Program


Manon
9

Manon

Sir Kenneth MacMillan / Jules Massenet / Martin Yates: Manon

Balett három felvonásban

Sir Kenneth MacMillan tizenöt évesen Ninette de Valois, az angol Királyi Balett alapítójának szárnyai alatt kezdte munkásságát; 1970-ben aztán ő maga került a leghíresebb brit balett-társulat élére. Szenvedélyesen dolgozott a műfaj nyelvének megújításán: „Azt akartam, hogy a tánc sokkal többet fejezzen ki, mint azelőtt. Különben csak steril akadémiai táncot produkáltam volna.” Nemcsak a balett nyelvét, de a szüzséjét is sikerült megújítania: sokszor olyan szociálisan és társadalmilag érzékeny, modern témákhoz nyúlt, amelyekről nemhogy táncban, de más műfajban is alig mertek beszélni. Ez a kritika érte a Manon 1974-es premierje után is: bár hatalmas közönségsikert aratott, a kritikusokat megdöbbentette az erkölcstelen történet, mely addig egészen szokatlan volt a klasszikus balett világában.

Prévost abbé XVIII. századi történetéből Massenet és Puccini is írt operát; MacMillan a kevésbé ismert francia komponistát választotta. A cselekményhez Leighton Lucas szerkesztett partitúrát Massenet műveiből: a Manonból nem, ám a szerző sok más operájából és oratóriumából válogatta össze a zenei anyagot, melyet 2011-ben Martin Yates hangszerelt át. A MacMillan-koreográfia eredeti díszletben és jelmezekben látható az Opera színpadán.

I. felvonás
1. jelenet – egy Párizs környéki fogadó udvarán

Az udvaron urakat, színésznőket és félvilági hölgyeket látunk. Közöttük van Des Grieux lovag, a fiatal diák, a gazdag G. M. úr és Lescaut, aki húgával, Manonnal szeretne találkozni, mielőtt a lány kolostorba vonul. Kocsi gördül be, amelyből Manon és idős kísérője száll ki. Az öregúrnak nagyon tetszik a csinos, fiatal lány. Lescaut észre is veszi a férfi vonzalmát, és a fogadóba küldi húga túlkoros gavallérját, hogy megbeszéljék a lány jövőjét. Az egyedül hagyott Manon megpillantja Des Grieux-t és azonnal egymásba szeretnek. Elhatározzák, hogy Párizsba szöknek abból a pénzből, amelyet Manon az öregúrtól lopott. Az öreg és Lescaut kijönnek a fogadóból miután megkötötték üzletüket, azonban meglepve tapasztalják, hogy Manon eltűnt. G. M. úr elárulja Lescaut-nak, hogy nagyon tetszik neki a lány, s mivel G. M. úr nagyon vagyonos, Lescaut megígéri neki, hogy megkeresi húgát és szól előtte néhány szót az érdekében.

2. jelenet – Des Grieux párizsi szállásán
Des Grieux levelet próbál írni apjának, miközben Manon szenvedélye mindkettőjüket magával sodorja és a levél befejezése helyett az ágyban kötnek ki. Des Grieux távozik, távollétében megérkezik Lescaut és G. M. úr. Manon egyszerűen nem tud ellenállni a dúsgazdag G. M. úr ajándékainak és ajánlatának: elhagyja szerelmét. A visszatérő Des Grieux-nek Lescaut azt tanácsolja, hagyja, hogy Manon G. M. úr barátnője legyen, mivel így mindnyájukra gazdagság vár.

II. felvonás
1. jelenet – Elegáns párizsi magánház

A Madame a ház tehetős barátainak estélyt ad, amelyen kurtizánjai számára maga választ gavallért. Megérkezik a részeg Lescaut és a bánattól gyötört Des Grieux is, akit még jobban felkavar, hogy a hivalkodó luxusban élő Manont G. M. úr oldalán kell látnia. A lovag elmondja neki, hogy még mindig szerelmes belé, a lány azonban elutasítja. Amikor másodszor is kettesben maradnak, Manon szíve megesik szerelmén és beleegyezik, hogy együtt szökjenek el – egy feltétellel: Des Grieux kártyán nyerje el G. M. úr pénzét. A biztos győzelemhez hamiskártyát is ad. Des Grieux olyan sikeresen játszik, hogy felébreszti a gyanút G. M. úrban, így fény derül a csalásra. A botrányban támadt forgatagban Des Grieux megsebesíti G. M. urat, majd Manonnal elmenekülnek.

