Program


Túrajó séták: A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

Túrajó séták: A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. június 18. szombat, 17:00

Túrajó séták: A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal. Rácsodálkozunk a vallási és közösségi vezetők: a rabbi és a hitközségi elnök házaira, s mesélünk arról, hogy milyen tanulási és jótékonykodási szokások és konfliktusok mentén zajlott az élet a falakon belül és kívül. Felelevenítjük a két helyen is lerakott botlatóköveken megörökített családok emlékét, majd megismerjük a filoxéravész utáni szőlőtelepítéseket finanszírozó „humánus” helyi bank létrehozásának történetét és elámulunk épületének ma is elegáns maradványain. Pár lépéssel tovább, a mai könyvtár épülete előtt felidézzük az 1944-es év országos jelentőségű, szomorú eseményét, amelyen bejelentették a magyar tenger zsidótlanításának befejezését. Sétánk zárásaként résztvevőink megtekinthetik a zsinagóga új szárnyában létrehozott, 132, többségében Nobel-díjas tudóst magyar, angol és héber nyelven bemutató, „Zsidók és csúcstechnika – Einsteintől napjainkig” című virtuális kiállítást, valamint a 2021 decemberében átadott állandó digitális kiállítást, melynek címe “Zsidók és művészetek – Chagalltól Kertészen át Spielbergig”.

Sétaidőpontok: 2022. március 12. 14:00, május 21. 15:00

Találkozási hely: Zsidó Kiválóságok Háza (ZsKH) recepció (Balatonfüred, Bajcsy Zsilinszky u. 32.)

Útvonal: Bajcsy-Zsilinszky utca – Dózsa György utca – Kossuth Lajos utca – Felső köz – Bajcsy-Zsilinszky utca

Séta hossza: 1,5 km

Séta időtartama: 2 óra

Séta nehézségi foka: könnyű

Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő

Parkolás: ZsKH-val szembeni utcai parkolóhelyek

A részvételi díj tartalmazza a kiállításra szóló belépőt is -, a jegy.hu oldalon történő online regisztrációval egy időben fizetendő.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tíz éves kor felett ajánljuk!

A Zsidó Kiválóságok Háza kiállítása a mindenkori érvényes járványügyi szabályozások alapján látogatható.

Ajánlatunk


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Mesterek és Tanítványok - a Virtuózok virtuózai, Plácido Domingóval

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2024. május 23-án a Virtuózokban is szereplő mentorok, zsűritagok együtt fognak színpadra állni és koncertet adni a fiatal tehetségekkel.

A XIX. Református Zenei Fesztivál keretében

A Neoton Família az egyik legnépszerűbb magyar popzenei együttes. Angol nevük: Newton Family, ezutóbbi néven jelent meg több lemezük Japánban,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!