Ez alkalommal egy igazi tavaszköszöntő műsorral készül a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Elsőként Debussy Petite suite című műve hangzik el, melyet a szerző 1886-1889 között komponált. A művet eredetileg négykezes zongoraműnek készítette, ám többször átírták, így zenekari változat is született belőle 1907-ben. A Petite Suite Debussy fiatalkori művei közé tartozik, a szerző impresszionista korszaka előtt keletkezett, ezért még érződik rajta a korabeli szerzők hatása, a francia romantika iskolájának jellegzetességei, egyszerű felépítése, érzéki harmóniákkal. A négytételes mű első két tétele, a Csónakon és a Felvonulás Verlaine verseihez kapcsolódik, a második két tétel, a Menüett és a Balett táncos karakterével sodorja magával a hallgatót.

Köztudott, hogy a BDZ szívesen játssza, és igyekszik is népszerűsíteni a kortárs magyar zeneszerzők műveit. A mai estén a hangverseny karmesterének, Thomas Kornélnak a Szaxofonversenye hangzik el. A művet a szerző 2022-ben komponálta, azzal a céllal, hogy kicsit bővítse a klasszikus szaxofon repertoárt. Mivel nagyon érdekli a különböző műfajok keverése, úgy vélte, a szaxofon egy tökéletes hangszer erre a lehetőségre. A mű hallgatása során felfedezhetünk majd benne amerikai minimalizmust, Bartók-inspirálta harmóniákat, filmzene jellegű részeket, grunge-rock és funk-jazz hatásokat.

Schumann I. Tavaszi szimfóniája egy igazi tavaszváró mű, mely a szerző életének talán legboldogabb időszakában született. A tavasz fiatalos lendülete a mű keletkezéséről is elmondható, hiszen négy nap alatt vázolta fel az egész szimfóniát, és egy hónap múlva már készen is volt a partitúra. A címet maga Schumann adta a művének, melyet Adolf Böttger egyik költeményének utolsó sora ihletett: „Fordíts, fordíts az utadon, a völgyben már virágzik a Tavasz!” A szimfónia mindegyik tétele is kapott egy saját címet: Tavasz kezdete, Este, Örömteli játék, Itt a tavasz. A négy tétel végig vezet minket a borongós kezdetektől, amikor a tél és a tavasz még a harcát vívja, a tavasz kiteljesedéséig, a maga önfeledt örömével, optimizmusával. Nem véletlen, hogy Schumann egyik leginkább kedvelt és leggyakrabban játszott műve ez. Az ősbemutatója a mű megírása után közvetlenül, 1841. március 31-én volt Lipcsében, ahol Mendelssohn vezényelte a darabot.

Ajánlatunk


Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játéka Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán, a Pannon Várszínház előadásában.

A közel 30 éves Cotton Club Singers, és a 40 esztendős Hot Jazz Band közös produkciója hangzásában, valamint látványában egyedülálló értéket képvisel.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barbárglamour Szép

Dumaszínház, Budapest - Átrium

Barbárglamour - Bödőcs Tibor önálló estje, előzenekar: Tóth Edu
"Sok ezer kilométert maga mögött hagyva, jó pár száz dobozos…

Norrison bankigazgató a pihenésére készülődik, amikor a családjánál vendégeskedő lány – jónevű amerikai milliomosházaspár egyetlen gyermeke – vészhelyzetet jelent be:…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!