Program


A Kékfestő

A Kékfestő

A Kékfestő
Kovács Miklós kékfestő mester, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja életmű-kiállítása

Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása, és a Kovács család napjainkig tartó 200 éves munkásságának bemutatása.

 több...

Aktuális előadások


A Kékfestő

Kovács Miklós kékfestő mester, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja életmű-kiállítása

Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életmű-kiállítása, és a Kovács család napjainkig tartó 200 éves munkásságának bemutatása.

A kiállítás a 96 éves, Nemzet Művésze Kovács Miklós, Kossuth-díjjal kitüntetett tiszakécskei kékfestő mester munkásságát a kezdetektől napjainkig mutatja be a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dádapától a legfiatalabb generációig. A Népművészet Mestere beleszületett a kékfestő mesterségbe, szüleitől sajátította el tudását. Felesége, Margitka több mint 60 éve alkotótársa a mesternek.  A kiállításban a technológia adta minden variánsa bemutatkozik, az indigóval és indanthrénnel festett portékák, kézzel, illetve perrotinnal mintázott alkotások, a negatív mintázás és a színes motívumok világa is elénk tárul. Az apáról fiúra szálló, évtizedek óta kihaló félben lévő mesterség folytatásáról lányaik, Gabriella és Mária, illetve az unokák gondoskodnak, a mai kor igényeinek megfelelő technológiával és esztétikummal készítik alkotásaikat.

A kékfestő mesterség a 18. század végétől meghonosodó festőmesterség egyik speciális ágát, a rezerv eljárású dúcnyomást és az indigóval, indathrénnel történő textilfestést jelenti.

A hagyományos kékfestő mesterség 2015-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2018-ban UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára nyert felvételt. 2019-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében bővült a Magyar Értéktár.

Bővebb információ: MMA Népművészeti Tagozat

Kövess minket!


További ajánlataink


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

A Néprajzi Múzeum Magyarországon elsőként ad otthont Claudia Andujar brazíliai fotóművész átfogó tárlatának.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!