Program


Rejtélyes történelem - Nyaralás, üdülés, Balaton

Rejtélyes történelem - Nyaralás, üdülés, Balaton

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott szakemberrel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Aktuális előadások



Meghívott vendég: Tar Ferenc történész

A 19. század első felére Magyarországon is megformálódott az a polgári réteg, amelyik tudatosan fordította munkára az idejét, és nem a természeti viszonyok, az évszakok változása szabta meg életritmusát. Kialakult a célzatosan pihenésre fordított szabadidő. Ebben az időszakban a balatonfüredi gyógyvíz, a Savanyúvíz kiemelkedő helyszínné vált. A forrás eredetileg a bencés rend birtokában volt, akik egy gyógytelepet hoztak létre itt. Mivel az ivókúra vagy a fürdőkúra csak néhány órát vett igénybe naponta, a vendégeknek szállás- és étkezési lehetőségeken túl szórakozást is biztosítani kellett. Ehhez kávéházak, éttermek és később színházak álltak a fürdővendégek rendelkezésére. Balatonfüred így vált vonzóvá az egészséges emberek számára is, és gyorsan kiemelkedő gyógy- és üdülőhellyé vált. A század második felére azonban a Balaton vízpartja vált vonzóvá a forrásvíz helyett, ami miatt Füred elvesztette monopolhelyzetét. A 20. század elejére a Balaton egésze vonzóvá vált, a legnépszerűbb helyszín ekkor már Siófok volt. 

Kik nyaraltak ezekben az években a Balatonnál? Mik voltak a nyári szórakozások? Milyen kapcsolatok szövődtek a Balaton partján? Házigazdánk, Katona Csaba e kérdésekről beszélget vendégével, Tar Ferenc történésszel.

 

Kövess minket!


További ajánlataink


Titkokat rejtő palota? Szellemi, históriai, építészettörténeti kalandozás? Mindez együtt és külön-külön is igaz az egykori patika- és lakóházra, amely a…

Ismerd meg velünk a budavári zsidóság közel 800 éves történetének eseményeit és helyszíneit!

Glutén-, cukor-, tej-, és tojásmentes édességreceptet keresel? Örülsz, ha gyorsan, könnyen elkészítheted, és a kreativitásodat is kibontakoztathatod? Gyere el Szikra…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!