2. jelenet – Des Grieux párizsi szállásán
Manon és Des Grieux szerelmük utolsó boldog pillanatait élik, mielőtt elmenekülnének Párizsból, amikor G. M. úr néhány katonával rájuk tör. Manont letartóztatják mint prostituáltat, Lescaut-t pedig G. M. úr hidegvérrel lelövi.

III. felvonás
1. jelenet – New Orleans kikötőjében

A kikötőben lézengő tömeg arra kíváncsi, hogy kiket hozott az imént kikötött hajó. A francia gyarmatra ezúttal prostituáltakat deportáltak. Köztük van Manon is. Des Grieux kíséri őt, a férjének adva ki magát. Bár Manont nagyon meggyötörték szenvedései és a hosszú hajóút, szépsége és bája mégis felkelti a börtön kapitányának érdeklődését.

2. jelenet – A börtön kapitányának szállása
Manont a kapitány szobájába viszik, ahol a férfi ajánlatot tesz neki, hogy hagyja ott Des Grieux-t és éljen vele. Manon ezt elutasítja, azt azonban nem tudja elkerülni, hogy a kapitány erőszakot kövessen el rajta. Fizetségül egy ékszert vet oda a lánynak. Des Grieux lovag ront be és megöli a kapitányt, majd Manonnal együtt elmenekülnek.

3. jelenet – A mocsár
Manon és Des Grieux a louisianai mocsárvilágba menekültek. Manont már csak Des Grieux iránti szerelme élteti. Az elcsigázott és beteg nő lázálmában múltjának korábbi szereplői jelennek meg, majd mint a kísértetek, el is tűnnek. Manon szerelme karjai közt hal meg.

Fotó: Nagy Attila, Pályi Zsófia

Évad szereposztás

Karmester Kesselyák Gergely / Silló István / Déri András

Manon Melnik Tatiana / Tanykpayeva Aliya / Balaban Cristina

Des Grieux Balázsi Gergő Ármin / Leblanc Gergely / Timofeev Dmitry

Lescaut Kekalo Iurii / Majoros Balázs / Lagunov Ievgen

Lescaut szeretője Kozmér Alexandra / Carulla Leon Jessica / Sarkissova Karina

Monsieur G.M. Szirb György / Komarov Alekszandr / Bajári Levente

A börtön kapitánya Szakács Attila / Liebich Roland / Cserta József

A koldusok vezetője Myasnikov Boris / Kerényi Miklós Dávid / Szegő András

A Madame Venekei Marianna / Gikovszki Sznezsana

Vendég úr 1 Aragno Umberto / Diachkov Dmitry / Melnyk Vladislav

Vendég úr 2 Takahashi Yuya / Babácsi Benjamin / Cottonaro Gaetano

Vendég úr 3 Darab Dénes / Taravillo Carlos / Genovese Mario

 

Koreográfus Sir Kenneth MacMillan
Zeneszerző Jules Massenet
Zenéjét átdolgozta Martin Yates
Díszlettervező Nicholas Georgiadis
Jelmeztervező Nicholas Georgiadis
Jelmezfelügyelő Donna Raphael
Világítástervező John B. Read
Produkciós igazgató Jo Maund
Benesh táncírás alapján betanította Gary Harris

Próbavezető balettmesterek
Solymosi Tamás / Tengler Tamás / Venekei Marianna / Volf Katalin / Janács Evelyn / Kövessy Angéla

Kövess minket!


Ajánló


Ismerd meg az énekhang varázslatos erejét a Budapest A Cappella Fesztiválon! A Budapest…

Egymás elfogadásának tanulságos meséje ez, melynek magyar színpadi adaptációját a Játékszín közönsége után…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