Program


Hatker hatkor – helytörténeti klub – Terézváros kezdetei

Hatker hatkor – helytörténeti klub – Terézváros kezdetei

Katona Csaba történész előadássorozata vetítéssel

 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 8. kedd, 18:00

A modern Budapest születését nem ok nélkül teszik 1873-ra, ekkor hozták létre ugyanis több törvényhatóság összevonásával a fővárost, amely nem „csak” Magyarország, de a birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosa is lett. Mindazonáltal Pest történetének roppant érdekes szakasza a Buda felszabadítása utáni időszak, tehát az 1686 utáni. Ezt már nyugodtan nevezhetjük a város története premodern időszakának. Pest nagyon gyorsan válik az ország egyik legfontosabb városává, kereskedelmének központjává, majd a 18. és 19. században már a társadalmi és kulturális élet meghatározó helyszínévé, de Terézváros előzményei is innentől ragadhatóak meg. A városfalak a 18. század elején már nem tudták befogadni a gyarapodó létszámú lakosságot, létrejöttek a külvárosok, így az ún. Felső Külváros is, amely a 18. század végére Pest legnagyobb külvárosa lett, majd a királynő, Mária Terézia 1751. évi pest-budai látogatása emlékére 1777-ben a Felső Külvárost átnevezték Terézvárosnak. Az előadás ezt az időszakot járja körül, döntően a 18. századra fókuszálva.

2022-es helytörténeti tagsági kártyával ingyenes.

Ajánlatunk


Az Anconai szerelmesek habkönnyű története szenvedélyesen és szellemesen vallja, hogy élni voltaképpen nagyszerű dolog, és hogy mennyi örömöt találhatunk egy csésze friss kávéban, egy váratlanul ránk zúduló nevetésben, vagy épp a tenger felől fújó szél zamatában.

Janikovszky Éva eddig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján, először színpadon: a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge.

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

Kövess minket!


További ajánlataink


Gubik Petra: Mi van a zsebemben? Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Gubik Petra Junior Príma díjas színművész, színházi pályafutása mellett előadóművész-énekesként is járja a saját útját. Az önálló esten felcsendülnek kedvenc…

Európa Kiadó Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Ismét a Várkert Bazárban koncertezik a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!