Programm


Asamblea Mediterranean vendég: Gerendás Péter és Somló Tamás
3

Asamblea Mediterranean vendég: Gerendás Péter és Somló Tamás

Szefárdiak és askenáziak zenéje.

Az Ansamblea Mediterranea (Mediterran Együttes), egyike azon kevés társulatoknak, amelyik a szefárd zenének szentelte magát. A “szefárd” név a héber “Sepharad” szóból ered; jelentése, Spanyolország. A szefárdiak az Ibériai félszigeten éltek egy évezreden keresztül, ezen idő alatt születtek meg a zsidó teológiai, filozófiai és irodalmi munkák nehány legértékesebb darabjai.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: 2013. August 29. Donnerstag, 19:30

Azonban, a spanyol zsidókat a mór muzulmánokkal egyutt kiűztek Spanyolországbol es új otthont kellett keresniük – ami nagyrészt a teljes mediterrán vidéket jelentette. A költözesi folyamat gazdagabbá tette a szefárd – es a már ott élő népek kulturális életét. Ez alól Budapest sem volt kivetel. A Budapesten elő zsidók – mint ahogy a Kelet- es Közep-Európa többi reszein elők - askenázi származású zsidók voltak. (Az askenáziak nagy általánosságban, jiddisül beszélő német származásúakat jelölnek). A szefárd zsidók először a XVI. század közepén, a török honfoglalás idején érkeztek Budapestre. Budapest ( vagy “Buda”, ahogy abban az időben nevezték) a zsidó kulturális élet központjának számított Európában. A szefárdi emigránsok a helyi askenázi közösséggel együtt kulturális hidat építettek kelet es nyugat között.

Az Ansambla Mediterranea egyedi repertoárjában ötvözi a szefárd és az askenázi zenét, és ezzel tovabbszövi a két zsidó kultúra közötti kulönleges párbeszédet. A neves, nyolc-fős együttes 13 éve fejleszti egyéni stílusát és ezalatt az idő alatt fölléptek egész Európában illetve Izraelben. Izgalmas zenei hangzásuk a klasszikus kompozíciós- és improvizációs elemeket felhasználva különleges élményt nyújt.

Unser Angebot


A Jóbarátok egyik írójának komédiája rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos és hol vérre menő, hol röhejes természetrajzát.

Zenés Kalandtúra – musical két részben-

Egy letűnt korszak lenyomata, amely ma is érvényes tükröt tart elénk: hőseink áldozatok, megváltást keresők, megbocsátásra képtelen tévelygők, szerelemre vágyók, összeesküvők és megalkuvók. De mindegyikükben ott él a remény a szellem és lélek felemelkedésében.

Follow us!


Angebote


A FUNTINELI BOSZORKÁNY

Új Színház

A Wass Albert legnépszerűbb regényéből készült előadás főszereplője, Nuca különös képességgel rendelkezik: egyszerre képes látni a múltat, jelent és jövőt.

29. Duna Karnevál Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A karneváli események koronája minden évben a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsor, a külföldi és hazai táncegyüttesek közel…

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

Verschenken Sie jegy.hu
Geschenkgutscheine!

Die Geschenkgutscheine können für Ticketkäufe auf der Webseite www.jegy.hu verwendet werden, für beliebige Veranstaltungen (Theater, Konzerte, Festivals, Sportveranstaltungen) in unserem System.

Interticket
Kulturkarte

Mithilfe der Dienstleistungen der Kulturkarte stehen Arbeitnehmern und Arbeitgebern die höchsten, momentan angewandten Ermäßigungen zur Verfügung.

Newsletter abonnieren

Erfahren Sie mehr aus unserem Newsletter über die beliebtesten Programme!

Achtung! Die Zeitbegrenzung des Kaufvorgangs läuft in Kürze ab!
geschätzte Zeit:
00:00

Posten im Warenkorb

insgesamt:


Die Zeitbegrenzung des Kaufvorgangs ist abgelaufen! Bitte stellen Sie Ihren Warenkorb erneut zusammen!