Program


Nemzeti parki belépőkártya - Heti jegy
6

Nemzeti parki belépőkártya - Heti jegy

Az alábbi területekre érvényes a belépőkártya:
Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy‐halastavi tanösvény, Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény, A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra

Current eventsPlease click here to view other events(28)

Nemzeti parki belépőkártya

A belépőkártya a kezdő naptól számított 7 napig érvényes.

A Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényeire (Hortobágy-halastavi tanösvény, Górési tanösvény, Szálkahalmi tanösvény), valamint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra történő turisztikai célú belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül. A megváltott belépőkártya mindhárom tanösvényre és az egyéb látogatható területekre is érvényes.

Az alábbi területekre érvényes a belépőkártya:
- Szálkahalmi tanösvény
- Hortobágy‐halastavi tanösvény,
- Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény,
- A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra 
(Gyökérkúti, Derzsi-, Ohati-, Akadémia-, Kungyörgyi-, Malomházi-, Elepi-, ill. a balmazújvárosi Virágoskúti-halastavak).

A tanösvények látogatásakor kötelező a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatási szabályzatának a betartása.

Szálkahalmi tanösvény:

A tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kapunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű őshalom, úgynevezett kurgán, melyet a 3-4 ezer évvel ezelőtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. A tanösvény bejárása során a Hortobágy szikeseire jellemző növénytársulásokat mind megtaláljuk. A löszhátak leggyakoribb emlősállata az ürge, amely több ragadozó madarunk, így a kerecsensólyom, a parlagi sas, a pusztai ölyv legfontosabb zsákmányállata. A védett pusztai görény is szinte kizárólag ürgével táplálkozik.
A halom mellett húzódó löszhátra telepített szárnyékerdő nemcsak vetési varjú telepnek, hanem az elhagyott fészkekben költő kékvércséknek és erdei fülesbaglyoknak ad otthont.

Bejárható gyalogosan.

Megközelítés: A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél.
GPS: 47.575236, 21.243314


Hortobágy- Halastavi tanösvény:

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Tekintve, hogy a terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről.
Legjellemzőbb fajok: nagykócsag, kiskócsag, vörösgém, üstökös gém, szürke gém, bíbic, piros lábú cankó, házi bivaly, kékbegy, zöld és barna varangy, vöröshasú unka, dunai gőte, barna ásóbéka, mocsári teknős, vízisikló, nádi rigó, barkós cinege, tündérfátyol, búbos vöcsök, fattyúszerkő, szárcsa, batla, kanalas gém, daru.

A Kondás-tó daruvonulásban betöltött szerepe európai hírű. Hortobágy, ahol a hazánkon átvonuló darvak 95%-a jelenik meg, Európa egyik legjelentősebb, az úgynevezett „keleti vonulási útvonalnak” pedig legnagyobb állomásozó helyévé vált. Ennek eredményeképpen választotta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság címermadarául a darut. A darvak napközben elsősorban a learatott kukoricatáblákon szedegetik az elhullott szemeket, naplemente tájékán pedig sekély vizű vizes élőhelyekre szállnak be éjszakázni, ahol a ragadozók nem tudják őket észrevétlenül megközelíteni. Ennél fogva a lecsapolás alatt álló, sekély vizű halastavak kiváló éjszakázó helyet kínálnak számukra. Közülük a Kondás-tó a legjelentősebb, hiszen itt szinte minden év őszén a csúcsidőszakban 30-50 ezer daru éjszakázik.

Bejárható gyalogosan, kerékpárral.

Megközelítés:
Közúton: A 33-as főúton a 67-es kilométerkő közelében Hortobágy-halastó felé lekanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig
Vasúton: A Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágy-Halastó településen leszállva. A tanösvény a Halászbárka Halastavi Fogadóközponttól indul. A vasúti megállótól 200 méterre található a tanösvény kezdete.
GPS: 47.605342, 21.069350


Egyek- pusztakócsi bemutatóterület (Górési tanösvény és Fekete‐rét tanösvény)

Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat – Egyek – Tiszafüred határában, vízutánpótlása azonban a 19. században végzett folyószabályozási munkálatok következtében megszűnt. A nemzeti park rehabilitációs munkájának köszönhetően a Tisza-szabályozás előtti vízjárást sikerült visszaállítani és a mocsári élővilágot újjáéleszteni. A tanösvényen található Górés tanya, ahol megismerhető a Filagória-halom, és ennek kapcsán a kurgánok, kunhalmok története, betekintés nyerhető a nemzeti park Górési Madármentő Hely telepén folyó munkába bemutató volierek segítségével. 
Górés-tanya mellett a fűzfákkal övezett csatornaparti gáton érhető el a Fekete-rét tanösvény, ahol pallóútról tekinthető meg a mocsár változatos élővilága. 
A bemutatóterület kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda. 

Bejárható gyalogosan, kerékpárral.

Megközelítés: A 33-as főút mentén az egyeki útelágazástól vagy Kócsújfalutól.
GPS: 47.548036, 20.928650


A belépőkártya a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületeinek és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által működtetett halastavak megtekintésére jogosít, a kártya meglétét és érvényességét a természetvédelmi őr ellenőrizheti, amelyet vissza is vonhat nem megfelelő viselkedés, illetve természeti kár okozása esetén. Mindenkor tartózkodjon a földutakon! Ne zavarja az élővilág nyugalmát, az állattartó és halászati tevékenységet! Ne menjen közel a legelő állatokhoz! Lecsapolt halastómederbe bemenni, illetve befagyott halastó jegére rámenni tilos! A bemutatási létesítményeket minden látogató csak saját felelősségére használhatja! A belépőkártya megvásárlása nem jogosít fel kárigényre baleseti sérülés, illetve bűncselekményből származó kár esetén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal szemben.

Follow us!


Suggestions


Csík Zenekar: Összetartozás

Budapest Kongresszusi Központ - online tér

A határok feletti nemzetegyesítés a magyar népzene sokszínű eszköztárával, avagy a szellemi és érzelmi kulturális felemelkedés a 100 év tükrében.

Mit tudott, mit gondolt az emberiség a bibliai időkben magáról? Milyen biológiai, pszichológiai ismeretei voltak? Milyen érzelmek uralták?

György Faludy had one of, if not the most adventurous lives of any 20th century Hungarian poet.

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Dear Customer,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept