Program


NTSZ 20 - Szabad egy táncra?

NTSZ 20 - Szabad egy táncra?

Székesfehérvári Balett Színház - Frenák Pál Társulat - Pécsi Balett
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 23. szerda, 19:00

SZÉKESFEHÉRVÁRI BALETT SZÍNHÁZ

Homokrajzok

A darab miközben költői képet rajzol az elmúlásról, a táncosi lét tiszavirág-életű mivoltáról szól.

A tánc - lényegét tekintve- mozdulatrajzok összessége a térben, amelyek olyanok, mint vízre rajzolt vonalak, vagy homokba írt szavak, vagy akár egy tengerparton, gyerekkéz építette homokvár, amelyet az idő vagy egy óvatlan lépés elporlaszt.

FrenÁk Társulat

A Táncszínház ünnepi évfordulójára a Frenák Társulat olyan előadásából választott részletet, amely szorosan kapcsolódik a Nemzeti Táncszínházhoz, egyúttal illusztrálja a két szervezet közötti valódi partnerséget. A Táncszínház mindig nyitott a Társulatok egyéni igényeire. Nem volt ez másképp, akkor sem, amikor FrenÁk megálmodta a Fig_HT lebegő világát: az előadás tökéletes kivitelezését a Táncszínház emelő motorok beszerzésével segítette. Az eredmény nem maradt el.

FIG_HT részlet

Az elmúlt két évben a világot megrázó új kihívás inspirálja FrenÁk koncepcióját. Örökös kérdés megtalálni a kiutat egy zárt és látszólagos lehetetlen helyzetből. A Fig_Ht részlet mindannyiunk küzdelméről szól, és mindazokról, akiket elvesztettünk, s akiket a színpadon lebegő testek idéznek meg, látomásszerű csodálatos pillanatokban.
FrenÁk a Táncszínház egyedi adottságait használja: a magasság lehetőségeivel és a színpad mélységével a végtelen tér érzetét kelti, a függesztések újszerű használatával kontrasztba hozza a nyers valóság látványát és egy vizionális, képzeletszerű lebegés érzetét váltja ki.

PÉCSI BALETT

Az iszonyat balladája

Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, melynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítottuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén.
A koreográfiát Zachár Lóránd táncművész, koreográfus készítette, munkatársa Vincze Balázs, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, művészeti vezetője. Vincze izgalmas színházi látásmódja, különleges színpadi víziói, Zachár sajátos világképe, dinamikus és progresszív táncnyelve, Kozarics Viktor egyedi kosztümjei, valamint a Pécsi Balett kiemelkedő tehetségű táncművészei együtt alkotják meg Az iszonyat balladájának 21. századiváltozatát.

Székesfehérvári Balett Színház: Homokrajzok
Rendező-koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Murcof, Ame-Rej, Alva Noto-Ryuichi Sakamoto, W.A.Mozart
Díszletterv: Jaroslav Milfajt
Jelmezterv: Petra Lebdusková
Fényterv: Egerházi Attila
Szcenikus: Jászai György
Betanító balettmester: Cristina Porres Mormeneo
Próbavezető balettmester: Vladan Jovanovic

FrenÁk Társulat: FIG_HT (részlet)
Alkotók és előadóművészek:
Esterházy Fanni, Vasas Erika, Eoin Mac Donncha, Keresztes Patrik, Maurer Milán, Zsíros László
Zenei alkotó, szerkesztő: Halász Gábor
Színpadkép: Victoria Frenak
Színpadtechnika: Zoltai György
Színpadmester: Filep Balázs
Fény: Pető József
Hang: Fekete Mátyás
Koncepció: FrenÁk

Pécsi Balett: Az iszonyat balladája
Zeneszerző: Szokolay Sándor Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes és Kiváló művész
Jelmeztervező: Kozarics Viktor
Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
A koreográfus munkatársa: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Koreográfus: Zachár Lóránd Harangozó-díjas

 

Fotó: Bobál Katalin

Ajánlatunk


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Ebben a zajos, színes kavalkádban ellenállhatatlanul gabalyodnak a szerelmi szálak. Az igazi könnyed komédiának, a ragyogó, harsány színekben pompázó Ancona a helyszíne, ahol a tenger azúrja és a napfény örök csillogása a lelkeket is átjárja és a szenvedély és az életöröm dicsőségét hirdeti.

Kövess minket!


További ajánlataink


Metropolitan-közvetítések 2024/25

Müpa Fesztivál Színház Előadóterem

A New York-i Metropolitan Opera a 2024/25-ös évadban is világraszóló élményeket, eredeti megközelítéseket és nagy találkozásokat ígér a HD-közvetítések globális…

SZABADAKARAT >>>> Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A koncertszínházi előadás Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmét mutatja be a mai kor eszközeivel, innovatív színpadi megoldásokkal és népszerű…

Synge kétségtelenül a modern ír dráma atyja. Fergeteges, fekete humorú komédiája valójában hihetetlenül pontos korrajz, és egyben megrendítő, költői mű.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!