Program


Az utolsó éjszaka (1917) - 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

Az utolsó éjszaka (1917) - 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 22. hétfő, 19:00

Az utolsó éjszaka (1917)
120 éves a magyar film

Amikor a két világháború közötti magyar filmről beszélgetünk, többnyire a könnyedebb műfajú alkotásokra gondolunk: vígjátékokra, bohózatokra, szatírákra. Nem alaptalanul. A hangosfilm korában kevés dráma született. De a magyar némafilm a kevés fennmaradt alkotás és a dokumentumok tanúsága szerint a legkevésbé sem idegenkedett a drámától. Janovics Jenő filmgyárában íróként, producerként, rendezőként is jegyzett komoly drámai műveket. És ezek sikeresek voltak. Olyannyira, hogy Janovics a jegybevételből támogatta az általa vezetett színház munkáját.

Az utolsó éjszaka, amelynek töredékesen fennmaradt kópiája külföldről tért haza, súlyos dráma. Vágy, megcsalás, bűn és bűnhődés története. Hősnője az egykor sikeres színésznő, Gitta, aki férjhez ment egy földbirtokoshoz, de hiába a szerető férj és a gyerek, nem tud ellenállni a színpad és egy szélhámos férfiú csábításának. Dráma. Elhagyja a családját, a csábító pedig a legdurvábban kihasználja. A néző pedig elgondolkodik: van-e ebből kiút, visszaút? Ne feledjük, még mindig a némafilm korában járunk. (Csak mellékesen: Janovics filmstúdiója fennállásának öt éve alatt hatvanöt némafilmet készített.) A dialóg a feliratokra korlátozódik, tehát a színészi játéknak kell megjelenítenie ezeket a nem túl egyszerű lelki állapotokat, fordulatokat. De a színészek évről-évre jobban értik a mozgókép lényegét. Finomodnak a szélsőséges gesztusok, a színpadi smink lassan átalakul filmes sminkké. Az utolsó éjszaka két remek alakításra épül. Gittát, a színésznőt Berky Lili alakítja, a csábító Vándorit pedig Fekete Mihály - kiemelkedően. Janovics Jenő remekül elegyíti a drámai pillanatokat a néző számára vonzó látvánnyal: színházi/orfeumi táncjelenet, amelyben Gitta férfiruhában is táncol, s ez a nadrágszerep még a drámával is összefonódik, vagy egy kis autós üldözés… A szerelmi légyottnak induló jelenet feszültségéről nem is szólva. De ezt nem szabad lelőni.

Közreműködik:
Házigazda: Réz András

Alkotó:
Rendező: Janovics Jenő

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


vígjáték két részben

Izgalmas műsorral várja a közönséget a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és vendége, a hegedűművészként és karmesterként egyaránt pódiumra lépő francia muzsikus, Julien Chauvin.

JOHANNES BRAHMS: Változatok egy Haydn-témára, op. 56 RICHARD STRAUSS: d-moll burleszk zongorára és zenekarra *** HECTOR BERLIOZ: Rómeó és Júlia, op. 17 – zenekari részletek (Szerelmi jelenet, Mab királynő-scherzo, A magányos Rómeó, Báli jelenet)

Kövess minket!


További ajánlataink


Postmodern Jukebox: The ’10’ Tour Szép

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A zongorista-hangszerelő Scott Bradlee 2011-ben indította útjára Postmodern Jukebox elnevezésű projektjét, amellyel tíz éve töretlen sikerrel turnéznak, és amely minden…

ATTRACTION Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon!

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!