Program


A hazai kortársművészet története - 3 előadás a II. világháborútól napjainkig / Bérlet

A hazai kortársművészet története - 3 előadás a II. világháborútól napjainkig / Bérlet

A hazai kortársművészet története - 3 előadás a II.vh-tól napjainkig.
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. október 1. hétfő, 18:00

1.    A II. VH-t átélő művészgeneráció: reakciók, ellenreakciók a politikai változásokra. 1945-1968: az európai kultúra kizárása majd visszaengedése.
Az első előadás témája a magyar művészet második világháború utáni útkeresésével foglalkozik. Azzal, hogy az Európai Iskola milyen szerepet töltött be, hogyan folytatta a háború előtti művészeti hagyományt, és hogyan élt tovább a két értéknek tekintett hagyomány, a figuratív és a nonfiguratív művészet. Beszélünk arról, milyen stratégiák létezhettek az ötvenes évek alatt, és arról, is, hogy a hatvanas években miért kapott pozitív előjelet a modernizmus.
 
2.    A „Legvidámabb barakk” szabadságának következményei a magyar művészetben: neoavantgárd tendenciák, generációváltások és a versengés a nyugati networkért. 1968-1989: a magyar művészet nemzetközi orientáltsága.
A második előadás azzal a húsz évvel foglalkozik, ami a rendszerváltást megelőzte. A hazai kultúrpolitika fokozatosan egyre szabadabb teret adott a művészeteknek azzal párhuzamosan, ahogy az államszocializmus egyre mélyebb válságba került. A neoavantgárd művészei a nemzetközi kapcsolatokat keresték és használták a nyolcvanas években, míg megjelent egy akkor fiatal generáció, aki nem a művészeti tendenciákra, hanem sokkal inkább az akkori európai rebellis fiatalokra figyelt, akiket a punk-mozgalom inspirált.


3.    Az új világ illúziói, reményei és csalódásai. 1990 -2011: a rendszerváltás utáni generáció új értékrendje.
A rendszerváltás utáni művészetet a megváltozott intézményi keretek és támogatási rendszer nagymértékben befolyásolta. A kilencvenes években induló fiatalok számára az új médiumok, a számítógép és a videó technika új kihívást jelentett, de az ezredforduló körül a társadalmi érdeklődés vált a művészet egyik lehetséges perspektívájává. A három előadásból álló sorozat záró előadásában összefoglaljuk, hogy a mai művészeti szemlélet és értékrend hogyan kapcsolódik az előző évtizedek történetéhez és személyes küzdelmeihez.

Előadó: Petrányi Zsolt

Ajánlatunk


musical két részben

Komikussá vált történet egy tanárról, Nyúl Béláról, akit meghurcolnak, feláldoznak a politika oltárán egy Hannibálról szóló, látszólag jelentéktelen tanulmány miatt, aminek állításait nem hajlandó visszavonni.

Kövess minket!


További ajánlataink


Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

De Profundis - Fülei Balázs zongoraestje

Zeneakadémia, Nagyterem

A Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima díjas zongoraművész, Fülei Balázs "De Profundis" koncertjén Chopin, Beethoven, Bartók, Messaiaen és Liszt…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!