Program


MU Színház: Felnőttkorunk '89

MU Színház: Felnőttkorunk '89

A Felnőttkorunk ’89 a MU Színház hatvanéves kor feletti civilekből álló közösségének vitaszínházi előadása, amely az 1989-90-ben Magyarországon lezajlott politikai, illetve társadalmi eseményeket vizsgálja.
 több...

Az előadással célunk, hogy a rendszerváltás témáját körüljárva teret nyissunk a jelenkori Magyarországot is érintő kérdések produkció keretein túli megvitatására.

A vitaszínházi előadás fókuszában a 1989-90-es rendszerváltás eseményei állnak. A címmel egyszerre utalunk a magyar társadalom, demokratikus berendezkedésre váltásából következő szimbolikus felnőtté válására, valamint arra, hogy az eseményeket a hatvan év feletti civilekből álló közösségünk már felnőttként élte meg. A közösség tagjai aktív résztvevői, elszenvedői, haszonélvezői voltak a ’89 körüli eseményeknek.

A Gyerekkorunk ’56 előadással elindított múltfeldolgozó folyamat következő állomásaként azt vizsgáljuk, miként hatott résztvevő-nézőink és résztvevő-alkotóink életére a rendszerváltás, hogyan értékelték, érzékelték az átalakulás éveit és eseményeit a múltban, és hogyan gondolnak vissza rá napjainkban, milyen hatással van családjukra, környezetükre, és hogyan értékelik a mai magyar társadalom, politika és gazdaság helyzetét e történelmi esemény fényében.

Résztvevő-alkotóink nézőpontja azért is izgalmas, mert szemtanúi voltak az 1956-os forradalomnak, míg az 1989-es rendszerváltást, ahogy az azt megelőző szocializmust és az azt követő demokráciává alakulást is felnőttként élték meg, s élettapasztalatuk, különböző társadalmi és szakmai hátterük révén változatos nézőpontokból viszonyulnak e történeti eseményhez.

Az előadást műfaji változatosság jellemzi. A vitaszínházi forma lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők megvitassák véleményüket az előadásban felvetett témákkal kapcsolatban. Az alkotók által írt haikuk, egypercesek és visszaemlékezések különleges, közös múltfeldolgozásra invitálják a nézőket.

Sereglei András Magyarország egyik legkiemelkedőbb színházi nevelési műhelyének, a Káva Kulturális Műhelynek a tagja, színész-drámatanár. 1992 óta foglalkozik színházi neveléssel, azóta számos produkcióban vett részt. 2013 óta a MU Színház közösségi színházi projektjenek szakmai vezetője, rendezője.

Róbert Júlia 2008-ban szerzett diplomát az SZFE dramaturg szakán, azóta főleg független színházi társulatoknál dolgozik. 2004 óta foglalkozik színházi neveléssel, 2012 óta pedig rendszeresen dolgozik író-dramaturgként a Káva Kulturális Műhely komplex színházi nevelési előadásaiban. Az SZFE Doktori Iskolájában témája a részvételi színházi előadások dramaturgiája és írástechnikája volt. A MU Színház hatvan év feletti civilekből álló közösségével az Ezüstlakodalom című előadás kapcsán dolgozott már együtt.

A MU Színház 60+ civil közössége

Magyarországon rendhagyó módon 60-90 év közötti civilek hoznak létre közösségi színházi előadásokat a MU Színházban. Korukat meghazudtoló aktivitással alkotják meg a produkciókat, amelyeket több hónapos, összetett próbafolyamat, közös kutatás előz meg.

A programsorozatunkat 2012. márciusában indítottuk el a MU Színházban a Táncórák idősebbeknek táncórával, amely máig megrendezésre kerülő, a közösségi játékra, aktivitásra építő foglalkozás hetente egyszer. A második állomás 2013-ban a Katona József Színházzal együtt készített Hátra arc! előadás volt, amely során 60 évesnél idősebb és 22 évesnél fiatalabb civilekkel dolgoztunk együtt. A programsorozat folytatása a Roseto-projekt volt, ahol drámapedagógusok segítségével három generációt képviselő civil közösséggel dolgoztunk tíz hónapon át a szolidaritás és a kirekesztés témakörében, a bemutató a 2014-es Színházak Éjszakáján volt. Programsorozatunk következő állomása a tíz hónapon át tartó MU, a kultúra szigete projekt volt, amely során színházi nevelési és közösségi színházi technikákkal a kultúra témáját vizsgáltuk egy budapesti és három vidéki szép korú közösség közreműködésével. A létrehozott előadásokat A Részvétel Hete rendezvény keretében mutattuk be 2016. április 21-23. között. Ekkor született az Ezüstlakodalom, a budapesti közösségünk előadása, melynek tantermi verziója is készült. A közösség a 2016/1017-es évadban a múltfeldolgozásra fókuszált. Saját emlékeikből állítottak össze előadást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán, Gyerekkorunk ’56 címmel.

időtartam: 100 perc
korosztály: 16+

Szereposztás / stáb:

Rendező: Sereglei András
Dramaturg: Róbert Júlia
Vitaszínház szakértők: Hajós Zsuzsa, Nyári Arnold, Tárnoki Márk
Produkciós vezető: Sztripszky Hanna
Projektvezető: Erős Balázs

Résztvevő-alkotók:
Fullár Gyula
Gárdos Mari
Horváth László
Horváth Lászlóné
Jenes Eszter
Kabai Erzsébet
Kaposvári Mari
Kiss Károly
Konkoly Thege Marianne
Kovács Zoltánné
Ladányi Zsóka
Radvánszki Katalin
Still Tamásné
Terék Katalin
Vaszilievits-S. Györgyné
Velancsics Gabriella

Támogató: Készült a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával.

Kövessen minket!


Ajánló


Pintér Béla és Társulata fennállásának 20. évfordulóját ünnepli ezzel az előadással, egy szürreális…

Mamma Mia!

Madách Színház

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban…

Szophoklész: Oidipusz király című drámája nyomán írta: Pintér Béla

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok