Program


Szerb Kultúra Hónapja: Szerb zeneszerzők nyomában
2

Szerb Kultúra Hónapja: Szerb zeneszerzők nyomában

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. október 3. csütörtök, 19:00

Sztojánovits Péter: F-dúr scherzo zongoraötösre
Sztojánovits Péter: Duett két hegedűre, op. 116
Sztojánovits Péter: 2. cselló-zongora szonáta, op. 64
Sztojánovits Péter: Tercett két hegedűre és brácsára, op. 114
Sztojánovits Péter: „Jugoszláv fantázia” zongoraötösre (Nataša Špaček átirata)
Altro Senso Quintett: Tea Petrović-Balint, Igor Aleksić (hegedű), Jovan Stojanović (brácsa), Dušan Kočišević (cselló), Nataša Špaček (zongora)

MIRKO:  Real Giana Brothers: „Final Doom Symphony”
„Tihomix” (válogatás Vujicsics Tihamér dalaiból)
MIRKO (zongorista - dalszerző - producer)

Kornelije Stanković: „Što se bore misli moje...” – szerb dal, variáció
A Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Gimnázium Diákkórusa
Vezényel: Olivera Mladenović Munišić


A jubileumi Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat részeként megrendezésre kerülő, Szerb zeneszerzők nyomában címmel jelzett koncerten magyarországi szerb zeneszerzők műveiből hallhatnak egy rövid válogatást, amely a klasszikus zenétől kezdve, a népzenei elemeken át, a nemzeti töltetű szerb dalokon keresztül egészen a mai kor hangzásvilágáig számos stílust felölel. A program elején Sztojánovits Péter (1877-1957) budai születésű, szinte már elfeledett szerb zeneszerző művei és brahmsi tradíciókra illetve az expresszionista irányzatra támaszkodó zenéje éled újjá a belgrádi Altro Senso zongora kvintett előadásában. Ezt követően szintén szerb felmenőkkel rendelkező MIRKO (Milosevits Mirko, 1982-) az új generáció képviselőjeként lép színre, előadóművészként és az experimentális zenei irányzatban alkotó zeneszerzőként egyaránt. Előadásában saját, immár kiforrott zenei stílusát ismerhetjük fel, miközben emléket állít Vujicsics Tihamér (1929-1975), Pomázon született, de Budapesten alkotó, neves magyarországi szerb népzenekutató és zeneszerző munkásságának is. A koncert végén a Tabán szülötteként, ugyanakkor szerb nemzeti zeneszerzőként tevékenykedő Kornelije Stanković (1831-1865) előszeretettel írt kórusművei közül egy népszerű szerb dalra készült variációt hallgathatnak meg a budapesti Nikola Tesla Szerb Iskola Diákkórusának előadásában. És bár valamennyien a felsorolt zeneszerzők és előadók közül különböző zenei stílust képviselnek, egy valami mégis közös bennük. Ugyanolyan büszkén tekinthet rájuk a magyar és szerb közösség, hiszen a zene, amelyet létrehoztak és közvetítenek mindkét nép kultúrájának értékes részét képezi. A Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat mindenkori szervezője a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, védnöke pedig a Szerb Országos Önkormányzat.

Rendező:
Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ

A rendezvénysorozat megvalósítását támogatták: Magyar Kormány Miniszterelnökség - Nemzetpolitikai Államtitkárság Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Szerbia Köztársaság Kulturális és Tájékoztatásügyi Minisztériuma, Szerbia Külügyminisztériuma – Szerb Diaszpóráért Felelős Tanács, Vajdaság Autonóm Tartomány Kultúráért Felelős Titkársága

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Az Urban Verbunk legújabb produkciója egy formabontó előadóművészeti koncepción alapuló előadás, amely a magyar néptánc gazdag kulturális örökségére épülve felhívja a figyelmet a jelen égető globális társadalmi kérdéseire úgy, hogy ezzel az európai-és nemzetközi színpadok közönségeinek is vonzó kínálatot teremt.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!