Program


4. Uránia Filmnapok: Körhinta

4. Uránia Filmnapok: Körhinta

Magyar romantikus dráma, 90 perc, 1956

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. február 2. csütörtök, 16:00

Rendező: Fábri Zoltán

Író: Sarkadi Imre
Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Nádasy László
Vágó: Szécsényi Ferencné
Szereplők: Törőcsik Mari, Soós Imre, Szirtes Ádám, Barsi Béla, Kiss Manyi, Suka Sándor, Farkas Antal

Fábri Zoltán filmtörténeti klasszikusa nemcsak a magyar filmművészet újjászületésének emblémája, a magyar filmtörténeti toplisták megkerülhetetlen alkotása, de egyben a filmművészet drámai kifejezőerejének, a montázsszerkesztésnek is gyönyörű, érzelmeket és képzeletet megmozgató példája. Az ötvenes évek magyar falusi közegében játszódó sajátos Rómeó és Júlia parafrázis ifjú szerelmesei szüleikkel, társadalmi és politikai meghatározottságaikkal szemben is a saját választásaikat, a saját érzelmeiket akarják követni. Ennek az ellenállhatatlan szenvedélynek és erőnek a megmutatkozása a film történetének és szerkezetének két fő pillére, a két briliáns montázsjelenet. Az első, a falusi vásár körhintajelenete, a második pedig a lakodalomban eljárt csárdás. Mindkettő a képváltások ritmusára, az érzelmek szabad áramlására, a körmozgás szédítő erejére, kötöttségére és a kötöttségeket, szabályokat áthágó szenvedély örök, szerelmes energiájára épít. A Körhinta a szerelmes montázs klasszikusa. A filmmel az idén száz éve született Fábri Zoltánra (1917-1994), valamint állandó alkotótársára, a film vágójára is emlékezünk. Szécsényi Ferencné (1928-2009) sokáig egyedüli nőként dolgozott a szakmában. A Színház- és Filmművészeti Főiskola oktatójaként vágók nemzedékeit tanította. 

A film cselekményéről
Pataki elhatározza, hogy kilép a szövetkezetből, lányát Farkas Sándor egyéni gazdához adja és így egyesítik szomszédos földjeiket. Mari azonban Bíró Mátét, a szövetkezet tagját szereti. Egy vidám vásári mulatságon boldogan keringenek együtt a körhintán, amíg az apai szó vissza nem parancsolja a lányt. Egy lakodalmi mulatságon nyílt összecsapásra kerül sor a két rivális között. Mari bejelenti apjának, hogy Mátét szereti. Apja baltával támad rá, a lány elmenekül otthonról. Máté talál rá, hazaviszi és közli Patakival házassági szándékukat. Az apa kénytelen feladni a harcot.

Cannes-i fesztivál (1956) - Arany Pálma jelölés: Fábri Zoltán

 

Ajánlatunk


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Komédia a köbön! Egy falrengető vígjáték, amely színpadon és filmen egyaránt nagy sikereket aratott!

Amikor 1868-ban meghalt Rossini, Verdi arra buzdította zeneszerző honfitársait, alkossanak közösen requiemet a Mester emlékére úgy, hogy minden komponista egy-egy tétel megírását vállalja magára.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

LA VOCE VITA

Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Erkel Színház

Koltai Róbert a La Voce Vita sztárvendégeként. Az év duettkoncertje Szekeres Adriennel, László Boldizsárral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

akár -30%
HAYDN, MOZART, HUMMEL - BERECZ MIHÁLY Ferencsik/2 Jegyvásárlás

WOLFGANG AMADEUS MOZART: G-dúr szimfónia, K. 318 JOHANN NEPOMUK HUMMEL: a-moll zongoraverseny, op. 85 *** JOSEPH HAYDN: 39. (g-moll) szimfónia,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!