Program


Martin Messier (CAN): Field
2

Martin Messier (CAN): Field

A FIELD azzal az ötlettel született, hogy a környezetünkben jelen lévő elektromágneses mezőkből hangokat lehet létrehozni. Ebben a művészeti előadásban a szemünk és fülünk számára nem érzékelhető elektromos jeleket speciális mikrofonok rögzítenek, amelyek az előadás zenei alapját képezik.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 15. vasárnap, 20:00

Martin Messier (CAN): Field
English friendly
120'

A színpadon Martin Messier két összekötött alumínium panellel lép kapcsolatba, amelyek különféle érintkezési pontokkal rendelkeznek. A hang és fénykompozíciók a panelek közötti folyamatos csatlakoztatási és eltávolítási mozdulatokkal jönnek létre – a variációs lehetőségek határtalanok. Martin előadása során egyedi, de sosem teljesen azonos audiovizuális kombinációkat alkot.

Az ambient elektromágneses mozgás és a művész által kialakított kapcsolatokban bekövetkező változások miatt az egyes előadások között variációk keletkeznek – ez a változékonyság adja az alkotás folytonosságát.

A FIELD alkalmazásával Messier kézzelfogható formát ad ennek a számunkra egyébként érzékelhetetlen és láthatatlan mozgásnak. Ő válik azzá a közvetítővé, aki által a mű életre kel és a valóságba lép.

Az elektromágneses áramlás valósághű ábrázolása vizuálisan képes a közönséget egy hipnotikus állapotba taszítani: a mindennapjainkban rejtetten jelen lévő erő itt elveszíti titokzatosságát és hozzánk közeledik.

A FIELD azokkal a láthatatlan erőkkel kommunikál, melyek mindennapjainkban vesznek körül minket, és felhívja a figyelmet azok dominanciájára és kölcsönös függőségükre. Habár ezek az erők a mindennapokban észrevétlenül hatnak, mégis meghatározzák létezésünket, mozgásainkat és cselekedeteinket.

Ebből a nézőpontból a mű és a művész közötti interakció egy olyan kölcsönhatást képvisel, amely az előadás során a vizuális és akusztikus elemek feltételeit határozza meg: vakító fényjátékok és elektromágneses vezetés.

Alkotók
Koncepció, audiovizuális kompozíció, programozás és előadó  - Martin Messier
Interface - Thomas Payette
Technikai tervezés - Thomas Payette, Maxime Bouchard, Frédérique Folly
Production - 14 lieux

MARTIN MESSIER
Martin Messier több mint 15 éve alkot olyan műveket, melyek a hangművészetet ötvözik a fény-, robotika- és videóművészettel. Alkotásai, legyenek azok előadások vagy installációk, mindig a test központi szerepét emelik ki. Montreáli egyetemi tanulmányai során zeneszerzésből diplomázott, majd kísérleti hangpraktikák felé fordult, melyekbe videóelemeket is beépített. Ezen kísérletezések eredményeként olyan performanszokat alkotott, melyek a mindennapi tárgyak hangi potenciálját használják fel. Számos együttműködési projekten is dolgozott, például művészekkel mint Nicolas Bernier, Caroline Laurin-Beaucage, Anne Thériault és Jacques Poulin-Denis. Az Innervision (2019) nevű kültéri művészi alkotásában 60 táncos lép színpadra. Messier műveit világszerte, több mint 50 országban mutatták be, és számos elismerésben részesült. 2010-ben létrehozta a 14 lieux nevű vállalatot, melynek vezetését is magához vette. Jelenleg Montrealban él és alkot.

MŰVÉSZI MEGKÖZELÍTÉS
Messier komplex performanszos elektromechanikai és digitális eszközökkel ad tangibilis formát hangműveinek, ahol a hang és az anyag kapcsolata kerül fókuszba. Foglalkoztatja a látható és a láthatatlan, a jelenlét és hiány, valamint az objektumok formálásán és rejtett tulajdonságain keresztüli átalakulások potenciálja. A testet helyezi művei középpontjába; legyenek azok installációk, performanszok vagy konkrét koreográfiák, mind a fizikai jelenlét hangsúlyos megjelenítésére törekszik. Célja, hogy felborítsa a zene, világítás, szcenográfia és tánc közötti tradicionális hierarchiát, így a hang irányítja a mozgást.

A tárgyak saját életre kelnek Martin Messier keze alatt: hangot, mozgást és rezgéseket ad nekik. Beépített gépeket és audiovizuális eszközöket használ, melyek a hang és kép közötti szinkronitás elvén alapulnak. Ez a kapcsolat következetes fejlesztés alatt áll nála, és Martin a kreatív folyamat központi hajtóerejévé válik. A fény is kulcsfontosságú elem műveiben, mely vizuális eszközként segít felfedni a láthatatlant és az észrevehetetlent. A fény, mint minden más anyag, az új, transzdiszciplináris kutatási irányzatok részeként jelenik meg munkáiban.

Ajánlatunk


Szörényi Levente – Bródy János / Gyöngyösi Levente ISTVÁN, A KIRÁLY A rockopera szimfonikus operaváltozata két részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Kövess minket!


További ajánlataink


“Szeretni bolondulásig” Szécsi Pál dalai Szép

Várkert Bazár

Az első, nagysikerű Megasztárban feltűnt Mujahid Zoltánt az évek során számtalanszor hasonlították Szécsi Pálhoz, így néhány éve arra a döntésre…

ROAD Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Idén éppen 20 éve, hogy megalakult a hazai rockélet egyik legaktívabb formációja a Road. A jubileumi ünnepsorozat nagyszabású fináléja a…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha szeretnél értesülni legfrissebb ajánlatainkról, aktuális kedvezményeinkről és induló jegyelővételeinkről iratkozz fel hírlevelünkre!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!