Program


Budafoki 2023-24/5
2

Budafoki 2023-24/5

Előadók:
Ránki Fülöp – zongora
Miksch Adrienn – szoprán
Vezényel: Guido Mancusi

Műsor:

Wagner: Nürnbergi mesterdalnokok – nyitány
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Mahler: IV. szimfónia

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 23. péntek, 19:00

Wagner 1845-ben Marienbad-i pihenője alkalmával olvasgatta Gervinus A német nemzeti költészetről írt könyvét, melyben először találkozott a mesterdalnokok munkásságával. Nagyon megragadta őt a történetük, és hamarosan megfogalmazódott benne egy új opera ötlete a mesterdalnokok versengéséről. Ő maga hozzá is fogott a szövegkönyv megírásához, és ezután rögtön meg is komponálta a nyitányt. Az opera további részeinek megírásához viszont különböző okok miatt csak évekkel később tudott újra nekilátni, így a mű bemutatójára csak 1862-ben került sor. Megérte azonban várni rá, mert hatalmas sikert aratott Wagner egyetlen vígoperája. A története a 16. században játszódik, a mesterdalnokok versengéséről szól, melynek főhőse, az ifjú Walter, aki a mesterdalnoki cím elnyeréséért száll versenybe. A mai estén az opera nyitánya hangzik el.

A nyitány után egy zongoraversennyel folytatjuk koncertünket, Ravel G-dúr zongoraversenye hangzik el. Ravel ezt a művét az 1930-as években kezdte el írni, és eleinte saját magának szánta a darabot. A technikai nehézségek miatt, amik meghaladták az ő zongoratudását, végül Marguerite Long zongoraművésznek ajánlotta a művet, a bemutatón így az ő előadásában hangzott el.  Az első és az utolsó tétel részletei egy korábbi művéből származnak: eredetileg hazájának, a Pireneusok vidékének szentelt volna egy művet, ahhoz vetette papírra a vázlatokat. Később ezeket a vázlatokat használta fel a zongoraversenyben. A mű címének eredetileg a Divertissement címet akarta adni, de végül concerto-ra változtatta vidám, csillogó karaktere miatt. A művet Ránki Fülöp tolmácsolásában hallhatja ezen az estén a közönség. A fiatal, Junior Prima díjas zongoraművész rendszeresen lép fel vezető zenekarok szólistájaként, a Budafoki Dohnányi Zenekarral is már többször játszott, legutóbb 2022-ben a Zempléni Fesztiválon.

Az est második felében Mahler IV. szimfóniája hangzik el. Ez a szimfónia kisebb zenekarra íródott Mahler életének egyik legboldogabb és legsikeresebb időszakában, ami meg is különbözteti karakterében a többi szimfóniájától. A művet 1899-ben kezdte el írni, és jól illeszkedik a többi dalszimfóniája közé. Az utolsó tételben ugyanis a Das himmlische Leben című versre komponált zene hangzik el egy szoprán szólista előadásában. A vers címe lefordítva Mennyei életet jelent, mely egy gyermek szemével mutatja be a mennyei élet bőségét. A négytételes művet derűs, vidám természeti képek váltják, és a dal zárja.

Ajánlatunk


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Anna-Marie Holmes – Solymosi Tamás / Adolphe Adam A KALÓZ Klasszikus balett három felvonásban

A Jóbarátok egyik írójának komédiája rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos és hol vérre menő, hol röhejes természetrajzát.

Kövess minket!


További ajánlataink


Kalamazoo - vígjáték Szép

Tihanyi Szabadtéri Játékok

Mit akarnak ezek még? – kérdeztük húszévesen, ha az idősebbek szerelméről esett szó. Pedig az ember sohasem túl öreg ahhoz,…

NYÁRI KÁROLY - NYÁRINDÍTÓ KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Nyári Károly a koncerten a boldogság, az öröm és a szeretet életérzését fogja átadni a dalokon keresztül a közönségnek. A…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!