Podujatie


„Szálkák” – Pilinszky 100 / Kurtág 95 / LITERÁRIUM EXTRA
3

„Szálkák” – Pilinszky 100 / Kurtág 95 / LITERÁRIUM EXTRA

Az esten Stork Natasa és Zsótér Sándor előadásában szólalnak meg Pilinszky szövegei, közöttük pedig Kurtág Pilinszkyhez kötődő darabjai, és a mindkettejük számára alapvető jelentőségű Bach művei Kurtág átiratában.

„Szálkák” – Pilinszky 100 / Kurtág 95 / LITERÁRIUM EXTRA
Kortárs zenei-irodalmi est

Közreműködők:
színművész: Stork Natasa, Zsótér Sándor
cimbalom: Lukács Miklós
hegedű: Osztrosits Éva
brácsa: Bársony Péter
cselló: Rohmann Ditta
klarinét: Szűcs Péter
kürt: Benyus János
zongora: Csalog Gábor, Kemenes András

Alkotó:
Kárpáti Péter rendező

Műsor:
Kurtág György: Négy dal Pilinszky János verseire, op. 11
Kurtág György: Szálkák, op. 6c
Kurtág György: Jelek, játékok és üzenetek csellóra - Pilinszky János: Gérard de Nerval
Kurtág György: Játékok VIII/7 - Verés - veszekedés (négy kézre)
Kurtág György: Játékok VIII/9 - Pilinszky János: Keringő (két zongorára)
Kurtág György: Játékok VIII/3 - Responsorium (Pilinszky: Egy hófehér kar)
Kurtág György: Játékok VIII/6 - Vázlat Pilinszky „Hölderlin”-jéhez (Pozíciógyakorlat)
Kurtág György: Bach-átiratok

„Közös bennük a költő és a muzsikus egyívású szűkszavúsága, a borzongató csönd és a velőkig hatoló kiáltás átélni és kisugározni tudása, a halállal való szembenézés mindig vissza-visszatérő élménye” - írta Pilinszkyről és Kurtágról a nemrégiben elhunyt nagyszerű zenetörténész, Kárpáti János. Az esten Stork Natasa és Zsótér Sándor előadásában szólalnak meg Pilinszky szövegei, közöttük pedig Kurtág Pilinszkyhez kötődő darabjai, és a mindkettejük számára alapvető jelentőségű Bach művei Kurtág átiratában.

Kurtág életművében központi szerepet játszanak a vokális művek, de még hangszeres darabjai is olyan lángoló intenzitással küzdenek a kifejezésért, mintha le nem írt szövegek megzenésítései volnának. A koncerten elhangzó Kurtág-műveket nemcsak ez kapcsolja össze, hanem az is, hogy kivétel nélkül Pilinszkyhez kötődnek: bizonyos darabok csak utalnak Pilinszkyre, vagy - miként némelyik Bach-átiratot - Pilinszkynek dedikálta őket Kurtág, más művek azonban közvetlenül is kapcsolódnak a költőhöz. Ilyena Szálkák ciklus cimbalomra, amely Pilinszky azonos című kötete előtt kezdett formálódni, de végleges alakjának címét már a költő inspirálta, s ilyen az eredeti alakjában ritkán hallható négy Pilinszky-dal, szöveg és zene, költő és zeneszerző egyedülálló találkozásának lenyomata.

Rendező: Müpa

Follow us!


Tipy


Manon Lescaut

Erkel Színház

Puccini első országos sikert arató műve Manon Lescaut és des Grieux lovag szerelmi története, amely csakhamar meghódította a világ színpadait.…

„Mi a kedvenc műfajunk? Tragédia, uram. Halál és homály, egyéni és egyetemes, váratlan és leleményes bonyodalmak, melodráma lánynak öltözött fiúkkal,…

A krimiirodalom koronázatlan királynője, több mint nyolcvan bűnügyi regény és novelláskötet szerzője, a halhatatlan Miss Marple és Hercule Poirot alakjának…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Culture at Home
online.jegy.hu

Enjoy our online streaming services from the comfort of your couch!

Odoberajte náš newsletter

Budeme Vás informovať o tých najdôležitejších podujatiach

Vážení zákazníci,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept