Program


Átlényegülés - Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén

Átlényegülés - Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén

Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén
 több...

2020. szeptember 13-20. között Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Az esemény előkészületeinek sorába kiállítások is helyet kapnak. Az élményszerű, vizuális eszközökre alapozó tematikus feldolgozás célja, hogy a hitbéli ismeretek megszerzését, elmélyítését segítse az egyház tagjain kívül minden érdeklődő számára.

Az Eucharisztiában sajátos valóságként őrzi meg jellemző tulajdonságait a kenyér s a bor. A lényege azonban mégis mássá válik: Krisztus teste és vére lesz.

Az átlényegülés szó ezt a misztériumot akarja kifejezésre juttatni: miközben megmaradnak a színek (vagyis a kenyér és a bor érzékelhető mivolta), „alattuk az egész és csorbítatlan Krisztus ott van, a maga fizikai »valóságában« testileg is jelen”. Valós jelenlét ez, de nem a hétköznapi biológiai testiség értelmében.

A kiállítás erre az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, s megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre.

A Keresztény Múzeumban található történeti darabok az európai középkort, a reneszánszt, a barokk kort, a XIX. század historizmusát elevenítik meg. A XV. századi királyok imádása kép a gótika látásmódját közvetíti. A XVIII. századi grafikák és egy utolsó vacsora jelenethez a kortárs művész, Kisléghi Nagy Ádám, barokk festőiséget idéző, de új ikonográfiai típust létrehozó nagy méretű kompozíciója társul. A XIX. század elejéről származó, a nyugatias stílust is magába foglaló szerb ikon az ortodox egyházakra tesz utalást. Joseph Settegast a németországi Münster Szent Egyed templomának az Oltáriszentséggel kapcsolatos falképsorozatát alkotta meg, melyről egy sajátkezű 12 lapból álló akvarellsorozatot vásárolt meg Simor János érsek. Lotz Károly vázlata Alaquoce Margit oltárképéhez készült. A XX. század modern művészi szemléletét Szántó Piroska gyermekeknek szánt bibliaillusztrációi közül az Ábrahám és a látogatók című pasztellrajza vezeti be a tárlaton.

A kiállításra készült Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című festménye, amely a tanítványok realisztikus megjelenítésével ellenpontozza a szikrázó fényjelenségbe burkolódzó, feltámadott Krisztust.

A terem közepét Bukta Norbert hatalmas méretű installációja tölti ki. A falakra helyezett képek, feliratok övezik és négy irányból érkező vörös szőnyeggel jelölt utak vezetnek el hozzá. A mű az égi és földi dimenzió, a reális és a kézzel fogható anyagi valóság összekapcsolódását szemlélteti.

A kiállításon látható lesz egy válogatás az „Az eucharisztikus csodák a világ minden táján” című nemzetközi kiállítási projekt magyar fordításából. Az interneten több nyelven hozzáférhető tablókat a látogatók érintőképernyőn böngészhetik a tárlat részeként.

Közreműködik:

Pálmai Árpád, az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra tanára

A kiállítás létrehozói:
Kurátor: Kontsek Ildikó
Teológiai szakértő: dr. Török Csaba
Látványtervező: Zalavári Tibor
Az „Átlényegülés”- installáció tervezője: Bukta Norbert
Angol fordítás: Karacs Ágnes
Fotó: Mudrák Attila
Restaurátor: Szakács Márton

A kiállítás megtekinthető: 2018. augusztus 28. - szeptember 26.

Kövessen minket!


Ajánló


A világ egyik legsokoldalúbb dalszerzője és énekese, Paul Anka július 17-én Budapesten ad…

Bródy János koncert

Szeged, Zsinagóga

Bródy János, aki ma is következetesen kiáll a polgári szabadságjogok mellett, a koncerttel…

Kálmán Imre minden idők legismertebb és leggyakrabban játszott operettje, melyben egy igaz szerelem…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok