Program


A nyaralás
8

A nyaralás

Carlo Goldoni műve alapján írták a Mohácsi testvérek: A nyaralás

Bemutatták a velencei karneválon, 1756-ban

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. február 14. szombat, 19:00

Carlo Goldoni közel kétszáz darabjának csak töredéke kerül a magyar és az európai színházak műsorára. 2013 januárjában Mohácsi János rendezésében egy ismeretlen Goldoni-darabot mutat be a Katona, az 1756-ban íródott A nyaralást, amelyben egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemesurak kegyeit igyekeznek elnyerni.

Goldoni a XVIII. század egyik legjelentősebb komédiaszerzője és színházreformere; színházi működése elválaszthatatlan a korabeli Velencétől és annak pezsgő színházi életétől. Ízig-vérig színházi ember volt, három társulattal is együttműködött háziszerzőként, és a társulatok színészeire írta a darabjait. Harmincéves velencei színházi működése során a commedia dell'arte és a költői-realista darabok között hatalmas utat járt be.

A nyaralás - amely nem keverendő össze az öt évvel később íródott Nyaralás-trilógiával - Goldoni színházi reformjának harmadik, utolsó fázisában született, de még nem annyira kidolgozott, mint az 1760-as évek "nagy" velencei darabjai. A commedia dell'arte típusfigurái már rég átadták helyüket az árnyaltan jellemzett alakoknak, és bár A nyaralás néhány jelenete még a commedia dell'artéra jellemző poénokra épül, ezt a darabot is a szereplők és a kapcsolataik teszik izgalmassá.

Bemutató: 2013. január 26

Ajánlatunk


Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

Kövess minket!


További ajánlataink


NYÁRI KÁROLY - NYÁRINDÍTÓ KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Nyári Károly a koncerten a boldogság, az öröm és a szeretet életérzését fogja átadni a dalokon keresztül a közönségnek. A…

MAGYAR MENYASSZONY

Magyar Nemzeti Múzeum

Látogass el a Magyar Menyasszony kiállításra és teljes árú belépőddel vegyél részt az Altamira barlangrajzai időszaki kiállításon, illetve vásárolj kedvezményesen…

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!