Program


1914/1915/1916/1917/1918

1914/1915/1916/1917/1918

Mándy Ildikó Társulata
1914 / 1915 / 1916 / 1917 / 1918
Zenés színházi előadás az első világháborúról
 több...

A záró fejezet II.

Mándy Ildikó táncos-koreográfus társulatával, 2014-től, négy éven át tartó előadássorozatot tervezett, hogy emléket állítson a már-már teljesen elfeledett, húszmillió áldozatot követelő, Nagy Háborúnak.
Az anyaggyűjtés, az adatok, információk feldolgozása nyomán folyamatosan íródik a darab 2018. végéig.
Korabeli krónikák, irodalmi művek, többek között Ádám Éva (Kamenitzky Etelka), Ernst Jünger írásai, Kassák Lajos, Babits Mihály, Palasovszky Ödön, Christian Morgenstern versei idézik a 100 éve történteket.
Az előadásban elhangzó irodalmi és korabeli szövegrészleteket versekre és népi dalszövegekre megzenésített dalokkal egészítjük ki, akár egy korabeli kabaréban, frontszínházi előadásban.
A dalokat Márkos Albert írta mezzoszopránra és csellóra. A zenei kíséretet Kallai Nóra csellista játssza az előadásban.
Az előadásban a szó ereje irányít mindent. A beszéd nemcsak a teret és a cselekményt határozza meg, de az előadásban szereplő színésznő, Záhonyi Enikő, is az elhangzó mondatok dinamikájából, zeneiségéből kiindulva építi játékát. Teste alárendelődik a szavak gesztikus hatalmának, hagyja, hogy teljes mértékben ez irányítsa a mozgását.
 „Amikor hallod a távolból a lövedék fütyülését, az egész tested már előre összehúzódik, hogy felkészüljön a hatalmas robbanásra.”


Alkotók:
Az előadás szereplője: Záhonyi Enikő
Közreműködik: Kallai Nóra (cselló)
A verseket megzenésítette: Márkos Albert
Jelmeztervező: Bánki Róza
Fény: Pálosi István, (Payer Ferenc)
Rendező, koreográfus: Mándy Ildikó (Harangozó Gyula – díjas)


A sorozat első része, az 1914 című előadás bemutatója, a Zsámbéki Színházi Bázison volt, 2014. szeptember 13-án.
Az 1914 / 1915 című, második rész bemutatója 2015-ben a Pécsi Harmadik Színházban volt, 2015. március 19-én.
A sorozat harmadik része, az 1914 / 1915 / 1916 című előadás, bemutatója, 2016. március 31-én, a Művelődési Szint Mozitermében volt.
A negyedik rész, az 1914 / 1915 / 1916 / 1917 című előadás, bemutatója, 2017. január 24-én volt
az RS9 Színházban.                                             
Az előadássorozat befejező, ötödik része, az 1914 / 1915 / 1916 / 1917 / 1918 című előadás bemutatója, 2018. november 10-én, 19 órakor lesz, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Támogatók: NKA, EMMI, Első Világháborús Emlékbizottság, MMA, Kontakt Táncért Alapítvány

Külön köszönet Dr. Magyar László András szakértői munkájának és Kertész Endre (cselló) közreműködésének a felkészülés során.

Fotók: Dusa Gábor

Sara Baretto írása az előadásról:                                
„Köszönöm az élményt! Az 50 perc pillanatok alatt elillant, és közben esély sem volt arra, hogy a figyelmem lankadjon. Tökéletes tempóban és élvezetes stílusban jöttek olyan információk az I. világháborúról, amelyekről fogalmam sem volt; ez a korszak rég kikerült a fókuszból. Érdekes volt a tematikus megközelítés is, ahogy az eleve borzalmas és igencsak speciális háborús nagy egészben, kialakultak a mikrovilágok, a berendezkedési kényszer - élet a fronton és a hátországban a legfontosabb emberállati szükségletek és prózai megnyilvánulások vonatkozásában. Mint egy eleven képzőművészeti kompozíció édes-bús csellóhangra, nekem olyan volt. Záhonyi Enikőt pedig jó volt nézni, hallgatni.”

A HÁTTAL ÜLŐ CSELLISTA SOK MINDENT SZIMBOLIZÁLHAT
 „A darab minden egyes mozzanatra éppen annyi időt szán, amennyi szükséges a megértéséhez, nincs túl hosszúra nyúlva, folyamatosan fent tartja a figyelmet…”
(Eggendorfer Áron — 2016-12-11)


A háború nem hirtelen keletkezik, elterjedése nem pillanat műve. A háborút valamely politikai célért indítják. Ismerjük meg a múlt század egy mára már szinte teljesen elfelejtett háborújának történetét.  Előadásunk az első világháború emlékezetének felidézése a jelen és a jövő nemzedék számára.

Európa sötét ölén most könnyet pergetnek
a sápadt, szomjas ajkú asszonyok:
mert bitang virág a katonák fiatal szíve
s nincs ki kacér gomblyukába tűzze.
(Kassák Lajos)

Kövessen minket!


Ajánló


A világ egyik legsokoldalúbb dalszerzője és énekese, Paul Anka július 17-én Budapesten ad…

JAZZ+AZ koncert

Papp László Budapest Sportaréna

2000-2020: 20 YEARS CHALLENGE! - 20 év után az Arénában a JAZZ+AZ! Geszti…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok